Výroba umělého mateřského mléka na bázi mléka kravského

Není pochyb o tom, že mateřské mléko je pro novorozeně ta nejlepší strava. Pokud ale z nějakého důvodu není vlastní mateřské mléko k dispozici, přichází na řadu hledání jeho náhrady. Možnosti jsou různé a většina maminek má k dispozici nepřeberné množství práškových náhražek mateřského mléka v obchodech. Mají ovšem několik nevýhod: všechny tyto náhražky prošly průmyslovým zpracováním, při kterém byla velká část živin z jednotlivých surovin zničena a bývá do nich přídáván maltodextrin. A to i u tzv. „bio“. Pokud chcete svému miminku poskytnout lepší potravu a mateřské mléko není dostupné, přichází na řadu domácí výroba náhražky ze základních surovin.

V následující části článku se budeme zabývat pouze výrobou na bázi kravského mléka. Na konci zmíníme také alternativu z kozího mléka.

Kravské mléko, ač nejvhodnější pro přípravu napodobeniny mateřského mléka, se v některých parametrech výrazně liší. Jde o tyto hlavní rozdíly:

  • Kravské mléko nepředává kojenci žádné užitečné protilátky.
  • Kravské mléko je méně tučné, než mateřské (pokud zprůměrujeme možství v předním a zadním mléce, které kojenec vypije). Obsah mléčného tuku v kravském mléce se ale liší podle plemene a dalších faktorů. Tuk v mateřském mléce je pro kojence lépe stravitelný, než mléčný tuk. Navíc obsahuje enzymy, pomáhající tyto tuky štěpit. Dále je přítomno větší možství L-karnitinu.
  • Kravské mléko obsahuje větší množství nasycených a menší množství nenasycených mastných kyselin (obzvláště poly-nenasycených).
  • Kravské mléko obsahuje několikanásobné množstí kaseinu.
  • Kravské mléko obsahuje menší množství laktózy.
Nadace Westona A. Price bere tyto rozdíly v úvahu a mírným poupravením složení, používaného s úspěchem jako náhražku mateřského mléka již téměř 30 let, vznikla následující receptura.

Suroviny na přípravu cca 1 litru verze z kravského mléka

  • 2 hrnky nepasterizovaného mléka. Mléko by mělo být od zdravé A2 krávy z pastvy. Na mléku si opravdu dejte záležet. Pokud nemáte k dispozici mléko od konkrétní krávy z pastvy ve vašem okolí, máme dobré zkušenosti i s komerční mlékárnou BioVavřinec.
  • 2 hrnky bez 2 polévkových lžic vody
  • 1/4 hrnku domácí syrovátky. Nepoužívejte syrovátku z prášku ani ze sýra. Snadno získáte syrovátku při výrobě domácího jogurtu, kefíru nebo ze sraženého mléka.
  • 4 polévkové lžíce laktózy
  • 1/4 čajové lžičky bakterií Bifidobacterium infantis. Tato bakterie dominuje v trávicím ústrojí kojenců a dětí až do cca. sedmi let.
  • 2 polévkové lžíce i více kvalitní smetany
  • 1/2 čajové lžičky fermentovaného oleje z tresčích jater nebo 1 čajové lžička nefermentovaného, v každém případě bez příchuti
  • 1/4 čajové lžičky mléčného tuku (lze použít přepuštěné máslo)
  • 1 čajová lžička za studena lisovaného slunečnicového oleje
  • 1 čajová lžička extra panenského olivového oleje
  • 2 čajové lžičky za studena lisovaného kokosového oleje
  • 2 čajové lžičky potravinářských kvasnic sušených za nízké teploty, ideálně značky Frontier. Kvasnice jsou výborný zdroj vitamínů B1, B2, B3, B6, B9 a B12.
  • 2 čajové lžičky želatiny. Želatina napomáhá stravitelnosti našeho náhradního mléka.
  • 1/4 čajové lžičky aceroly v práškové formě, tedy vitamín C
Možná se zprvu zdá, že je ingrediencí moc, ale po týdnu již není problém míchat umělé mléko zpaměti.
Míry jsou podle amerických měrných standardů, tedy:
  • 1 hrnek ≈ 237 ml
  • 1 polévková lžíce ≈ 15 ml
  • 1 čajová lžička ≈ 5 ml
Prodávají se sady kovových odměrek, s nimi bude dávkování jednodušší. Většinu přísad lze sehnat v čechách, pokud budete mít s některou surovinou problém, případně si nebudete jistí, můžete nás kontaktovat a rádi se pokusíme pomoci. My jsme napoprvé sáhli k sadě, kterou prodává americký obchod Radiant Life. Bifidobakterie je ale nutné uchovávat v chladu a proto jsme je objednali v britském obchodě G&G Vitamins, dají se ale sehnat i v Německu.


Všechny ingredience pohromadě. Pokud jste poznali plastovou lahev mléka Amálka, máte pravdu, ale byla použita jen pro fotografii. Pro výrobu umělého mléka je pasterizované mléko nevhodné.

Postup přípravy

Do malého plechového hrnce nalijeme zhruba polovinu vody a zapneme na mírný stupeň (tak, aby po cca 10 až 15 minutách byla voda teplá, ale ne velmi horká). Přidáme želatinu a laktózu.

Necháme hrnec na sporáku a mezitím do skleněného mixéru přidáme mléko, syrovátku, smetanu, acerolu, bifidobakterie, kvasnice, olej z tresčích jater, slunečnicový olej a olivový olej.

V tuto chvíli by již měla být laktóza a želatina rozpuštěny, můžeme tedy vypnout vařič. Promícháme a nalijeme zbytek vody. Přidáme kokosový olej, mléčný tuk a necháme rozpustit.

Obsah hrnce přilijeme do mixéru, přiklopíme víčko a mixujeme cca 10 sekund. Zkontrolujeme, že je vše dobře promícháno, najileme do lahve a uschováme do lednice.

Příprava lahvičky

Odlijeme vždy potřebné množství, které pak v lahvičce ohřejeme tak, že lahvičku vložíme do nádoby s teplou vodou. Před odléváním do lavičky náhradní mléko protřepeme, protože kvasnice mají tendenci se usazovat. Není dobré umělé mléko ohřívat v příliš horké vodě, hrozí přehřátí a tím znehodnocení. Příliš teplé mléko může také způsobovat větry. Nám se osvědčilo ohřívat na 37 °C. Nikdy neohřívejte náhradní mléko v mikrovlnné troubě

Varianta z kozího mléka

Kozí mléko má dostatek tuku, ale postrádá kyselinu listovou a má nižší obsah vitamínu B12. Použití kvasnic ze základního receptu je v tomto případě velmi důležité. Nízkou hladinu B12 vynahradíme dvěma lžícemi syrových kuřecích jater od kuřat z bio chovu. Před použítím je nutné játra zmrazit na 14 dní. U dětí krmených tímto náhradním mlékem začnínáme přidávat žloutek již ve čtvrtém měsíci.

Některé zdroje
http://www.westonaprice.org/childrens-health/recipes-for-homemade-baby-formula
http://anhi.org/learning/pdfs/bcdecker/Protective_Properties_Human_Milk.pdf
http://www.nodpa.com/production_genetics_a1_a2_011110.shtml
http://ndri.com/article/composition_of_breast_milk_and_comparison_with_cows_and_standard_formula_milk-425.html
http://www.ff.ul.pt/FCT/PTDC/SAU-FAR/121937/2010/7.pdf
http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminC/
https://download.nap.edu/catalog.php?record_id=9810
http://en.wikipedia.org/wiki/Human_breast_milk
http://thoughtsaftergod.blogspot.com.au/2009/04/preventing-allergies-bifidobacterium.html
http://www.pnas.org/content/105/48/18964.full 

Written by Jakub