Pečená zeleninová omáčka

Když jsem před lety napsala recept na rajčatovou omáčku, byla velice úspěšná. Žaneta se díky ní naučila mít ráda dokonce i rajčatovou polévku. Jako součást receptu je použita několikrát v obou našich kuchařkách a je prostě neodmyslitelnou součástí našeho vaření.

Na GAPS nejsou omáčky jako takové moc časté, protože lidé si je spojují s klasickými přílohami. Tato omáčka je ale výborná přelitá přes maso, masové kuličky a často pokud ji mám více ji přidám klidně do vajíček a tím je obohatím o potřebnou zeleninu. V neposlední řadě je omáčka celkem dobrá i sama o sobě. 🙂

Potřebujete:

  • 4 rajčata
  • 1 středně velkou cuketu
  • 1 cibuli
  • 1 červenou řepu
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • Sůl a pepř
  • Můžete použít čerstvé nebo sušené bylinky dle chuti.
  • 3 lžíce sádla, ghee nebo kokosového oleje, případně másla

Připravte si pekáček, dno a strany pomažte trochu tukem.

Zeleninu nakrájejte na přibližně stejně velké kousky, zázvor na drobno a dejte do připraveného pekáčku. Osolte a opepřete, promíchejte. Polijte zbytkem připraveného tuku a pokud používáte sušené bylinky tak posypte nyní, v případě že používáte čerstvé bylinky nechte si je stranou.

Dejte péct do trouby na 170°C na 40-50 minut.

Po dopečení nechte zeleninu trochu vychladnout. poté vše přendejte do mixéru, přidejte čerstvé bylinky, pokud je používáte, případně přidejte sůl a pepř dle chuti a rozmixujte do hladké omáčky.

Servírujte s masovými kuličkami nebo zeleninou.

Skladujte v lednici.

 

Tip: Pokud nechcete z pečené zeleniny připravit omáčku, můžete stejný recept použít, bez finálního kroku kde zeleninu rozmixujete. A pečenou zeleninu použít jako přílohu k masu nebo vajíčkům.

Jana
Written by Jana

Specialistka na výživu a zdravý životní styl. GAPS, NAET a TČM terapeutka