Medové sušenky

Jako každý rok před Vánoci, jsem začala hledat recepty co bych mohla letos upéct. V neděli jsme s dětmi nakoupili potřebné suroviny a všichni nadšení, oblečení v kuchařských zástěrách jsme se pustili do tvoření.

Na programu byli vanilkové rohlíčky, medové sušenky a dvojbarevné sušenky. Těmi jsme začali a i když jsem je dělala už několikrát, tak se mi nepodařilo je udělat tak jak se dělat mají  a tak jsem je nemohla použít. I když chutnali výborně.

Pak jsme se pustili do vanilkových rohlíčků, těsto šlo super, ale po upečení z toho byli spíš rohlíky než rohlíčky, takže tento experiment potřebuje ještě nějak doladit než se s ním můžu pochlubit. No a protože sem bojovnice  a byla jsme rozhodnutá, že prostě jedno cukroví se musí povést, pustili jsme se do třetího.

Týden před tím jsme koupili nová vykrajovátka, tak se děti nemohli dočkat, až je použijeme. Těsto bylo to nejjednodušší co jsme kdy dělala, úžasně se s ním pracovalo a krásně se z něj vykrajovalo. Sušenky se povedli a chuťově jsou výborné.

Na těsto potřebujete:

  • 2 hrnky mletých madlí, nejlépe bez slupek
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžičku skořice
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1 žloutek na ozdobu (pokud vejce netolerujete můžete vynechat)

Troubu si předehřejte na 170°C, na plech dejte pečíci papír a pořádně ho pomažte tukem, tento krok je velice důležitý, jinak vám sušenky nepůjdou později z papíru sundat.

V míse smíchejte mleté ořechy, skořici, vanilkový extrakt a nakonec přidejte med.

Rukama pomalu vypracujte těsto, pokud bude moc lepivé přidejte lžíci mletých mandlí, pokud moc suché přidejte trochu medu.

Vypracované těsto dejte mezi dva pečící papíry a vyválejte, asi 0,5 cm silné.

Sundejte vrchní papír a můžete začít vykrajovat.

Vykrojené sušenky dejte na připravený pečící papír, potřete vyšlehaným žloutkem pokud ho používáte a dejte péct na 10 minut. Po dopečení jsou sušenky na dotek velice měkké, nechte je tedy vychladnout než s nimi budete manipulovat. Po vychladnutí jsou sušenky krásně pružné.

Skladujte v suchu a chladnu.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com