Banánová bublanina s borůvkami

Jednou za čas dostaneme chuť na něco sladkého. Za tu dobu co jsem na GAPS jsem vyzkoušela spoustu receptů, tohle je v poslední době můj favorit.

Budete potřebovat:

Mokré suroviny

  • 3 hodně zralé banány
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce kokosového oleje nebo ghee
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 vanilkový lusk (pokud nemáte, nic se neděje)
  • 4 lžíce medu, záleží jak moc to chcete sladké, přidejte dle chuti

Suché suroviny

  • špetku nerafinované soli
  • 2 a půl hrníčku ořechové mouky (1 hrníček odpovídá 226 gramům, já osobně používám většinou vetší hrníček a nevážím)
  • 2 polévkové lžíce kokosové mouky (několikrát jsem kokosovou mouku neměla, tak jsem požila strouhaný kokos, jen jsem dala asi 4 lžíce místo 2 a fungovalo to taky)
  • 2 lžičky mleté skořice
  • sníh ušlehaný ze 3 bílků
  • misku čerstvých nebo mražených borůvek. Já jsem jednou přidala maliny a jednou jahody nakrájené na kousky a bylo to vynikající.

Postup

Smíchejte v jedné míse suché suroviny a v samostatné míse udělejte ručním mixérem kaši z mokrých surovin. Nakonec ušlehejte bílky. Přidejte suché suroviny do mokrých, dokud nevznikne hladké těsto a pak pomalu přidejte našlehané bílky. Na závěr vmíchejte ovoce.

Plech nebo pečící nádobu troche vymažte kokosovým olejem, dejte do ní pečící papír, na něj nalejte těsto a rozetřete rovnoměrně. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 50 minut, pak teplotu snižte na 120 stupňů a pečte ještě 25 minut.

Nechte vychladnout než budete servírovat. Chutná výborně s jogurtem a ovocem. Záleží jaké použijete na recept ořechy. Já většinou peču z mandlové mouky. Ale tento recept jsem zkoušela i půl na půl mandle/vlašské ořechy a fungovalo to, jen byla buchta trochu víc mokrá.

Po vychladnutí skladujte v lednici, tyto ořechové buchty jednoduše chytnou plíseň.

bublanina

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com