Pomerančové kokosky s čokoládou

Letos jsem nechala pečení cukroví až na poslední týden před Vánocemi. Jak nás znám, tak bychom cukroví snědli dávno před tím, než by se Vánoce vůbec přiblížili a GAPS cukroví stejně nemá tak dlouhou trvanlivost jako tomu bývá u klasického cukroví z mouky. Tak jsem pekla teprve včera. Rozhodla jsem se, že upeču jen tři druhy cukroví. Jakub s Miou si moc přáli napuštěné kokosové kuličky, které jsem pekla loni. Pak jsem chtěla vyzkoušet recept od Jany na linecké cukroví, které se mimochodem moc povedlo. A do třetice jsem se pustila do nového receptu. Chtěla jsem vyzkoušet něco aromatického a trošku nahořklého, aby se to dostatečně lišilo od sladkých kuliček i lineckého. A musím říct, že z těch tří je tohle u mě zatím vítěz. Díky hořké čokoládě se kterou jsem kokosky ozdobila, cukroví krásně křupne, když se do něj poprvé zakousnete a kůra z pomeranče jim dodala naprosto božské aroma.

Potřebujete:

  • 1 a 3/4 hrnku strouhaného kokosu
  • 2 vejce
  • 5 lžic kokosového cukru
  • 1 lžička pomerančového extraktu se skořicí (můžete nahradit mandlovým nebo vanilkovým extraktem)
  • kůra z jednoho pomeranče
  • špetka soli
  • hořká čokoláda (dělaná s pouze 1 lžičkou medu!)
  • kokosový olej na potření pečícího papíru

Do strouhaného kokosu  přidejte kokosový cukr, nastrouhanou kůru z pomeranče, pomerančový extrakt (popř. jiný vámi vybraný), dva žloutky a dobře promíchejte.

Ze zbylých bílků ušlehejte sníh, do kterých si předem přidejte sůl, půjdou vám pak snadněji vyšlehat.

Ušlehaný bílek jemně, ale důkladně, zapracujte do směsi se strouhaným kokosem.

Na plech si připravte pečící papír, který jemně pomažte kokosovým olejem a předehřejte troubu na 180 C.

Z těsta jemně vytvarujte kuličky, které na plechu trošku rozplácněte, aby měli vámi požadovaný tvar. Je hezčí, když kokosky nebudu moc hladké, ale budou mít hrbolatou strukturu.

Pečte 15 minut.

Po upečení dejte kokosky vychladnout a připravte si zatím extra hořkou čokoládu. Recept najdete zde. V receptu použijte ale jen jednu lžičku medu, ať je opravdu hořká. Pokud bude moc hutná, můžete ji naředit malinkým množstvím kokosového oleje navíc.

Pokud budete mít kokosky dobře vychlazené, můžete jim začít namáčet spodek do čokolády. Namočené kokosky pokládejte namočenou stranou vzhůru na velký talíř. Až budete mít všechny kokosky namočené dejte je vychladnout cca na 15 minut do mrazáku.

Čokoládu si zatím udržujte stále teplou.

Po 15 minutách vyndejte kuličky z mrazáku, obraťte je dnem dolu a lžičkou je pocákejte zbytkem čokolády.

Až budete mít hotovo, dejte je opět vychladnout do mrazáku.

Nakonec kokosky přendejte do nějaké krabičky a uchovejte v lednici.

Tak a je hotovo. Doufám, že vám budou chutnat tak jako mě. 😉

 

Přeji krásné Vánoce!

pomerancove-kokosky3

pomerancove-kokosky

 

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz