Tak a jsem tady s chlebem číslo 3. Dlouho jsem vybírala co upéct. Většina chlebů bez mouky (ať už GAPS nebo PALEO) si je chuťově velice často podobná.  To se ale o tomto chlebu říci nedá. Konečně jsem našla chléb, který není ořechový. Má velice zajímavou chuť a i dost výraznou vůni. Nenechte se ale tou vůní odradit, chuťově je opravdu velice zajímavý a neuvěřitelně jednoduchý.

Potřebujete:

  • 2 ½ hrníčku slunečnicových semínek.
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 4 vajíčka
  • sůl

Semínka namočte do vody s troškou soli a nechte je namočená přes noc (minimálně 6 hodin). Velkou hrst semínek si odeberte a dejte stranou. Ze zbytku semínek slejte přebytečnou vodu a umixujte je v mixéru, až vám vznikne hladká pasta. Přidejte sůl, vajíčka a kokosový olej a smíchejte vše dohromady. Nakonec vmíchejte půlku odebraných semínek do těsta (ty už nemixujte).

Do formy na chleba vložte pečící papír a lehce vymažte. Dejte do formy těsto a posypte zbytkem namočených semínek. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 50-60 minut, nebo zkuste píchnout špejli, aby byla suchá a nelepila. Chléb nechte vychladnout než ho budete krájet. Skladujte ho v lednici.

Tagged with →  
Share →

4 Responses to Slunečnicový chléb

  1. Ivona napsal:

    Tak na tento chléb už se moc těším. Vypadá hodně jednoduše a přitom musí být vynikající. Od kdy myslíte, že ho můžeme zařadit? Semínka se můžou až po úplném vymizení obtíží? děkuju Ivona

  2. Petra napsal:

    Pred chvilkou som chlebík dopiekla a mam ho vo vnutri akoby nedopečený vlhký.. Robila som ho presne podla receptu, neviem kde som urobila chybu :( vôbec nevyzerá ako na obrázku.. Nakrájala som ho a dala dopiecť do truby ale i tak sa zpečie z vrchu a vo vnutri je vlhký.. Tak som ho vysušila a už mám z neho skôr krekry.. Viete mi poradiť v čom je problem? Ďakujem Petra

    • Jana Jana napsal:

      Petro,
      jak na to koukám, mohlo se stát několik věcí.
      1.Forma na chléb byla moc vysoká, a chléb potřeboval tedy delší dobu na pečení
      2. Jakou máte troubu? Každá trouba peče jinak a ty plynové to někdy uprostřed nedopečou
      3. Chléb se pekl moc vysoko v troubě?? Já peču úplně dole
      4. Někdy může recept ovlivnit velikost vajec, a pokud jsou vejce moc velká, je pak těsto mokřejší než normálně a musí se péct déle, nebo případně použít méně.
      5. Slila jste všechnu vodu ze semínek před pečením?

      Chléb je trochu vlkhý, není úplně jako z klasické mouky, ale to co popisujete vy, zní jako nedopečené.
      Co můžete zkusit, je chléb na začátku pečení přikrýt alobalem, aby se pekl celý, ne jen na povrchu. Já jsem takhle jeden čas musela péct, když jsem měla plynovou troubu a všechno se mi peklo přesně tak jak píšete, na vrchu upečené, uvnitř nedopečené.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <span style="">