Zakázané potraviny

  • Acesulfam draselný (syntetické sladidlo, E950)
  • Agar agar (vyrábí se z červených mořských řas, které obsahují velké množství polysacharidů)
  • Agávový syrup (hlavním uhlovodanem je složitá forma fruktózy)
  • Aloe Vera (v některých případech povoleno)
  • Amarant (náhražka obilí, obsahuje škrob)
  • Arrowroot (škrobová mouka)
  • Artyčok, Jeruzalémský
  • Aspartam (umělé náhradní sladidlo, karcinogen)
  • Astragalus (obsahuje polysacharidy)
  • Bavlníkové semeno
  • Bhindi nebo okra
  • Bob
  • Brambory bílé
  • Brambory sladké
  • Brandy
  • Bulgur
  • Carob (plod rohovníku)
  • Cereálie (včetně veškerých snídaňových)
  • Cizrna
  • CMC zahušťovadlo, E 466
  • Cukr nebo sacharóza jakéhokoliv druhu
  • Čaj, instantní
  • Čekanka, kořen (obsahuje vysoké množství oligosacharidů)
  • Dextróza v komerčních produktech
  • Dýně, hořká
  • Džem
  • Fazole Black-eye
  • Fazole Canellini
  • Fazole Fava (obsahuji látku, u které ani namáčením, klíčením či fermentací nedojde k neutralizaci a která může způsobit život ohrožující chudokrevnost u osob, které jsou k ní dědičně náchylne)
  • Fazole máslové
  • Fazole Mungo
  • Fazole v konzervě
  • Fazolová mouka a klíčky
  • FOS (oligosacharidy)
  • Fruktóza (extrahovaná z kukuřice nebo s přímesí ostatních trisacharidů)
  • Chlorela (nedoporučuje se, neboť zánětlivá onemocnění střev se týkají imunitního systému, který chlorela může ještě více zatížit)
  • Jablečný mošt (většinou má během přípravy přidaný cukr)
  • Jam, hlíznatá rostlina
  • Javorový sirup
  • Ječmen
  • Ječné kroupy
  • Jogurt, komerční
  • Karagenan (extrakt z červených mořských řas, obsahuje vysoké množství polysacharidů)
  • Kaštan a kaštanová mouka
  • Káva, instantní a kávové náhražky
  • Kečup, komerční
  • Klobásy, komerční
  • Kopřivy (dráždí žaludek, nadýmají)
  • Krůtí sekaná
  • Kukučičný sirup
  • Kukuřice
  • Kukuřičný škrob
  • Kus-kus
  • Kvásek (obsahuje pivní kvasinky)
  • Laktóza, mléčný cukr
  • Likéry
  • Limonády
  • Lopuchový kořen (obsahuje oligosacharidy a mucilage)
  • Margaríny a máslové náhražky
  • Maso, nakládané, uzené a naložené v soli
  • Melasa
  • Mladý ječmen
  • Mléko acidofilní
  • Mléko sušené
  • Mléko ze všech zvířat, sojové, rýžové, konzervované kokosové
  • Mořská řasa (obsahuje vysoké množství polysachardidů)
  • Mouka z obilí
  • Obilí
  • Ocet, sladký vinný (většina má přidaný cukr)
  • Oleje na vaření
  • Ořechy, slané, pražené, obalované
  • Oves
  • Ovoce v konzervách
  • Ovocné šťávy
  • Párky
  • Pastiňák (někteří GAPS pacienti ho tolerují bez problémů)
  • Pektin (polysacharid)
  • Pivo
  • Podmáslí
  • Pohanka
  • Pomazánkové máslo, Philadephia
  • Postum (náhražka kávy)
  • Prášek do pečiva a ostatní kypřící prášky (zažívací soda může byt použita pro specifické léčebné účely)
  • Proso
  • Pšenice
  • Pšenice, klíčky
  • Pšeničná krupice
  • Quinoa (obsahuje z 60% škrob)
  • Ryby konzervované, uzené, ve slaném nálevu, obalované a konzervované v omáčkách
  • Rýže
  • Ságo (škrobová moučka)
  • Sacharin
  • Sherry
  • Smetana (obsahuje laktózu)
  • Spirulina (nedoporučuje se, neboť zánětlivá onemocnění střev se týkají imunitního systému, který Spirulina může ještě více zatížit)
  • Sója
  • Sýr Cottage, měkký
  • Sýr Feta
  • Sýr Gjetost
  • Sýr Gruyere
  • Sýr Chevre
  • Sýr Mozzarella
  • Sýr Neufchatel
  • Sýr Primost
  • Sýr Ricotta
  • Syrovátka, v prášku
  • Sýry mazací
  • Škrob
  • Špalda
  • Tapioca (škrob)
  • Těstoviny
  • Tritikále (obilovina, vzniklá křížením žita a pšenice)
  • Umělé sladidlo
  • Včelí pyl (dráždí a poškozuje trávící systém)
  • Vinný kámen (draselná sůl z kyseliny vinné)
  • Vývar v kostkách nebo granulích
  • Zakysaná smetana, komerční
  • Zelenina a ovoce v konzervě
  • Zmrzlina, komerční
  • Želé
  • Žito
  • Žvýkačky (obsahují cukr nebo jeho náhražky)