CASSEROLE – nebo-li dušené maso a zelenina

Tato pochoutka je jedna z hlavních jídel téměř od začátku úvodní diety GAPS. Po polévkách se objeví již v druhé fázi úvodní diety. V zahraničí je tento způsob přípravy jídla velice obvyklý, u nás bychom to mohli přirovnat možná ke guláši. Casserole se připravuje v troubě. Přímý překlad slova casserole do češtiny doslova znamená DUSIT. Tedy způsob vaření. Je to jídlo velice chutné a neuvěřitelně jednoduché na přípravu. Potřebujete velký hrnec, nebo pekáč s pokličkou. Nejlepší jsou hliněné, nebo skleněné, musí to být nádoba vhodná na pečení v troubě.

Dále potřebujete:

  • Maso – celé kuře, nebo jen stehna a jiné kusy kuřete, jehněčí nohy, žebírka, hovězí atd. Prostě maso nejlépe na kosti a tučné.
  • Zeleninu dle chuti – použijte co máte rádi a samozřejmě co je povoleno na GAPS. Nakrájejte na kusy, nebo nechte v celku, záleží jak máte zeleninu rádi. Já osobně se snažím krájet na stejně velké kousky, aby se zelenina stejně uvařila.
  • Sůl, pepř
  • Čerstvé bylinky jako je třeba tymián, bazalka, petržel atd. Až budete na plném GAPS můžete začít používat i koření klasické jako kmín, majoránku a další klasické koření.
  • Filtrovanou vodu

Maso dejte na dno pekáče, osolte, opepřete a přidejte bylinky pokud používáte. Zalijte filtrovanou vodou. Přiklopte a dejte do trouby na asi 150 stupňů péct. Celková doba pečení by měla být 6 hodin. Asi hodinu a půl před tím, než budete chtít jídlo servírovat do hrnce přidejte nakrájenou zeleninu, zakryjte a vraťte zpět do trouby. Pokud nemáte čas zeleninu přidávat později, můžete jí tam dát hned na začátku, ale počítejte s tím, že bude téměř rozvařená. Na chuti to samozřejmě neubere, jen na estetice. 🙂 Pokud je potřeba dolít vodu po přidání zeleniny, tak dolejte. Je potřeba, aby většina zeleniny byla ponořena.

Když je jídlo hotové, máte dvě varianty jak servírovat. Můžete scedit a jíst jen maso a zeleninu a vývar který vám zbyl, použít na pozdější vaření, nebo ho pít k jídlu. Varianta druhá je, servírovat tak jak to je, tedy v polévkové podobě. Důležité je konzumovat i tuk, který se na povrchu utvoří. Dochuťte solí dle potřeby.

Tak a to je celé kouzlo. Vypadá to jednoduše a taky opravdu je. 🙂 A hlavně to výborně chutná. Postupně budu dávat konkrétní recepty, ale já opravdu většinou prostě smíchám co mi pod ruku přijde a vždy je to výborné. Budu ráda když se také podělíte o vaše recepty, pro inspiraci.

Tady přikládám můj oblíbeny recept 🙂

  • 6 kuřecích stehýnek
  • Brokolice, květák, mrkev, cuketa, tuřín (ten totiž upečený chutná skoro jako brambora) a na plátky nakrájená cibule
  • Česrtvý tymián

Peču v průměru 4-6 hodin a je to výborné.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com