Dýňový chléb

K podzimu neodmyslitelně patří dýně. Já osobně miluju všechno dýňové. Vařím a peču dýňi snad na milion způsobů. Proto jsem chtěla najít chleba, který by byl dobrý a zároveň by nebyl sladký. A myslím, že se mi to podařilo. Celá rodina byla nadšená, už jsem ho pekla dvakrát.

Potřebujete:

  • 1 hrníček dýňového pyré (viz recept níže)
  • 2 vajíčka
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetku soli
  • 2 plné hrníčky mletých ořechů
  • ½ hrníčku kokosové mouky přesypané přes sítko

Postup je velice jednoduchý. Ve velké míse smíchejte všechny suroviny a ručním mixérem umelte na hladké těsto. Do malého pekáčku dejte pečící papír a vymažte máslem nebo jiným tukem. Těsto nalejte do pekáčku, uhlaďte, ale nemačkejte. Dejte péct do předehřáté trouby na 45 minut, při teplotě 175 stupňů. Nechte vychladnout

Dýňové pyré

Je několik způsobů jak dýňové pyré udělat. Já většinou dýni rozpůlím, vydlabu z ní semínka, přidám na ni trochu másla a dám péct do trouby dokud není měkká. Záleží jaký druh dýně máte. Pokud je moc velká, dejte ji péct již oloupanou a nakrájenou na stejně velké kousky. Po vychladnutí rozmixujte dýni na pyré. Pyré skladujte v lednici. Lze ho použít do polévek, na svačinu atd.

Jana
Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. GAPS, NAET a TČM terapeutka