Čeho se vyvarovat (WAPF)

  1. Nejezte komerčně vyrobené potraviny jako: sušenky, koláče, chipsy, limonády, atd. A hlavně čtěte etikety!!!
  2. Vyhněte se všem rafinovaným sladidlům jako: cukr, dextrosa, glukosa, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a ovocné džusy.
  3. Vyhněte se bílé mouce, produktům z bílé mouky a bílé rýži.
  4. Vyhněte se všem ztuženým i částečně ztuženým tukům a olejům.
  5. Vyhněte se všem rafinovaným tekutým rostlinným olejům vyrobeným ze sóji, kukuřice, světlice barvířské, řepky nebo bavlněného semínka.
  6. Nepoužívejte polynenasycené oleje na vaření, sauté ani na pečení.
  7. Vyhněte se jídlům smaženým na polynenasycených olejích nebo částečně ztužených rostlinných olejích.
  8. Nebuďte vegani.  Zvířecí produkty jsou zdrojem životně důležitých živin, které se nevyskytují v potravinách vyrobených z rostlin.
  9. Nepoužívejte výrobky obsahující proteinový prášek, neboť většinou v nich jsou karcinogeny, které vznikly během zpracování. Konzumace proteinů (bílkovin) bez kofaktorů, které se vyskytují v přírodě, může vést k nedostatku živin, zejména pak vitamínu A.
  10. Nepijte zpracované pasterizované mléko: nejezte ultrapasterizované mléčné výrobky, nízkotučné mléko, odtučněné mléko, sušené mléko ani imitace mléčných výrobků.
  11. Nekupujte vejce, maso ani ryby z průmyslových chovů.
  12. Nejezte lančmít a párky.
  13. Nejezte extrudované snídaňové cereálie, žluklá semínka, ořechy ani zrna, která se mohou vyskytovat v müssli, protože zabraňují vstřebávání minerálů do těla a mohou způsobit střevní problémy.
  14. Vyhýbejte se konzervovanému, stříkanému a voskovanému ovoci a zelenině. Nejezte geneticky modifikované potraviny (sója, řepka, výrobky z kukuřice).
  15. Nepoužívejte umělá potravinová aditiva (tzv. éčka), obzvláště glutamát, ztužené rostlinné bílkoviny a aspartam (umělé sladidlo), protože se jedná o neurotoxiny. Většina kupovaných polévek, omáček a vývarů a průmyslových dochucovadel obsahuje glutamát, přestože to není uvedeno na obalu.
  16. Lidé, kteří jsou citliví na kofein a podobné látky, by neměli pít kávu, čaj ani jíst čokoládu.
  17. Vyhněte se potravinám obsahujícím hliník jako: komerční sůl, prášek do pečiva a antacid. Nepoužívejte nádobí vyrobené z hliníku ani deodoranty obsahující hliník.
  18. Nepijte fluorizovanou vodu.
  19. Vyhněte se syntetickým vitamínům i potravinám, které je obsahují.
  20. Nepijte destiláty.
  21. Nepoužívejte mikrovlnnou troubu.

/////

Více informací najdete na stránkách Weston A Price Foundation nebo na Vyživující tradice.