Linecké cukroví z kokosové mouky

Jako jeden z prvních vánočních receptů jsme měli na Živé kultuře recept na linecké cukroví. Hodně lidí nás ale kontaktovalo, že se jim nedaří ho upéct. Rozhodla jsem se ho tedy trochu vylepšit, aby se peklo lépe.

Pokud už jste někdy pekli z kokosové mouky, tak víte, že to není jednoduché pečení. Udělat z kokosové mouky těsto, ze kterého by se dalo vykrajovat cukroví je o to náročnější. Tento recept se mi podařilo dopilovat a s těstem se pracovalo o mnoho lépe, než s tím původním. Vykrajování šlo celkem dobře, i když samozřejmě to není tak jednoduché jako z klasického těsta, ale pokud budete mít trpělivost, tak budete s výsledkem určitě spokojeni.

Potřebujete:

  • 1 hrníček kokosové mouky + 2 lžíce na posypání sušenek
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ hrníčku kokosového oleje + 3 lžíce na pomazání pečícího papíru
  • 3 lžíce kokosového mléka
  • 2 celé vejce + bílek na potření sušenek před pečením
  • 4-5 lžic brusinkové marmelády (recept zde)

V jedné míse si připravte kokosovou mouku smíchanou s jedlou sodou.

V malé misce vyšlehejte 2 celé vejce s olejem a kokosovým mlékem.

Mokré suroviny vmíchejte do kokosové mouky a pořádně propracujte dokud nebudete mít těsto. Nečekejte, že bude těsto  celé spojené do koule, těsto bude vypadat spíše jako drobenka a to je v pořádku.

Připravte si dva kusy pečícího papíru a oba lehce pomažte kokosovým olejem. Na ten spodní dejte malou část těsta, v ruce ho promačkejte, aby se vám lépe spojilo a po přiložení druhého papíru těsto rozválejte na asi půl centimetru silné těsto. Nepoužívejte celé těsto najednou, ale vždy jen na 2-4 kousky, jinak se vám bude těsto špatně válet, může se drolit. Těsto by mělo být krásně vlhké. Můžete si pomoci i rukama a těsto lehce pomačkat, pokud vám bude při válení trochu praskat.

Vykrájené kousky opatrně přendejte na plech vyložený pečícím papírem, před pečením pomažte cukroví trochu bílkem.

Pečte v předem vyhřáté troubě na 170 stupnů asi 8 maximálně 10 minut.

Nechte pořádně vychladnout než budete pomazávat marmeládou a spojovat.

Do malého sítka dejte zbylé 2 lžíce kokosové mouky a hotové, slepené sušenky lehce poprašte kokosvou moukou, ta je zde místo moučkového cukru.

Sladujte v lednici.

Pokud jste zvyklí linecké ještě máčet v čokoládě, můžete k tomu použít naší domácí čokoládu. Recept najdete zde.

Jana
Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. GAPS, NAET a TČM terapeutka