Čeho se vyvarovat (WAPF)
- Nejezte komerčně vyrobené potraviny jako: sušenky, koláče, chipsy, limonády, atd. A hlavně čtěte etikety!!!
- Vyhněte se všem rafinovaným sladidlům jako: cukr, dextrosa, glukosa, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a ovocné džusy.
- Vyhněte se bílé mouce, produktům z bílé mouky a bílé rýži.
- Vyhněte se všem ztuženým i částečně ztuženým tukům a olejům.
- Vyhněte se všem rafinovaným tekutým rostlinným olejům vyrobeným ze sóji, kukuřice, světlice barvířské, řepky nebo bavlněného semínka.
- Nepoužívejte polynenasycené oleje na vaření, sauté ani na pečení.
- Vyhněte se jídlům smaženým na polynenasycených olejích nebo částečně ztužených rostlinných olejích.
- Nebuďte vegani. Zvířecí produkty jsou zdrojem životně důležitých živin, které se nevyskytují v potravinách vyrobených z rostlin.
- Nepoužívejte výrobky obsahující proteinový prášek, neboť většinou v nich jsou karcinogeny, které vznikly během zpracování. Konzumace proteinů (bílkovin) bez kofaktorů, které se vyskytují v přírodě, může vést k nedostatku živin, zejména pak vitamínu A.
- Nepijte zpracované pasterizované mléko: nejezte ultrapasterizované mléčné výrobky, nízkotučné mléko, odtučněné mléko, sušené mléko ani imitace mléčných výrobků.
- Nekupujte vejce, maso ani ryby z průmyslových chovů.
- Nejezte lančmít a párky.
- Nejezte extrudované snídaňové cereálie, žluklá semínka, ořechy ani zrna, která se mohou vyskytovat v müssli, protože zabraňují vstřebávání minerálů do těla a mohou způsobit střevní problémy.
- Vyhýbejte se konzervovanému, stříkanému a voskovanému ovoci a zelenině. Nejezte geneticky modifikované potraviny (sója, řepka, výrobky z kukuřice).
- Nepoužívejte umělá potravinová aditiva (tzv. éčka), obzvláště glutamát, ztužené rostlinné bílkoviny a aspartam (umělé sladidlo), protože se jedná o neurotoxiny. Většina kupovaných polévek, omáček a vývarů a průmyslových dochucovadel obsahuje glutamát, přestože to není uvedeno na obalu.
- Lidé, kteří jsou citliví na kofein a podobné látky, by neměli pít kávu, čaj ani jíst čokoládu.
- Vyhněte se potravinám obsahujícím hliník jako: komerční sůl, prášek do pečiva a antacid. Nepoužívejte nádobí vyrobené z hliníku ani deodoranty obsahující hliník.
- Nepijte fluorizovanou vodu.
- Vyhněte se syntetickým vitamínům i potravinám, které je obsahují.
- Nepijte destiláty.
- Nepoužívejte mikrovlnnou troubu.
/////
Více informací najdete na stránkách Weston A Price Foundation nebo na Vyživující tradice.