Reflux: výstražný praporek

Napsala: Kathryne Pirtle
Přeložil: Jakub Kremsa
Originál článku

Předzvěst chronické nemoci

Všechny nemoci začínají v žaludku. Hippokratés

Farmaceutické společnosti nahromadily neuvěřitelně množství peněz prodejem léků na gastroezofageální reflux a přidružené zažívací potíže. Nekonečné množství reklam v rádiu, televizi a časopisech nám říká, jak mohou tyto přípravky zázračně “uzdravit” nepříjemné zažívací potíže. Možná jste zaznamenali reklamu na tyto medikamenty i v emailech. Když se léky na předpis začaly prodávat volně, farmaceutické firmy shrábly sto milion dolarů za rok!

Ve Spojených státech trpí šedesát milionů lidí refluxem. To znamená každý pátý. Minulý rok zaznamenaly nemocnice čtyři sta sedmdesát tisíc hospitalizací a téměř dva miliony návštěv pohotovosti z důvodu refluxu. Reflux a příbuzné zažívací potíže již tvoří epidemii a žádná věková skupina nebyla ušetřena. 50 % dětí trpí refluxem v prvních měsících života a v posledních pár letech došlo k 56 % nárůstu prodejů léků pro reflux a trávicí potíže u kojenců od narození až po stáří čtyř let! Statistiky jako tato by měly alarmovat k nalezení skutečného důvodu této zdravotní katastrofy.

Nenechte se zmást tím, že když je reflux tak rozšířený, že je to malý problém se snadným řešením, nebo že když jsou příznaky pryč, proběhla léčba úspěšně. Léky na reflux neprokázaly příliš svoji účinnost. Ve 33 procentech nefungují vůbec. Šedesát procent lidí, kteří léky užívají, má dále ty samé potíže třikrát týdně a 75 procent bere navrch ještě léky z volného prodeje.

Co si lidé neuvědomují je to, že reflux je příznakem špatného trávení a hrozící poruchy trávení. V dnešní době se většina léků, včetně přírodních, soustředí na symptomatickou léčbu, neuvědomujeme si, že tento přístup je podobný, jako “zalepit vřed náplastí” a že špatné trávení může být předzvěstí vážných degenerativních poruch. Jak řekl Hippokratés, “Všechny nemoci začínají v žaludku.” A základní princip čínské medicíny je, že dobré trávení je klíčem k dobrému zdraví. Jako důsledek, Dr. Weston A. Price si všiml, že hlavní příčina nemoci je špatná výživa.

Jak by naše společnost fungovala, kdyby naše primární rozhodnutí byla založena na duchovních principech amerických indiánů – a to, že musíme volit naše činy s přihlédnutím na to, jak ovlivní příštích sedm generací? Pak by reflux a všechny další naše zdravotní potíže sloužily jako upozornění na možnou větší změnu – podobně jako test pomocí kanárka, používaný k odhalení nebezpečí v dole. Pokud kanárek nepřežil, či se začal kývat nebo spadl z bidélka, nebyli horníci vpuštěni do dolu. Podobně tomu rozumíme masivním epidemiím u lidí jako varování, že bychom měli změnit svůj přístup.

Bohužel nejsou standardní léčebné postupy při refluxu zaměřeny na příčinu problému – vyčerpané potravinové zásoby, špatná volba jídel a zanesení těžkými kovy. Ani jeden z těchto stavů nepodporuje dobré trávení a nutriční požadavky pro optimální lidské zdraví.

Příznaky refluxu: více, než si možná uvědomujete

Téměř šedesát milionů Američanů trpí refluxem, mnoho z nich ani neví, že ho mají. Kromě typických příznaků zpětného toku žaludečních šťáv do jícnu, způsobujících pálivý pocit v jícnu a nepříjemnou chuť v puse, zahrnují další příznaky chraptění, říhání, chronický kašel a chronická bolest v krku, potíže s polykáním, nevolnost, astma, hlasité dýchaní a neustálé škytání u dospělých. U kojenců a dětí se symptomy projevují jako časté ušní infekce, častý pláč, nevolnost s možným zvracením, nadměrné kašlání, dýchací potíže, odmítání jídla, nadměrné říhání a krkání.

Problémy při tradiční léčbě

Gastroezofageální reflux je choroba, při které dochází k zpětnému toku žaludečních šťáv ze žaludku do jícnu přes kardii – kruhový sval, který se otevírá, aby umožnil průchod potravy z jícnu do žaludku. Většinou bývá doprovázen přítomností hyátové kýly, díky níž je kardia oslabena a vrchní část žaludku prostupuje skrz rozevřenou kardii. Pokud neléčeno, kyselé šťávy mohou narušit vnitřní tkáň jícnu a nahradit ji tkání, která je podobná tkáni ve střevě. Tyto podmínky jsou považovány za předzvěst rakoviny jícnu.

Při běžné léčbě refluxu předepisuje většina lékařů léky na redukci kyselosti v žaludku, doporučí jíst menší porce pečlivě vybraných jídel a spát v šikmé poloze.

Léky na reflux jsou vyvinuty pro krátkodobou léčbu, ale mnoho lidí na nich zůstává i po dobu několika let. Například při gastrididě, zánětlivém onemocnění žaludku, mohou léky snižující kyselost pomoci jako součást úvodní fáze léčby. Ale u všech lidí může mít dlouhodobé užívání vážné zdravotní důsledky.

Žaludeční šťávy jsou extrémně důležité pro správné trávení. Za normálních okolností pomáhají žaludeční šťávy nejen rozkládat proteiny na použitelné komponenty, ale také ničí v potravě přítomné viry, bakteriální infekce a parazity. Ale při nízké kyselosti je tato první linie obrany těla před nebezpečnými mikroorganizmy vyřazena.

Naproti tomu je dobrá kyselost v žaludku spojována s vysokými hladinami prospěšné flóry v trávicím ústrojí. Dobré bakterie mohou prospívat jen když paraziti, kvasinky a patogeny jsou drženy pod kontrolou kyselinou chlorovodíkovou.

Ve zdravém žaludku je velmi kyselé prostředí – pH mezi 0,8 a 2,5. Studie z roku 1982 zjistila, že u pacientů v intenzivní péči, u nichž stouplo pH žaludku nad 4 přestal být žaludek rychle baktericidní a došlo k množení bakteriálních infekcí a virů v ústní dutině. Takže pokud není žaludek dostatečně kyselý, váš imunitní systém má mnohem více práce.

Ale tím to nekončí, protože ze žaludku pokračuje tato natrávená potrava, plná kvasinek a dalších, na příležitost čekajících organizmů, do tenkého střeva – další zastávky na cestě trávení.

Bez adekvátní kyselosti v žaludku se stane problematickou potrava, kterou se živí kvasinky a způsobuje fermentaci, jako jsou cukry, škroby, obiloviny, průmyslově zpracované potraviny, ovocné džusy nebo i příliš mnoho čerstvého ovoce. Tyto kvasinky vyprodukují pěnu, stejně tak jako když přidáme cukr do kvasnic při výrobě chleba.

Fermentace produkuje plyny, které vyvíjí tlak na kardii. Také candida zaútočí doslova na svaly kardie a paralyzuje je. Za těchto podmínek kardie povolí a propustí žaludeční šťávy do jícnu. Tedy jako výsledek roků neustálého tlaku těchto kvasinek produkujících plyny v žaludku se může vyvinout hiátová kýla.

Takto částečně strávená zkvašená potrava, plná kvasinek a dalších mikroorganizmů, se nyní začne přesouvat do tenkého střeva, kde pokračuje nesprávné trávení.

A proto je léčení refluxu pomocí inhibotorů protonové pumpy jen maskováním a zhoršením problémů, které vedly k samotnému refluxu.

Trávení, které se zvrtlo

Nyní již série událostí vede k něčemu vážnějšímu. Za běžných podmínek by žaludeční kyseliny rozložily proteiny na peptidy předtím, než by jídlo postoupilo dále do tenkého střeva. Ale jestliže do tenkého střeva vstoupí díky nízké kyselosti v žaludku nedostatečně strávené proteiny, slinivka nedostane signál k uvolnění příslušného množství pankreatické šťávy. Navíc v případě, že tenké střevo postrádá zdravou flóru, je omezena i produkce enzymu proteáza. Normálně bývají tyto enzymy vyráběny enterocyty na mikroklcích, což jsou tenké a dlouhé výběžky cytoplazmy tvořící v tenkém střevě kartáčový lem. Jejich funkce je dále štěpit proteiny a sacharidy na použitelné živiny.

Jakmile se dostanou do tenkého střeva kvasinky a další nevhodná flóra, přicházející ze žaludku, vyvine se tzv. dysbióza. Ta způsobí poškození sliznice tenkého střeva, což vede k syndromu zvýšené propustnosti střev. Permeabilita střeva umožní nedostatečně strávené proteiny a sacharidy prostoupit skrz střevní stěnu.

Aby se věci více zkomplikovaly, tak nestrávený kasomorfin (vznikne z kaseinu) z mléčných výrobků a gluteomorfin z potravin obsahující lepek, které mají obě chemickou strukturu obdobnou opiátům jako heroin a morfin, se dostanou v nezměněné podobě do krevního řečiště. Jakmile jsou v krvi, mohou zasahovat do funkcí mozku a imunitního systému.

Opilý ze sacharidů

Nestrávené sacharidy, špatné trávení a přebujelá candida také vedou k produkci etanolu a acetaldehydu, které mají silně negativní účinky na chemii mozku. Když candida vyprodukuje v tenkém střevě etanol, člověk se bude zdát po jídle opilý i když nepožil alkohol. Nakonec dokonce začne mít chuť na potraviny, které v tenkém střevě způsobí jeho produkci. To je důvod, proč má většina dětí i dospělých neustálou chuť na sladké a proč mnohomiliardový byznys z prodejů sladkostí čile prospívá.

Všichni víme, že je alkohol extrémně toxický, obzvláště pak pro vyvíjející se fetus nebo dítě. Následující je seznam některých ze široké škály účinků dlouhodobé přítomnosti alkoholu, způsobené přemnoženou candidou v těle:

  • Poškození a zánět trávicí soustavy a z toho plynoucí špatné trávení
  • Nedostatek živin
  • Zátěž pro imunitní systém
  • Poškození jater
  • Akumulace toxinů
  • Nezmetabolizované neurotransmitery a hormony, které mohou způsobit neobvyklé chování
  • Poškození mozku, které může vést ke ztrátě sebekontroly
  • Zhoršení koordinace, agrese
  • Ztráta paměti a mrákoty – poškození periferního nervu
  • Úbytek svalů a slabost
  • Metabolická porucha proteinů, sacharidů a lipidů
  • Degenerace slinivky

Špatné trávení nás tedy může přivést do stavu, ve kterém lze jen těžko hovořit o užívání si života. S tím, jak naše stravování způsobuje náladovost a začne ovlivňovat jasnost myšlenek, stáváme se fyzicky závislými přesně na těch potravinách, které nás do této situace přivedly.

Alergie “z čista jasna”?

V současné době jsou alergie běžné – trpí jimi všichni, včetně dětí. Pro některé lidi je to jen menší nepříjemnost, jiným mohou způsobovat utrpení, vedoucí dokonce k anafylaktickému šoku a smrti. Při zvýšené propustnosti střev se alergie snadno získají, protože propustná střeva dovolí nestráveným proteinům proniknout do krevního řečiště. Pro váš imunitní systém představují tyto proteiny cizí objekty, takže pokaždé, když sníte potravinu s obsahem takového proteinu, dostaví se imunitní reakce.

Při alergické reakci vaše tělo produkuje protilátky, které napadnou cizího vetřelce. Tyto protilátky mají za úkol chránit vás, ale pokud vaše tělo začne reagovat přehnaně a musí zasahovat proti proteinům, které dlouhodobě jíte, budete trpět neustálým zánětem. Může se u vás vyvinout chronická bolest, která se může přesouvat tak, jak zánětlivé látky putují tělem. V pondělí vás muže bolet rameno, v úterý záda, ve středu hlava a ve čtvrtek všechno.

Můžete jít na masáž, k chiropraktikovi nebo brát do aleluja protizánětlivé léky, abyste zamaskovali bolest, ale dokud nenajdete skutečnou odpověď na vaše zažívací potíže, bolesti se nezbavíte. Přírodní přípravky možná nemají tolik nežádoucích účinků jako farmaceutika, ale i ony neřeší to, že příčinou refluxu, alergie a chronických bolestí je nesprávné trávení.

Součást problému – diktát vysokého podílu vlákniny

USDA (Americký úřad pro zemědělství) a FDA (Úřad pro dohled nad potravinami a léčivy) ve svých doporučeních o výživě lpějí na modelu potravinové pyramidy ne z důvodu zdraví, ale z důvodu zisků. Tato dieta klade důraz potraviny s vysokým obsahem vlákniny a všude – v novinách, časopisech, knihách, v talk show – slyšíme o prospěšnosti celozrnných obilovin a zeleniny s vysokým obsahem vlákniny. Takzvaní experti představují výhody vlákniny jako něčeho zdravého, aniž by je někdo zpochybňoval – celozrnné obiloviny, syrová zelenina a ovoce – je doporučována v každém jídle a suplementy vlákniny jsou vhodné.

Je to opravdu nezpochybnitelné? Pravda je taková, že se lidé snaží následovat to, co vláda hlásá – “zdravé” syrové saláty každý den, syrovou zeleninu ke svačině, celozrnné cereálie a celozrnný chleba přidanou vlákninou – a často si tím uženou celou řadu zažívacích potíží jako větry, kýlu, hemoroidy a syndrom dráždivého střeva.

Nerozpustná vláknina je bez zdravé střevní flóry příliš těžká na strávení. Historicky konzumovali lidé mnohem méně vlákniny a více výživnější a lépe stravitelné potravy jako vysoce kvalitní mléčné produkty od krav z pastvy – čerstvé mléko, smetanu, sýry a máslo, vysoce kvalitní masa a ryby, polévky z kostních vývarů a zeleninu dušenou na másle. Vaše babičky a prababičky nejedly saláty a čerstvé ovoce každý den, protože nebylo dostupné. Před vynálezem chladničky a motorizované přepravy byly saláty luxusem, konzumovány příležitostně. Čerstvé ovoce se jedlo v sezóně a často svařené, raději než syrové.

Potrava ze žaludku nemůže projít do tenkého střeva, jestliže není dostatečně malá, aby prošla přes pylorus (vrátník). Jestliže již máte poškozené trávení nízkou kyselostí v žaludku, konzumace velkého množství těžce stravitelné vlákniny, ať už z cereálií, ovoce nebo zeleniny, způsobí to, že potrava zůstane v žaludku kvasit tak dlouho, než bude dostatečně malá, aby prošla do tenkého střeva. Během této doby vznikají plyny, které tlačí na kardii a za nějaký čas mohou vést k hyátové kýle.

Ještě jedna věc: potraviny s vysokým obsahem vlákniny mívají málo živin. Takže ve výsledku je dieta s vysokým obsahem vlákniny málo výživná a těžce stravitelná. S takovými stravovacími návyky bude po roce následovat podvýživa. Například syrový salát nemá stejnou hustotu živin, jako nepasterizované mléko – sklenice takového mléka obsahuje živiny zhruba 25 kilogramů čerstvé trávy. Protože nejsme skot s jeho čtyřmi žaludky, vyvinutými pro rozklad celulózy, nechejme zpracování vlákniny na kravách.

Příliš mnoho vody

Jestliže během dne pijete mnoho vody, vaše žaludeční šťávy se naředí, což povede k refluxu a všem popsaným problémům. Navíc může příliš vody způsobit vyplavení minerálů a minerální nerovnováhu, která dále přispívá k potížím s trávením, stejně tak jako k ledvinovým potížím, degenerativní nemoci kostí, svalové potíže a dokonce k srdeční zástavě díky elektrické dysfunkci.

Paradoxně může přílišné pití vody způsobit zácpu. Pokud je velké množství vody zkombinováno s vysokými dávkami vlákniny, vláknité potraviny se nasáknou a fermentují ve střevech, což vede k plynatosti, nafukování a dalším nepohodlným symptomům. Tato expandovaná hmota může pak být příliš objemná na to, aby snadno prošla střevy.

Lidé tradičně nepili velké množství vody. Namísto toho zůstávali zavodněni surovým mlékem, fermentovanými nápoji a kostními vývary, které měly nutriční kvality a nenarušily přirozenou homeostázi v těle. Konzumovali také množství tradičních tuků, jako máslo, smetana, sádlo a kokosový olej. Oleje vydají při metabolizaci mnohem více vody, než proteiny nebo sacharidy. Takže tím jak lidé neodolají velkému příjmu vody, nejenže sníží kyselost v žaludku, ale také jejich absorpce živin bude kompromitována. Po nějaké době i toto přispívá k podvýživě.

Nedostatek soli

K nízkotučné, vlákninové dietě nám vládní úředníci a zdravotní experti ještě říkají, že se máme vyhýbat soli. Samozřejmě, slaným potravinám (s rafinovanou solí) z bufetu bychom se měli stranit – ale ne proto, že obsahují hodně soli. Přes tvrzení, že sůl zvyšuje krevní tlak, nikdy neexistovala jasná evidence, že snížení příjmu soli pomůže hypertenzi předcházet. Desetiletí výzkumů vyprodukovaly protichůdné, nejednoznačné výsledky. Nerafinovaná sůl je důležitá pro mnoho činností v těle, včetně metabolizmu.

Když hovoříme o dobrém stravování, sůl je kritická k produkci kyseliny chlorovodíkové – chlorová část chloridu sodného. V naší dietě máme jinak velmi málo zdrojů chloru – celer a kokos jsou dobré, ale určitě ne adekvátní k uspokojení požadovaných dávek. Bez soli nemůžeme vyrobit dostatek kyseliny chlorovodíkové na štěpení proteinů a celkově dobré trávení.

Cesta k trvalému uzdravení

Léčení refluxu se musí posunout výrazně za hranice potlačování symptomů, jestliže se chceme z refluxu vyléčit. Zaměření se na výživné a snadno stravitelné potraviny udělá trojí službu – zmírní symptomy, zlepší trávení a napraví podvýživu. Musíme také dát pozor na možnou blokádu léčby rtutí.

K uzdravení je nutné soustředit se na potraviny bohaté na živiny, omezit obiloviny, škroby, cukry a potraviny, které mohou být potravou pro candidu.

Probiotika a enzymy

Přestože je suplement kyseliny chlorovodíkové často předepisován jako náprava nízké kyselosti žaludku, HCl užívaný jako suplement může podráždit výstelku žaludku a způsobit gastritidu, což je zánět žaludeční sliznice. A konečně, řádná produkce HCl je nutná pro správné trávení, ale bezpečnější způsob vylepšení kyselosti žaludku je eliminace candidy, konzumace příslušného množství soli a probiotických jídel a nápojů.

Probiotická jídla a nápoje podporují vývoj zdravé střevní flóry a pomáhají narušit cyklus candidy; tyto mléčně kvašené potraviny také zásobují enzymy pro podporu trávení. Často ale ti, kdo trpí refluxem a příbuznými trávicími potížemi, zjistí, že potřebují další pomoc, obzvláště ze začátku. Existuje mnoho probiotických a enzymatických suplementů, které vám mohou pomoci na počátku cesty k uzdravení.

Doporučení při hyátové kýle

Mnoho lidí s refluxem se potýkají také s hyátovou kýlou. Je nesmírně důležité zjistit, jestli tímto typem kýly trpíte, abyste lépe rozuměli svému refluxu. Zkušený chiropraktik umí často pohmatem zkontrolovat tento problém a poskytnout základní zákrok na kýlu. Při tomto zákroku chiropraktik zatlačí kýlu dolů tak, že vršek žaludku již nebude vyčnívat do kardie. Toto ošetření může být nutné podstoupit pravidelně, dokud kardie nezesílí a neuzdraví se.

Rada pro kojence trpící refluxem

Kojenci trpící refluxem pociťují výrazné nepohodlí. Často mají navíc bolest bříška a špatně spí. Prvním krokem je najít holistického lékaře, který je obeznámen s principy nadace Westona A. Price. Pokud matka kojí, bude muset pracovat na uzdravení své trávicí soustavy dietou bohatou na živiny a probiotika, jejichž příznivé účinky pak předá při kojení dítěti. Tento uzdravovací program bude dobrým prvním krokem. Pokud to dítěti nepomůže, je možné se poohlédnout na různé možnosti domácí náhražky umělého mléka, kterou nabízí nadace Westona A. Price, protože ty jsou bohaté na probiotika a mohou pomoci uzdravit reflux. Maminky by měly eliminovat všechny možné problémy s toxicitou rtuti před početím nebo po odstavení – nikoliv během těhotenství nebo kojení.

Závěr

Léčba refluxu vyžaduje detailní porozumění všech stránek zdravého trávení. Trvalé uzdravení je dlouhodobým závazkem ke změně stravování spolu s odstraněním vlivu toxicity těžkých kovů. Ale být zdravý – opravdu zdravý, to je zcela jiná úroveň. Strava musí být bohatá a uspokojující, nesmí vyžadovat strádání. Bezpečné vyjmutí amalgámových výplní je více záhodné, než kdy dřív. Vyplývající z toho jsou výhody nejen pro vás, ale také pro vaši rodinu a potomky.

Moderní člověk stojí na hraně propasti. Pokračování fyzické degenerace je nevyhnutelné, jestliže budeme pokračovat s konzumací průmyslově vyrobených potravin. Ale v současné době již máme k dispozici více znalostí a zdrojů než kdykoliv v blízké historii, které nám pomohou zajistit dobré zdraví po generace.

Poznámky pod čarou

Reflux a astma

Je zajímavé, že 41,1 procent nekuřáků, kteří trpí chronickým kašlem a 60 procent těch, kteří trpí astmatem, mají zároveň reflux. Výskyt astmatu u dětí a dospělých narůstá exponenciálně. V roce 1995 bylo téměř čtrnáct miliónů lidí diagnostikováno s astmatem, zatímco dnes je toto číslo přes 34 miliónů! Jak reflux vyústí v astma? Zaprvé, reflux může způsobit to, že lidé dýchají malé kapičky kyseliny chlorovodíkové, což může podráždit citlivou plicní sliznici a způsobit křeče ve vzduchových cestách, spouštějící astmatický záchvat. Zadruhé, časté příhody refluxu mohou způsobit, že trávicí šťávy poškodí sliznici jícnu a exponovat některé z nervů, které jsou spojeny s játry. Podráždění nervových zakončení může zavinit sevření vzduchových cest a tedy způsobit astmatický záchvat. Navíc může kyselina způsobit zánět v krku na hrtanu.

Léky na astma, které roztahují bronchiální trubice, mohou překvapivě vyvolat příznaky refluxu, protože můžou způsobit uvolnění kardie, což dovolí kyselinám proniknout do jícnu. Bohužel je ale konvenční léčba astmatu zaměřena pouze na potlačení symptomu zúžených cest dýchacích. Přestože se jedná o nutný krok, taková léčba se nezaměřuje na příčinu problému.

Sedm miliónů lidí trpí ročně ušními infekcemi. Reflux může způsobit dlouhotrvající ušní infekce tím, jak kyselé kapaliny vstupují do hrdla a vytváří záněty nosních mandlí, které pak opuchnou. Opuchlé mandle pak blokují eustachovu trubici. Tam a až ve středním uchu se pak může nahromadit kapalina.

Program pro vyléčení se z refluxu

První krok: Prvním krokem k uzdravení je konzumace potravin, které jsou snadné na trávení, nepodporují candidu, uzdravují zažívací trakt a poskytují lepší živiny. Začněte s polévkami na bázi vývaru po dobu jednoho týdne. Dělejte si domácí vývarové polévky s různou zeleninou a malými kousky masa nebo jater.

Druhý krok: Druhým krokem k nápravě je naočkování střev pomocí potravin, které pomohou vybudovat zdravou střevní flóru. Toto je chvíle na zařazení plnotučného kravského nebo kozího mléka nebo jogurtu. Kefír obsahuje prospěšné kvasinky, které doslova “žerou” candidu a obsahuje probiotické bakterie, které se zabydlí v trávicím traktu. Ideálně byste měli vyrábět svůj vlastní kefír nebo jogurt ze syrového mléka, ale jestliže syrové mléko neseženete, můžete použít vysoce kvalitní bio pasterizované plnotučné mléko. Jestliže trpíte intolerancí mléčných produktů, zkuste fermentované potraviny a nápoje jako jsou kysané zelí nebo okurky, kokosový kefír, řepný kvas nebo kombuchu. (pozn. recepty najdete v kuchařce Vaříme trochu jinak)

Třetí krok: Třetím krokem je konzumace potravin, které jsou nutričně hodnotné a snadno stravitelné a které pokračují v uzdravování trávicího ústrojí a podporují zdravou střevní flóru. Taková dieta by měla obsahovat:

  • Kvalitní tuky – pro vstřebání živin a uzdravování žaludeční sliznice – máslo, kokosový olej, vepřové, hovězí a husí sádlo ze zvířat z pastvy. Užívejte fermentovaný olej z tresčích jater kvůli vitamínům A a D.
  • Kvalitní živočišné potraviny jako játra a další orgánová masa, vejce (obzvláště žloutky) od slepic z výběhu, ryby z volných vod včetně jiker a korýšů, mléčné výrobky včetně nepasterizovaného mléka a sýrů.
  • Kostní vývary a polévky z nich.
  • Fermentovanou zeleninu a nápoje – kysané zelí, nakládanou řepu, řepný kvas, kombuchu.
  • Zeleninu – zpočátku zeleninu omezte. Pokud ji jíte v polévkách nebo krémech, přidejte vždy máslo nebo kokosový olej.

Toxicita rtuti z amalgámových výplní – součást skládanky s přemnožením candidy

Rtuť má dlouhou historii jako jed. Před 2500 lety jej Řekové použili jako vražednou zbraň nalitím do ucha oběti, čímž mu paralyzovali mozek a způsobili téměř okamžitou smrt. Přesto je tomu teprve nedávno, co na veřejnost pronikly informace o katastrofálních zdravotních potížích, které způsobuje rtuť v amalgámových výplních. Většina lidí si neuvědomuje, že rtuť je v amalgámu smíchána s dalšími kovy – mědí, stříbrem, cínem a zinkem, které ve skutečnosti zvyšují toxicitu rtuti skrz galvanizaci – elektrický proud, vytvářený dvěma nebo více rozdílnými kovy. Galvanizace zvyšuje až dvacetkrát rychlost, jakou rtuť koroduje!

Rtuť je extrémně toxická i v malých dávkách a byla spojena s mnoha neurologickými nemocemi jako Alzheimer a roztroušená skleróza. Těžké kovy jako rtuť migrují do tukových tkání mozku a do myelinové pochvy, která chrání nervové buňky. Rtuť mění strukturu buněčné membrány vyvíjejících se mozkových neuronů, což vede k rychlé degeneraci.  Můžete to vidět na tomto videu.

Rtuť je cytotoxin. Je nebezpečný pro všechny živé buňky, protože se váže s molekulami thiolu. Tyto molekuly se nacházejí ve většině proteinů, stavebních kamenů veškerých tkání. To znamená, že rtuť může ovlivňovat téměř jakýkoliv proces v našem těle.

Zubaři jsou informováni o šetrném zacházení s amalgámovým materiálem, který je klasifikovaný americkým úřadem pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (OSHA) jako nebezpečný. V roce 1992 deklarovala Světová zdravotnická organizace (WHO) rtuť jako tak jedovatou, že jakékoliv požití rtuti je nebezpečné. Přesto nemají zubaři výčitky vkládat rtuť do našich úst, kde produkuje trvale rtuťové páry po dobu až padesáti let.

Alfred Zamm, MD, FACP poskytuje výborný popis toxického mechanizmu rtuti: “Otrava rtutí je narušené okysličení. Je to jako byste měli kolem krku provaz, který vás škrtí, ale přitom byste ho necítili. Zardoušení je biochemické, ale princip je stejný – rtuť omezí množství kyslíku, které přijmete. Tělo se snaží přizpůsobit, ale s každou změnou se stává nemocnější.

Omezené okysličení vede k řadě zdravotních potíží – autoimunitní, neschopnost potýkat se s infekcemi, zvláštní nemoci, které jinak nedávají smysl. Tyto environmentální nemoci jsou z důvodu nedostatku energie, nutné k detoxifikačním procesům. Takže rtuť způsobí nedostatek kyslíku v těle a jakýkoliv proces v těle, který vyžaduje kyslík, bude méně efektivní v přítomnosti rtuti.

Toxicita rtuti vyčerpá kyslík z těla a tělo nechá přemnožit candidu jako obranný mechanizmus. Pak i jakkoliv je výživná potrava proti candidě, člověk se z refluxu neuzdraví, pokud má pusu plnou amalgámu.

Podle Dr. Dietricha Klinghardta, “Rtuť dusí intracelulární respirační mechanizmy a může způsobit uhynutí buněk. Takže imunitní systém se pokusí o nápravu – kultivuje kvasinky (candidu) a bakterie, které dokážou vázat velké množství toxických látek. Co se tím získá? Buňky mohou dýchat. Ale za cenu toho, že tělo musí poskytovat výživu mikroorganizmům a musí se vypořádat s produkty jejich metabolizmu.”

Podle knihy The Mercury in Your Mouth – The Truth about “Silver” Dental Fillings (Rtuť ve vaší puse – pravda o “stříbrných” zubních výplních), publikované Quick Silver Association, je nedokonalé trávení a nízká kyselost v žaludku spojena s toxickými účinky rtuti. Trávicí soustava absorbuje nejvyšší množství rtuti, protože zubní výplně jsou neustále v kontaktu se slinami. Když je imunitní systém kompromitován rtutí, kvasinky se rychle množí.

Bezpečné vyjmutí amalgámových výplní je velice komplikovaný proces, vyžadující zcela specifický postup. Mělo by být prováděno holistickým zubařem, který by měl během vyjímání pečlivě sledovat pacientovo zdraví. Po zákroku je také nutné provádět detoxikaci. Některé vhodné detoxikační přípravky jsou Gemmotherapy Plant Stem Cells (www.plantstemcells.com), Organic Sulfur (organicsulfur@sisna.com) a Original Quinton Marine Plasma (www.originalquinton.com). Pro více informací o odstranění amalgámových výplní se podívejte na stránky Radical Medicine od Dr. Louisy Williams (www.radicalmedicine.com).

Můj příběh – běžná historie

Můj příběh je učebnicová ukázka zhoršování trávení, které trápí milióny lidí v současné době. Ironií osudu je, že jsem velkou část svého života následovala striktně diktát moderního stravování – malá množství tuků, hodně vlákniny, hodně kvalitních celozrnných obilovin, čerstvé ovoce a zeleninu, nějaké to libové maso, vejce, nízkotučné mléčné výrobky, málo cukru a rostlinné oleje. Přesto jsem si na této “perfektní” dietě uhnala chronickou bolest, začínající kolem dvaceti let, reflux kolem čtyřiceti a krátce poté život ohrožující trávicí poruchu, která téměř ukončila moji hudební kariéru.

Jsem klarinetistka a ředitelka orchestru Orion Ensemble, který procestoval svět a udělal několik nahrávek. V roce 1999, ve věku čtyřiceti dvou let, jsem začala pociťovat příznaky refluxu, což je velice nepříjemný problém pro hráče na dřevěný dechový nástroj. Cítila jsem neustálý tlak v hrtanu s pocitem na říhnutí. Samozřejmě že když jsem si říhla, ucítila jsem nepříjemnou kyselou chuť v krku. Bylo to děsivé a rychle jsem začala problém řešit. Moje první řešení bylo vysazení pšenice, což dočasně pomohlo. Pak jsem objevila stravu podle krevní skupiny a začala slepě následovat pravidla pro krevní typ 0. Jedla jsem více masa, salátů, zeleniny a ovoce a moje jediné obiloviny byly dvě žitné krekry a jedna rýžová sušenka denně. Cítila jsem se lépe, ale moje trávení se začalo zhoršovat.

Na podzim roku 2001 se u mne projevila chronická nemoc. Dva roky jsem trpěla vážnými záněty v páteři, které způsobovaly ochromující bolest v pažích, ramenou, rukou a prstech a velmi ztěžovalo hru na nástroj i normální aktivity jako nakupování, jakékoliv zvedání a domácí práce. Tento stav byl diagnostikován jako příznak celiakie – intolerance lepku (který je v pšenici, ovsu, žitu a ječmeni). Ale překvapivě jediné jídlo s glutenem, které jsem tou dobou jedla, byly dva žitné krekry denně. I tak, při celiakii stačí pouze mikrogram glutenu pro způsobení zánětlivé reakce.

S těmito vědomostmi jsem poctivě dodržovala dietu bez glutenu, obilovin, cukru a konzumovala maso, ryby, vejce, zeleninu, ovoce a olivový olej. Moje bolesti znatelně ustoupily, ale pět měsíců později jsem s děsem zjistila, že se u mě vyvinul chronický průjem – znak podvýživy – a moje obličejové svaly, které používám při hraní, se začaly nekontrolovatelně třást. Moje neustále starosti byly “Kde je toaleta?” a “Musím si odskočit!” a letěla jsem na záchod alespoň patnáctkrát denně. Díky špatnému vstřebávání jsem mohla jíst většinu výživných jídel na světe a stejně by jen prošly mým tělem.

Nejen, že jsem se obávala o to, že nebudu moci pokračovat v hraní, ale začala jsem se bát o holý život. Cítila jsem, že mě život opouštěl, ale jakou zdravější dietu držet, co jíst? Má zdravá nízkotučná dieta bez lepku, s vysokým obsahem vláknin mě doslova zabíjela. Naštěstí jsem objevila práci Dr. Westona A. Price a nadace W. A. Price (WAPF). Díky následování výživových principů WAPF jsem trvale vyléčila své trávicí potíže včetně refluxu a po dvaceti pěti letech chronických bolestí jsem se jich v roce 2003 zbavila. Nyní mám skvělou výdrž. Přes přidání hojného množství tradičních tuků, vitamínu A a D z fermentovaného oleje z tresčích jater, mléčného tuku, kostních vývarů, tradičních kvašených jídel jako kefír, řepný kvas a kysané zelí a množství výživných jídel jako játra, maso a vejce od zvířat z pastvy, lososa z volných vod, tedy jídel, kterých se mi celý život nedostávalo, jsem se vyléčila a upevnila své zdraví.

Když se ohlédnu zpět, uvědomuji si, že jsem se narodila s částečně narušeným trávením, protože jsem měla po narození veliké bolesti břicha. Má matka mi vyprávěla, že jsem prvních šest měsíců sotva spala – plakala jsem v agonii z tlaku v bříšku a střevech. Matka mě kojila a s pomocí lékařů zjišťovala, které prvky její stravy mi vadily. Začala eliminovat různá jídla po jednom, až zbylo pouze pšeničné pečivo. Lékaři v padesátých letech si nedovedli představit, že by pšenice mohla způsobovat nějaké problémy, protože jak by mohl mít někdo reakci na chleba! S mojí matkou na pšeničné stravě se změnila barva mé stolice na zelenou a já dál trpěla. Takže mě má vyčerpaná matka přestala kojit a nakonec jsem z koliky “vyrostla”. Kolika je známkou špatné střevní flóry.

Při studiu díla Dr. Price jsem rozpoznala další příznaky podvýživy. V šestnácti letech jsem již měla plnou pusu kazů. Pamatuji si také častou bolest v kloubech a kostech, což znamenalo, že jsem neměla dostatek živin ke správnému růstu. Moje drahá matka, která se strachovala o zdraví svých dětí, slyšela stále dokola historky o vláknině a dokonce přidávala otruby do našich otrubových cereálií, protože “Musíte mít tu vlákninu, abyste byli zdraví!” Jako dospívající a na začátku dospělosti jsem cítila efekt potravinové závislosti a výkyvů nálady. Měla jsem vždy blízko k tomu jíst cokoliv, co obsahovalo pšenici. Nutno dodat, že během mládí, všechna tato vláknina přispívala k neustálému nadýmání. Všichni se smějeme lidem, kteří mají větry, ale když tento problém začne trvale trápit vás, znamená to, že je něco velmi špatně s vaším zažíváním.

A tedy, když se u mě ve dvaačtyřiceti vyvinul reflux, byla to jasná známka dlouhodobého špatného zažívání a těžké podvýživy. Příznaky byly vidět celou dobu, ale jako většina lidí, i já věřila modernímu zdravotnickému diktátu a slepě ho následovala, přes záněty a zažívací potíže. Nikdy mě nenapadlo, že jsem ve skutečnosti nejedla zdravě, dokud jsem nebyla vážně nemocná.

Rtuť v mojí puse

V rámci mé pouti jsem si nechala vyjmout všechny amalgámové výplně zhruba před dvaceti lety špičkovým holistickým zubařem. Kdybych to neudělala, jsem si jistá, že bych se ze života ohrožující nemoci nevyléčila. A řeknu vám hned proč.

Přestože jsem měla všechny amalgámy vyjmuté, až donedávna jsem měla korunku na pravé spodní straně úst na první stoličce. Tato korunka byla keramické s kovovým spodkem a uzavírala amalgámovou výplň v zubu. Když mícháte kovy, vznikne tzv. galvanizmus, ve kterém dva různé kovy způsobí tok elektrického proudu. Zubní galvanizmus způsobuje zesílení toxicity těžkých kovů v těle. Tělo dokonce ve snaze ochránit důležité orgány zkusí vytlačit toxické kovy skrz nervové cesty do méně důležitých částí těla, jako prsa a reprodukční orgány, čímž ochraňuje mozek, játra, ledviny a srdce.

To je předně to, co se dělo mě s pouze jedním toxickým kouskem kovu v ústech. Minulé léto jsem si všimla bulky v pravém prsu, kterou jsem byla schopna rozmasírovat technikou automasáže. Také mi tekl maz z koutku pravého oka a nedávalo žádný smysl to, že by to mohla být alergie – jen z jednoho oka. Moje pravé oční víčko mělo po léta opakované tiky. Byl to způsob, jakým mé tělo detoxikovalo špatnou chemii na pravé straně úst? Od vyjmutí mé poslední amalgámové výplně všechny potíže zmíněné v tomto odstavci zmizely. Bulka v prsu se již nevrátila. Takže pokud si myslíte, že vám amalgámové výplně neubližují, že spojení kovové korunky s amalgámem je v pohodě, že vaše kořenové kanálky nevyvolávají žádné příznaky ve vašem těle? Zamyslete se ještě jednou!

Reference

Alternative Cures: The Most Effective Natural Home Remedies for 160 Health Problems, Bill Gotleib, William Gotleib Publishing, 2000.

Doctor’s Guide to Gastrointestinal Health: Preventing and Treating Acid Reflux, Ulcers, Irritable Bowel Syndrome, Diverticulitis, Celiac Disease, Colon … Pancreatitis, Cirrhosis, Hernias and More, Paul Miskovitz, MD and Marian Betancourt, John Wiley & Sons, 2005. Doctor’s Book of Home Remedies, Prevention Magazine Editors, Bantam Books, 1991.

Fiber Menace: The Truth About the Leading Role of Fiber in Diet Failure, Constipation, Hemorrhoids, Irritable Bowel Syndrome, Ulcerative Colitis, Crohn’s Disease and Colon Cancer, Konstantin Monastyrsky, Ageless Press, 2005.

Gut Solutions-Natural Solutions to Your Digestive Problems, Brenda Watson, MD and Leonard Smith, Renew Your Life Press, 2004.

Gut and Psychology Syndrome Natural Treatment for Autism, ADD, ADHD, Depression, Dyslexia, Dyspraxia, Schizophrenia, Dr. Natasha Campbell-McBride, MD, MMEDSCI(Neurology). MMEDSCI(Nutrition) Medinform Publishing, 2004.

Healthy Digestion the Natural Way: Preventing and Healing Heartburn, Constipation, Gas, Diarrhea, Inflammatory Bowel and Gallbladder Diseases, Ulcers, Irritable Bowel Syndrome, and More, D. Lindsey Berkson, John Wiley & Sons, 2000.

Heartburn and Reflux for Dummies, Carol Ann Rinzler and Ken DeVault, MD, Wiley Publishing, Inc., 2004.

It’s All in Your Head, The Link Between Mercury Amalgams and Illness, Dr. Hal A. Huggins, Avery, 1993.

MedicineNet – Health and Medical Information Produced by Doctors.

The Mercury in Your Mouth, The Truth About Silver Dental Fillings, Quicksilver Associates, 1998.

No More Digestive Problems, Cynthia Yoshida, MD, Bantam Books, 2004.

Radical Medicine, Dr. Louisa Williams, International Medical Arts Publishing, 2007-08

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz