Čočka s masem v pomalém hrnci

Pomalý hrnec je, alespoň u nás doma, neodmyslitelnou součástí kuchyně. Bez něho si ani nedokážu představit život… Používám ho na výrobu jogurtu, vařím v něm vývary a další jídla. Tohle je náš rodinný favorit a tak se o něj s vámi musím podělit.

Na pomalém hrnci je výborné to, že se ráno připraví a večer je hotová večeře aniž byste se o ni během dne starali.

Potřebujete:

  • 500 gramů čočky
  • 5 středních mrkví
  • maso na kosti
  • sůl, pepř a bobkový list nebo čerstvý rozmarýn
  • kokosový olej na naložení masa
  • 3 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru

S přípravou je nutné začít večer předem. Čočku dejte do misky, zalijte vodou a přidejte lžíci syrovátky nebo jablečného octa. Po chvíli zkontrolujte, a v případě potřeby přilejte více vody, čočka nabobtná a je nutné, aby  byla pod vodou. Misku nechte do rána na lince, nemusíte ji přikrývat, nebo jen utěrkou.

Do druhé mísy nebo nádoby dejte maso (lze použít celé kuře, kuřecí stehna, jehněčí koleno, rameno nebo nohu). Důležité je, aby to bylo maso na kosti. Já většinou dělám maso jehněčí, záleží co máte rádi nebo po ruce. Maso osolte, opepřete, potřete rozmačkaným česnekem a nastrouhaným zázvorem. Česnek a zázvor chcete do masa doslova vmasírovat, pokud jsou v mase otvory, dejte je i dovnitř. Celé maso pak zalejte kokosovým olejem.  Nemusí být celé ponořené, ale ať je olejem celé dokonale promazané, i uvnitř. Mísu zakryjte folií a dejte přes noc do lednice marinovat.

Druhý den ráno už jen zbývá dát vše do pomalého hrnce. Čočku předtím slejte a v cedníku propláchněte vodou. Přidejte mrkev nakrájenou na kostky, nebo kolečka, zamíchejte, osolte a opepřete. Na čočku položte maso a okolo dejte všechen kokosový olej, bude z lednice ztuhlý, tak ho rukama rozlámejte na kousky. Přidejte bobkový list, nebo čerstvý rozmarýn. Teď už zbývá jen přidat vodu, tak aby všechna čočka byla ponořená. Maso nechte na povrchu, jinak by byl závěrečný produkt spíš jako polévka.

Pomalý hrnec zapněte na nízkou teplotu a nechte vařit asi 6-8 hodin. Dochuťte dle potřeby solí a pepřem. Můžete servírovat s kysaným zelím , nebo jinou fermentovanou zeleninou.

Na tento recept používám můj 6 litrový pomalý hrnec. Pokud máte hrnec menší nebo větší, upravte si poměry dle potřeby.

Čočka s masem I.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com