Sýrový GAPS chléb

Nejčastější otázkou, kterou lidé na GAPS mají, je jak si upéct dobrý chléb. To je asi opravdu to nejtěžší na celé dietě. Za více než dva roky co jsem na GAPS, jsem zkusila spousty receptů, ale malokterý (jestli vůbec nějaký) by se opravdu dal nazvat chlebem a byl přitom chuťově dobrý. Rozhodla jsem se tedy, že v příštích pár týdnech budu hledat a hledat a podělím se s vámi o to nejlepší.

Tady je můj první pokus. Tento chléb už jsem několikrát pekla a je asi můj nejoblíbenější. Je dobrý i se sýrem a masem, což se velice často nestává. Většina GAPS chlebů je na mě moc sladká a chutnají mi většinou jen s medem.

Budu se těšit na vaše komentáře. Můžeme spolu zkusit zvolit ten nejlepší chléb. 😉

Sýrový GAPS chléb

Potřebujete:

  • 2 a půl hrníčku ořechové mouky (hrníček je ekvivalent 226 gramů, já často použiji opravdu jen hrníčkovou metodu a funguje to)
  • ¼ hrníčku měkkého másla (vychází na asi 4 polévkové lžíce). Pokud máslo netolerujete, použijte klidně ghee nebo kokosový olej.
  • 250 gramů tvrdého, nastrouhaného sýra (já jsem v tomto chlebu použila MANCHEGO)
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 3 ušlehaná vajíčka
  • lžíce celého kmínu

Máslo nechte rozpustit, ale nevařte ho. Smíchejte máslo, ořechovou mouku, kmín a sýr a přidejte našlehaná vejce, sodu a sůl. Vytvořte bochník požadovaného tvaru a vložte do pečící nádoby nebo formy, kterou předem vymažte máslem nebo olejem. Na povrchu chleba udělejte nožem kříž, nebo pokud používáte chlebovou formu, pár podélných řezů.
Já jsem chléb nechala přes noc “kvasit “, zakrytý pokličkou, a ráno jsem pekla na 180 stupňů přibližně hodinu, dokud nebyl chléb do zlatova upečený. Kvasit se tento chléb nemusí, klidně pečte hned po zamíchání.

Recept je z knihy Breaking the Vicious Cycle od Eleine Gottschall.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com