Mrkvový bochník

Pečivo je v naší klasické stravě velice běžné a když se lidé rozhodnou začít s GAPS nebo Paleo dietou, nejčastější otázkou je “jak nahradíme chléb a rohlíky?“. Odpověď je často velkým zklamáním. Ať už u nás na blogu, nebo i jinde na Internetu, když budete hledat recept na chléb bez použití klasické mouky, receptů se objeví víc než dost. Stačí, ale jedna ochutnávka a brzo zjistíte, že se to klasickému pečivu v žádném případě nepodobá. A ani nemůže. Naše rada tedy zní na pečivo zapomenout.

V našich dvou kuchařkách máme pár opravdu dobrých receptů na chleby a i tady na stránkách najdete pár favoritů, které jsou moc dobré (sýrový chléb, kysaný chléb, slunečnicový chléb).

Ale protože se nejčastěji používá ořechová nebo kokosová mouka, pečivo je vždy lehce nasládlé a častěji připomíná buchtu než klasický chléb.

Tento recept není jiný, i když je  neslazený, se sýrem nebo k vajíčkům si ho pravděpodobně nedáte.

I tak je to recept velice chutný, je ideální jako rychlá snídaně nebo svačina doma nebo na cestách, výborný je namazaný máslem nebo se zakysanou smetanou a ovocem, ale bude chutnat třeba i s hrníčkem kefíru. Pokud se rozhodnete ho lehce osladit, můžete přidat trochu medu, nebo jako já na fotkách sušené ovoce.

Potřebujete:

  • 1 středně velkou mrkev
  • ⅓ hrnku kokosového oleje nebo ghee v tekuté formě
  • 3 celá vejce
  • 2 hrnky mandlové mouky
  • 2 lžíce kokosové mouky
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku mleté skořice
  • Špetku soli
  • Hrst hrozinek nebo 3 datle nasekané na kousky (můžete vynechat)

Připravte si pečící misku, nebo formu na chleba. Zde je použita chlebová forma o velikosti 20×10 cm. Vyložte ji pečícím papírem a vymažte trochu tukem.

Oloupejte si mrkev a nastrouhejte ji na hrubo, dejte do mísy. Přidejte tuk, pokud je tuhý, nejprve si ho rozpusťe. Promíchejte a přidejte vejce, znovu promíchejte.

Teď do mísy přidejte mandlovou mouku, promíchejte a teprve poté přidejte mouku kokosovou, jedlou sodu, sůl a skořici. Celé těsto řádně promíchejte, bude celkem dost husté.

Pokud budete používat sušené ovoce vmíchejte ho do těsta jako poslední.

Těsto přendejte do připravené formy, uhlaďte do rohů a na povrchu.

Dejte péct do trouby na 35-40 minut na 160°C.

Nechte vychladnout než budete krájet. Skladujte v lednici.

 

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com