DEN 23: Kefírem na sennou rýmu
Tak jsem si dnes konečně dala čerstvě vymačkanou šťávu z mrkve. Naštěstí mají v místní kavárně dobrý džusovač, který vyfiltroval pěkně i tu dužinu. Ta se v úvodní dietě nesmí. Usrkla jsem si z něj asi 4x a zbytek jsem donesla domů Jakubovi. Sice se má vypít do 30 minut po vymačkání, ale Jakub už na GAPS není, tak snad to zvládne 😀
Odpoledne jsem si taky dala 1 polévkovou lžíci kefíru, ale mám pocit, že mi moc nesedl. Bylo mi pak tak nějak těžko a k večeru jsem byla trochu zahleněná. Radši ho budu zkoušet po menších dávkách. O kefíru jsem dnes četla zajímavý článek. Píše se v něm, že sezónní alergie vznikají pokud ve střevech převažují patogenní bakterie nad prospěšnými a že kefír přináší od sezónních alergií velkou úlevu.
Když se střeva nedetoxifikují a nerozkládají správně stravu, toxiny v těle se nahromadí. Pyl ve vzduchu z květin, stromů a trav pak postrčí problém přes pomyslnou mez a tělo začne projevovat příznaky, které řadíme mezi sennou rýmu. Uzdravením střev a poskytnutím dostatku zdravé flóry pro jejich osídlení se často můžeme zcela zbavit symptomů alergie!
Mléčný kefír je fermentované mléko. Je podobný jogurtu v tom, že je fermentován živými, aktivními mikroorganizmy, ale má mnohem více kmenů prospěšných bakterií, než jogurt a také zůstává tekutý ve zchlazeném stavu. Protože obsahuje tolik aktivních kultur, je výborný pro vyrovnání střevní flóry a „zacpávání děr“ v prostupných střevech.
Když cítím přicházející sennou rýmu, zařadím do stravy mléčný kefír a alergie zmizí během několika hodin nebo nejdéle do dvou dnů. Je úžasný!
Cara, from Health, Home, & Happiness: Seasonal Allergies? Try Kefir!
Teď začíná v Čechách akorát jaro, tak jestli trpíte na sennou rýmu zkuste si dát každý den aspoň trošku kefíru a dejte vědět jestli to funguje. 😉
Dnešní jídelníček
- Hovězí vývar s pórkem, mrkví a kapustičkou
- Kuřecí stehýnko s cibulí a zázvorem
- Avokádo
- Brokolicová krémová polévka
- Květaková kaše se smaženým česnekem
K pití
- Mrkvový džus
- Kefír (1 polévková lžíce)
- Filtrovaná voda s limetkou
Doplňky
Z kefiru som mala problemy so zapchou, dokonca ja svokor, obcas mali problemy aj moje deti a dokonca ja manzel, ktory inac nema absolutne ziadne problemy so zapchou. Preto som ho prestala robit, co mi je vsak velmi luto 🙁
Ako som niekde citala, tento problem moze sposobovat starsi vyzretejsi kefir, u nas to vsak bolo uolne jedno, problem bol ako po cerstvok 20 hodinovom kefire, rychle vyzretom, ci pomaly zrejucom 2 dni v chladnicke alebo odstatom kefire.
Co robit v tomto pripade? Inac mi kefir velmi chuti, mladsia dcerka (3 roky) bola schopny vypit naraz takmer 4 deci 😀
Zkusila bych ten samý den co budete pít kefír, jíst hodně kysaného zelí, popř. pít alespoň šťávu z kysaného zelí. Kefír je vhodný pro lidi co trpí na průjmy, kysané zelí naopak pro ty co mají problémy se zácpou. Zkuste jestli by vám to pomohlo.
Také můžete zkusit dělat kefír z jiného mléka. Slyšela jsem, že lidé mají častěji zácpu, pokud dělají kefír z A1 mléka. Používáte mléko nepasterizované?
kysla kapusta ma dost nafukuje, kefir som robievala z mlieka z automatu – malo by byt nepasterizovane.
Kefír do 24h-48h je proti zácpě,48h a víc proti průjmu.Ze začátku se můžou objevit problémy,které popisujete,ale to znamená,že se tělo detoxikuje,obvykle stačí snížit množství.Více se dá dočíst zde:http://www.zdravi-az.cz/publikovane_clanky.php
Já osobně sem mněl velké problémy se zácpou a právě pití kefíru mi značně pomohlo a dnes je kefír společně s jogurtem nedílnou součástí mojí diety.
Tak u mna by mozno pomohlo znizit mnozstvo. No momentalne hubky nemam, asi to vsak opat skusim.
To je zajímavé s tou dobou kvašení kefíru. Díky za tip! My děláme kefír z kefírek 24 hodin a je teda dost hustý. Možná tam necháváme až moc houbiček…
Ja mam prave skusenost, ze hustejsi a chutnejsi bol s mensim mnozstvom hubiek a hlavne dvojdnovy, zrejuci v chladnicke 🙂
My ho necháváme 24 hodin při pokojové teplotě a je výborný. Ale ledničku můžeme také vyzkoušet.