Základní informace o GAPS

GAPS je zkratka pro dietu, nebo nechceme-li to přímo nazývat dietou, můžeme jen říci speciální způsob stravování. V angličtině zkratka GAPS doslova znamená GUT and PSYCHOLOGY SYNDROME, což při překladu do češtiny popisuje to, že naše střevní flora, tedy bakterie které máme ve střevech, má obrovský vliv na stav naší psychiky a může přímo či nepřímo ovlivňovat náš celkový zdravotní stav. V praxi to tedy znamená, že stav našeho zažívacího systému je v podstatě klíčovým bodem našeho zdraví.

Kniha Gut and Psychology SyndromeBritská lékařka Natasha Campbel-McBride je také autorkou stejnojmenné knihy. Podkladem pro její práci a knihu jí byla téměř sto let stará dieta Dr. Sidney Haasse, která se zabývala léčbou zažívacích obtíží. Tato dieta je předchůdcem GAPS a jmenuje se SPECIFIC CARBOHYDRATE DIET, tedy Specifická Carbohydrátová (úhlovodanová) Dieta nebo-li SCD.

Doktorka Campbell-McBride je neuroložka a dietoložka a založila v roce 1998 Dietologickou Kliniku v anglické Cambridge, kde se specializuje na pomoc rodinám s poruchami chování, problémy spojené s učením, autismem, hyperaktivitou, soustředěním, dyslexií, ale také depresemi a schizofrenií. Sama je matkou dítěte s poruchou učení, které se díky této dietě plně vyléčilo. To ji inspirovalo k tomu, aby svou znalostí pomáhala dalším mnoha lidem na celém světě. Její přesvědčení o tom, že zdraví fyzické a psychické, jídlo a pití které jíme a stav naší střevní flóry jsou velice úzce propojeny, se dalšími výzkumy jen potvrdilo. Její kniha je velice provokativní a kontroverzní, ale sklízí úspěchy po celém světě, díky profesionalismu a dlouhodobému výzkumu, který ji předcházel.

V současné době je tato dieta velice populární pro rodiče dětí s autismem. Má ale úspěchy při léčbě většiny autoimmuních nemocí,  jako je například Crohnova choroba, ulcerózní kolitída, epilepsie, nesčetné potravinové alergie, cukrovka, proti-plísňová dieta, diverkulitída, chronické průjmy a zácpy a dalo by se vyjmenovat mnoho dalších poruch a nemocí, které byli touto dietou pozitivně ovlivněny.
V dnešním moderním světě, kde většina jídel je geneticky modifikovaná a procesovaná, je tato dieta v podstatě potřebná pro většinu lidí. Poskytne velice potřebnou detoxifikaci celého systému a posílí náš velice oslabený imunitní systém. Tato dieta je také vhodná při neplodnosti, a měla by být součástí přípravy každého rodiče na těhotenství.

A jak vypadá taková dieta? Vyznačuje se vynecháním všech obilovin, rafinovaných cukrů a cukru mléčného tedy laktózy. Je plná kvalitních nasycených tuků v podobě kvalitního másla, sádla a kokosového oleje. Je bohatá na ořechy a semínka a potěší také příznivce masa, protože toho tu není nikdy málo. Důraz se klade na způsob přípravy potravin, aby se předcházelo potížím s trávením. Navrací se k tradičním metodám kvašení a nakládání atd. Základem celé diety je kvalitní a dlouho vařený vývar, který patří k tradičním jídlům v české kuchyni. To vše je doplněno kvalitními probiotiky.

Přečtěte si také:

Jak na to a co z toho 🙂
Příprava na GAPS v 10 krocích
Úvodní dieta
Plná dieta
Děti a GAPS