Ořechy

Ořechy jsou důležitou součástí GAPS diety. Bohužel jsou ale pro naše tělo velice špatně stravitelné. Obsahují kyselinu fytovou (kyselina, která se nachází v obilovinách a luštěninách a která je pro většinu lidí velice špatně stravitelná), enzymové inhibitory a jiné substance, které přímo zabraňují tomu, aby se dal ořech lehce strávit. Proto je lepší před konzumací tyto inhibitory a kyseliny odstranit a zabránit tím možným problémům. Někteří lidé jsou schopni konzumovat malé množství ořechů bez této přípravy, já osobně takto připravuji ořechy již 6 let. Další výhodou je také to, že ořechy takhle připravené navíc chutnají mnohem lépe.

Jak tedy na to?

  • Potřebujete ořechy v syrové podobě
  • Filtrovanou vodu
  • Mořskou nerafinovanou sůl
  • Sušičku na ovoce, nebo troubu

Ořechy nasypeme do mísy nebo jiné vhodné nádoby, posypeme asi hrstí soli na 500 gramů ořechů, zalijeme filtrovanou vodou a necháme při pokojové teplotě minimálně 6 hodin. Většinu ořechů můžete nechat namočených i  přes noc. Kešu ale nechte jen 6 hodin, jinak budou velice slizké a nedobré. 🙁 Ořechy scedíme přes sítko a dáme do sušičky na 12-24 hodin. Záleží na množství ořechů a jak máte silnou sušičku. Pokud používáte troubu, dejte ořechy na plech a zapněte troubu na asi 90-100 stupňů a nechte ořechy péct přes noc. Než půjdete spát tak je promíchejte, aby se pekli rovnoměrně. Ořechy by měli být v závěrečné fázi suché a pěkně křupavé. Skladujte je ve skleněných, uzavíratelných nádobách, v chladu a suchu. Vlašské ořechy je lepší skladovat v lednici, protože mají tendenci se kazit.

Ořechy se také dají konzumovat jen namočené, bez sušení, tím se ale výrazně zkracuje jejich trvanlivost (na asi 24 hodin) a také se musí skladovat jen v lednici. Jsou ale výborné rozmačkané na kaši a přidané s ovocem do jogurtu – výborná snídaně!

Stejný postup platí i pro semínka jako jsou dýňová nebo slunečnicová.

Nutno také podotknout, že s ořechy musíte být na začátku GAPS opatrní. Na této dietě jsou povoleny pouze ořechy syrové, nejlépe upravené podle výše zmíněného návodu. Pak také ořechová másla, jak už burákové, mandlové, pekanové, kešu atd. A ořechové mouky, tedy u nás asi nejvíce známé mleté mandle. Můžete si, ale klidně doma udělat mouku z jiných ořechů. Namelete si je a do receptů použijete stejně jako mleté mandle. V třetí fázi úvodní diety jsou povolené dýňové placičky, které mají jednu z přísad burákové máslo. Tím začněte a sledujte případné problémy. Pak až se dostanete na fázi 4, tak se objeví mleté ořechy, ze kterých si můžete upéct chléb. Se samotnými ořechy buďte ale opravdu opatrní. A začněte s nimi až opravdu budete mít jistotu, že váš organismus zvládá plnou dietu. Začněte po malých dávkách a nemixujte na začátku ořechy dohromady. Na každý druh ořechů může nastat jiná reakce. Pokud se po ořechách v jakékoliv podobě objeví znovu průjem,nebo i zácpa, okamžitě je prestaňte jíst. A znovu zkuste třeba za měsíc. Ořechy totiž obsahují veliké množstvi vlákniny, stejě jako mouka kokosová a mohou způsobit lehký zánětlivý proces vestřevech, pokud jsou do jídelníčku zařazeny moc brzo.

Pokud pociťujete, že i ořechy připravené nahoře zmíněnou metodou vám nedělají dobře, můžete je také zkusit nafermentovat pomocí syrovátek. Postup je podobný jako u klasického namáčení. Ořechy dáte do mísy a zalijete vodou, k tomu místo soli přidáte půl hrníčku syrovátky a necháte při pokojové teplotě fermentovat 24 hodin. Pak scedíte a můžete konzumovat nebo použít do pečení, případně vysušit v sušičce nebo troubě.

Jetsli ale máte nebo jste někdy měli na ořechy reakci anafylaktického původu, tedy se po nich dusíte, budete je muset z jídelníčku vynechat. Tato reakce nemá s vaším zažíváním nic společného a ani GAPS vám v těchto případech pravděpodobně nepomůže. 🙁

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com