Marcipánové kuličky

Tak už jsou u nás vánoční přípravy v plném proudu, dokonce i stromeček už máme ozdobený. Nějak se nám letos nechtělo čekat. V lednu se chystáme za Jakubem do Polska, tak si stromeček užijeme o to víc v prosinci 🙂 A protože Mia teď nechodí do školky a je hrozný blázen do pečení a vaření, tak spolu doma neustále něco kuchtíme. Dnes bylo v plánu cukroví, které se nepeče a které by mělo dobře tvarovatelné těsto, aby s ním mohly pracovat i dětské ručičky. Doma jsme si již několikrát dělali tento domácí marcipán a vždy nám moc chutnal. Jako základ do kuliček posloužil také skvěle. Mia nadšeně pomáhala kuličky jak tvarovat, tak ujídat. 🙂

Potřebujete:

Mandle zalijte horkou vodou, nechte je přibližně hodinu máčet a pak je oloupejte.

Do mixéru nalijte med, citrónovou šťávu, mandlový nebo vanilkový extrakt, vodu a krátce vše pomixujte. Medu je potřeba dát opravdu ½ hrnku, jinak vám kuličky nebudou držet pohromadě. Do mokrých surovin začněte po částech přidávat oloupané mandle. Jeden hrnek mandlí si odložte stranou na později. Marcipánovou směs rozmixujte na hladkou kaši, nebo alespoň tak, jak nejlépe to váš mixér dokáže.

Do hotového marcipánu vmiste rukama zbylé mandle, které si předtím trochu pokrájejte. Těsto přendejte do nějaké větší misky a pocákejte ho připravenou čokoládou. Misku přikryjte potravinovou fólií a dejte ji vychladit přibližně na hodinu do ledničky.

Vychlazené těsto rukama propracujte, aby se ztuhlé kousky čokolády rovnoměrně rozmístily, a vytvarujte z něj kuličky. Ty nakonec namočte ještě v rozehřáté hořké čokoládě. Kuličky nechte zatuhnout a uchovávejte v lednici.

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz