Základní informace o WAPF

(Weston A. Price Foundation)

Kdo byl Dr. Weston A. Price DDS

Ve 30. letech 20. století začal clevelandský zubař Weston A. Price (1870-1948) sérii jedinečných šetření. Přes deset let jezdil do izolovaných částí světa, aby zkoumal zdraví populací nezasažených západní civilizací. Chtěl zjistit, díky jakým faktorům mají tyto národy krásné zdravé zuby. Jeho studie odhalily, že příčinou zubního kazu a křivých zubů nejsou genetické předpoklady, ale chybějící živiny ve stravě.

Skupiny, které Price studoval, zahrnovaly: odlehlé vesnice ve Švýcarsku, Gaelskou komunitu žijící na Vnějších Hebridech, domorodé obyvatelstvo Severní a Jižní Ameriky, ostrovy v Melanésii a Polynésii, africké kmeny, australské a novozélandské domorodce.  Kdekoli Dr. Price byl, viděl, že tamější obyvatelé mají krásné rovné zuby, žádný zubní kaz, dobrou stavbu těla, jsou odolní vůči chorobám a jsou příjemní.

Poté co provedl analýzu potravin jimiž se zkoumané národy živí, zjistil, že v porovnání se stravou jeho amerických vrstevníků, obsahují nejméně čtyřikrát více vitamínů rozpustných ve vodě, vápníku a dalších minerálů a alespoň desetkrát více vitamínů rozpustných v tucích (pocházejících z živočišných potravin jako jsou máslo, jikry, korýši, vnitřnosti, vejce a živočišné tuky) -tedy potraviny, které obsahují hodně cholesterolu, kvůli kterému se americká veřejnost těmto potravinám vyhýbá a považuje je za nezdravé. Zkoumané národy ovšem instinktivně tušily to, co vědci z doby Dr. Price nedávno objevili-že vitamíny A a D rozpustné v tucích jsou životně nezbytné pro zdraví, protože se chovají jako katalyzátory, které napomáhají vstřebávání minerálů a zužitkování bílkovin. Bez nich nemůžeme vstřebávat minerály bez ohledu na to, kolik jich sníme. Dr. Price objevil v tucích rozpustnou přidanou živinu, kterou nazval aktivátor X. Ta se vyskytuje v rybích játrech, mořských korýších, dále ve vnitřnostech a másle pocházejících z krav pasoucích se na jaře a na podzim na čerstvé trávě. Všechny primitivní skupiny měly zdroj aktivátoru X, který je nyní považován za vitamín K2.

Izolované skupiny (které Dr. Price zkoumal) chápaly, jak důležitá je strava obou rodičů předtím, než počnou potomka. Mnoho kmenů mělo před početím období speciálního stravování, ve kterém dávali potraviny bohaté na živiny výhradně mladým mužům a ženám, kojícím ženám a dětem. Price zjistil, že jsou tyto potraviny bohaté na minerály a aktivátory rozpustné v tucích, které se nacházejí pouze v živočišných tucích.

Izolované kmeny, které Price fotografoval – s dobrou stavbou těla, bezproblémovým rozmnožováním, emoční stabilitou a bez výskytu degenerativních onemocnění – jsou přímým protikladem k moderním civilizovaným lidem, v jejichž stravě se nacházejí průmyslově zpracované potraviny včetně cukru, bílé mouky, pasterizovaného mléka, nízkotučných potravin, rostlinných olejů a dalších potravin obsahujících aditiva.

Objevy a závěry Priceova výzkumu jsou uveřejněny v jeho knize,,Nutrition and Physical Degeneration“ neboli ,,Výživa a fyzická degenerace. V knize jsou pozoruhodné fotografie krásných zdravých ,,primitivních“ lidí a je dokonalou ilustrací toho, jak lidé fyzicky degenerují, když začnou jíst novodobou průmyslovou stravu a upustí od tradičních potravin.

Photo Copyright © Price-Pottenger Nutrition Foundation®, All Rights Reserved, www.ppnf.org
Legenda: Fotografie Dr. Westona A. Price ilustrují rozdíl v obličejové struktuře mezi těmi, kteří jedí tradiční stravu a těmi, jejichž rodiče přijali průmyslově zpracovávanou stravu. ,,Primitivní“ Seminole (nalevo), má hezký široký obličej s dostatečným prostorem pro zubní oblouky. ,,Moderní“ Seminolská dívka (napravo), jejíž rodiče upustili od tradičních potravin, má úzký obličej, křivé zuby a sníženou imunitu.

 

Charakteristiky tradiční stravy:

Strava zdravých neindustrializovaných národů neobsahuje rafinované ani denaturované potraviny, ani ingredience typu: rafinovaný cukr, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, bílá mouka, jídlo v konzervách, pasterizované, homogenizované, odstředěné nebo nízkotučné mléko, rafinované nebo ztužené rostlinné oleje, proteinový prášek, umělé vitamíny nebo toxická aditiva a barviva.

Všechny tradiční kultury konzumují nějaký druh živočišných potravin, jako např. ryby a korýše, suchozemskou a vodní drůbež, suchozemské a mořské savce, vejce, mléko a mléčné výrobky, plazy a hmyz. Jedí celé zvíře-svalovinu, vnitřnosti, kosti a tuk.

Stravování zdravých neindustrializovaných národů obsahuje nejméně čtyřikrát více minerálů a vitamínů rozpustných ve vodě, a desetkrát více vitamínů rozpustných v tucích, které se nacházejí výhradně v živočišných tucích (vitamín A, D a K2-dříve Pricem označovaný jako aktivátor X), než kolik bychom našli v novodobé americké stravě.

Všechny tradiční kultury nějakou potravu vařily a část snědly zasyrova.

Primitivní a tradiční strava má vysoký obsah enzymů a prospěšných bakterií nacházejících se v lakto-kvašené zelenině, ovoci, nápojích, mléčných produktech masu a ochucovadlech.

Semínka, obilí a ořechy se nechávají namočit, vyklíčit, zkvasit nebo přirozeně kvasit, aby se neutralizovaly anti-živiny, tedy inhibitory enzymů, třísloviny a kyseliny fytové.

Celkový obsah tuku v tradiční výživě kolísá mezi 30 a 80 procenty kalorií, ale pouze 4 procenta kalorií pochází z polynenasycených tuků, které se přirozeně vyskytují v zrnech, luštěninách ořeších, rybách, živočišných tucích a zelenině.

Tradiční strava obsahuje téměř stejný poměr omega 6 a omega 3 polynenasycených mastných kyselin.

Každá tradiční strava obsahuje nějakou sůl.

Všechny tradiční kultury zužitkovávají zvířecí kosti, obvykle ve formě vývaru, ve kterém je hodně želatiny.

Tyto kultury dbají na to, aby jejich budoucí generace byla zdravá a proto mají stravu bohatou na živiny, kterou dávají budoucím rodičům, těhotným ženám a rostoucím dětem a zásady zdravé výživy předávají mladším generacím.

Nadace Westona A. Price (WAPF)

Nadace Westona A. Price je nezisková, od daní osvobozená charita založená v roce 1999, jejímž záměrem je šířit výzkum nutričního průkopníka doktora Westona Price, jehož studie kmenů žijících mimo civilizaci ustanovila parametry lidského zdraví a určila optimální charakteristiky lidské stravy.

Záměrem nadace je opětovné zavedení nutričně bohatých potravin do lidské stravy pomocí vzdělání, výzkumu a aktivismu. Podporuje několik hnutí, která přispívají k tomuto záměru. Nadace dále usiluje o přesné výživové instrukce, organické a biodynamické farmářství, o dobytek krmený travou, společenství farem podporovaných nadací, označování výrobků etiketami, které budou obsahovat pravdivé informace, přípravu na rodičovství a sním spojené péče. Konkrétní cíle zahrnují založení univerzálního přístupu k čistému certifikovanému syrovému mléku pomocí tzv. kampaně za skutečné mléko: A Campaign for Real Milk (www.realmilk.com) a dosáhnout zákazu sójového sunaru pomocí projektu nazvaného. Varování o sóje! Soy Alert Project.

Nadace usiluje o založení laboratoře, kde by se testoval obsah živin v potravinách, obzvláště v másle vyrobeného v různých podmínkách. Nadace chce dále provádět výzkum tzv. X-faktoru, který objevil Dr. Price, a určit vliv tradičních metod pro přípravu jídla na obsah živin a zajistit, aby se daly snadno sehnat zdravé (bio) potraviny.

Organizace a členové Nadace Westona A . Price skutečně věří tomu, že moderní technologie by měly být využívány k tomu, aby spíš pomáhaly zachovávat moudré tradice našich předků, než aby byly používány jako nástroj k ničení životního prostředí a lidského zdraví , obzvláště, když věda a poznatky mohou potvrdit platnost těchto tradic.

Čtvrtletní časopis Wise Traditions in Food, Farming and the Healing Arts , v překladu. Moudré tradice v jídle, farmaření a léčení, který nadace vydává, se zabývá vědeckými výzkumy v oblasti stravy, dále zemědělskými a lékařskými tradicemi z celého světa. Časopis obsahuje články, které mají čtenářům osvětlit současný vědecký výzkum, lidskou stravu, netoxické zemědělství a holistickou terapii. Časopis dále slouží jako zdroj informací, kde koupit potraviny které byly správně vypěstované a zpracované.

Become a Member of WAPF

/////

Více informací o stravování podle Westona a Price naleznete na stránkách Weston A. Price Foundation nebo Vyživující tradice.

Přečtěte si také:

Zásady stravování (WAPF)
Čeho se vyvarovat (WAPF)
Tradiční vs moderní strava
Mýty a fakta o stravě
Co se děje s „politickou korektnostní“ výživy???
Mýty a fakta o sóje