Vanilkový extrakt

Již několik let si v obchodě nekupujeme vanilkový extrakt. A důvod? Vyrábíme si ho doma sami. Jeho příprava je úžasně jednoduchá, máte kontrolu nad vším, co extrakt obsahuje a vyjde podstatně levněji než když si ho koupíte. Navíc vyrobit si svůj vlastní extrakt má svoje kouzlo. Můžete použít svoji fantazii a vytvořit svoji vlastní signature variaci, která bude určitě i moc fajn jako dárek pro vaše blízké. 😉

K přípravě vanilkového extraktu potřebujete:

  • 3-6 vanilkových lusků
  • 200 ml kvalitní vodky (můžete použít i rum nebo bourbon, pokud jste na GAPS pak zůstaňte u vodky)

Připravte si lahvičku s dobře těsnícím uzávěrem a vyvařte ji. Do lahvičky nalijte vodku a vložte do ní vanilkové lusky. Pokud jsou lusky moc dlouhé, přeřízněte je na polovinu. Musí být alkoholem celé zakryté. Lusky můžete nechat buď celé, nebo je rozříznout podélně. Já nechávám lusky celé, extrakt má pak hezkou čirou barvu a chuťově to vychází na stejno.

Lahvičku s vodkou a lusky dobře uzavřete a uschovejte ji někde v tmavé skříňce minimálně 2 měsíce, jednou za čas lahvičkou protřepte. Čím déle se budou lusky v alkoholu macerovat, tím bude extrakt silnější. Jednou jsem měla extrakt starý dva roky a byl již téměř černý. Pokud chcete mít extrakt extra silný rychleji, můžete za dva měsíce lusky vyměnit za nové.

Takto připravený extrakt můžete používat do pečení a vaření jak jste zvyklí. Během pečení se z extraktu alkohol vypaří a zůstane jen vanilkové aroma. Pokud chcete extrakt použít do studené kuchyně a pokrm připravujete pro děti, pak dejte extraktu menší množství. Když bude extrakt dostatečně silný, tak ho stačí opravdu jen malinko.

Lusky z vodky nevyndavám ani když už daný extrakt používám při vaření. Dávám si jen pozor na to, aby byly lusky pořád celé ponořené. (I když také jsem již nechala lusky z alkoholu vyčnívat a nic se nestalo.) Proto také lusky krájím na polovinu, aby mohly v alkoholu zůstat co nejdéle a extrakt tak mohl dál získávat na síle. Pokud budete lusky vyndavat, vymačkejte z nich do extraktu veškerou šťávu.

Poznámka: Vanilkový extrakt na fotografii nahoře je starý 3 měsíce.

Variace extraktu

skoricovy-extrakt

Do vodky můžete naložit také např. kousek celé skořice, pomerančovou kůru a pár hřebíčků. Tento extrakt nasákne aroma hodně rychle, takže ho můžete používat v poměrné krátké době. Hodí se výborně do pečení perníků, dortů, sušenek, fantazii se meze nekladou… Extrakt na fotografii je starý 4 měsíce a je vidět jak má již krásně sytou barvu. Postup přípravy je úplně stejný jako u vanilkového extraktu. Vše naložíte do vodky a uskladníte v tmavé skříňce. Jednou za čas extraktem zamíchejte. Až budete spokojeni se sílou extraktu (můžete se řídit vůní), tak pomerančovou kůru, hřebíčky i skořici ze skleničky vyndejte.

Pokoušela jsem se dělat i mandlový extrakt, ale zatím bez úspěchu. Po 4 měsících se vodka sice zabarvila, ale mandle z ní nejsou vůbec cítit. Kdybyste měl někdo tip jak mandlového extraktu docílit, tak budu ráda. Stejně tak se můžete podělit i o vaše oblíbené variace. Já se již delší dobou chystám na mátový extrakt.

 

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz