Kysaný chléb na plech

Tak jsem tady s chlebem číslo 2. S tímto chlebem jsem si opravdu užila dost legrace.

Originální recept měl 6 vajíček, už ze zkušenosti vím, že to znamená, že chleba bude chutnat jako omeleta. To je něco, co opravdu nemám ráda, ale řekla jsem si, že to zkusím. Na tenhle chléb byly fantastické recenze, všichni si ho pochvalovali a říkali, že je moc dobrý na sendviče. Tak jsem se do toho pustila. Je to chleba kysaný, tak jsem si vše ráno namočila a večer upekla. No a co se nestalo. Těsto se mi při pečení separovalo, a dole byla ta obávaná omeleta, nahoře docela chutný chléb s mírně nakyslou chutí, což mě docela zaujalo. Rozhodla jsem se tedy recept upravit a dopadlo to docela dobře. Místo 6 vajec jsem použila jen 3, přidala trochu více ořechové mouky a ubrala maličko kefíru. No a úplně omylem jsem nakonec zapomněla přidat máslo, které do receptu patří. Ale v podstatě tomu ani trochu nescházelo. Taky jsem oddělila vajíčka a udělala z bílků sníh, který jsem po našlehání upustila a měla ho po celé kuchyni. Takže jak říkám, opravdu jsem se nenudila ;-))

Takže tady to je.

KYSANÝ CHLÉB NA PLECH  neboli flat bread

Potřebujete:

  • 1,5 hrníčku ořechové mouky
  • ¾ hrníčku kefíru nebo jogurtu, v originálním receptu je psáno, že se dá nahradit jablečným pyré, ale to jsem nezkoušela
  • 3 vajíčka
  • špetka soli
  • 4 lžíce másla nebo jiného tuku

Smíchejte jogurt a ořechovou mouku, zakryjte a nechte v pokojové teplotě asi 6 hodin nebo i déle. Pokud kvasit nechcete, myslím, že klidně můžete tento krok vynechat. Po nakvašení přidejte do směsi žloutky, sůl a tuk a lehce vyšlehejte ručním mixérem. V samostatné nádobě ušlehejte sníh z bílků. Poté přidejte pomalu sníh do těsta až se to spojí. Nalijte na vymazaný plech, nebo pekáč, aby bylo těsto tak 2-3 cm vysoké. Dejte péct na 220 stupňů na 30-40 minut, otestujte špejlí, až bude suchá. Nakonec to vypadá spíš jako buchta, ale chuťově je to určitě zajímavé, díky tomu jogurtu. Chutná výborně s čerstvou smetanou a medem.

Tak jsem zvědavá co si o tomhle receptu budete myslet a já jdu hledat dál.

 

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com