Nepečené kokosové kuličky v čokoládě
Vánoce se už blíží neuvěřitelnou rychlostí. Tady v Singapuru jsou vánoční stromečky ve městě již od konce října. Já se snažím jako každý rok odolávat vánočnímu šílenství, ale protože už se pomalu blíží Mikuláš, začala vánoční horečka už i u nás doma. Adventní věnec je na stole, vánoční výzdoba taky a teď už jen čekáme až nám Ježíšek přinese stromeček.
I letos pro vás budeme mít spoustu dobrot na vánoční stůl. Jako první mám velice jednoduchý recept na nepečené kokosové kuličky. Opravdová rychlovka. Měla jsem co dělat abych kuličky stihla nafotit jak rychle se mi ztrácely z talíře… Pokud máte rádi chuť tyčinek BOUNTY, tento recept bude u vás hitem.
Potřebujete:
- 1 a ¾ hrníčku +1 až 2 lžíce neslazeného strouhaného kokosu
- 3 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce medu, pokud máte raději sladší můžete dát až 3 lžíce
- 2 lžíce neslazeného, plnotučného kokosového mléka, v pokojové teplotě (recept zde)
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
- trochu domácí čokolády (recept zde)
Do mixéru dejte 1 hrníček strouhaného kokosu a 3 lžíce kokosového oleje.
Mixér zapněte a nechte směs mixovat, za občasného seškrábnutí kokosu ze stran, dokud nevznikne hmota podobná kokosovému máslu.
Pak přidejte med, vanilkový extrakt, kokosové mléko a sůl a nechte znovu pořádně promixovat.
Nakonec přidejte zbylé ¾ hrníčku strouhaného kokosu a nechte znovu mixovat do hladké hmoty.
Rukama pak vytvarujte malé kuličky, které namočte v čokoládě a posypte kokosem.
Pokud nemůžete čokoládu, obalte kuličky jen v kokosu a nechte je ztuhnout v lednici. Obojí chutná výborně.
Tak nevim, ale dle toho receptu mi to vubec nedrzi pohromade. 🙁
Evo, tak to mě mrzí, že kokosky nedrží, pokusím se popsat co se dá v takovém případě dělat.
Tento recept může být komplikovanější než se zdá. Záleží na několika faktorech a pak může nastat problém.
1. Kokos může být odtučněný, při jeho mixování tedy je vypuštěno málo tuku, který je esencialní k tomu aby to celé drželo dohromady. V tomto případě zkuste přidat více kokosového oleje.
2. Mixér který používáte není dost výkonný a kokos se nerozmixuje do konzistence kokosového másla, to může být velký problém, protože to opravdu pak nemůže držet.
3. Kombinace obou problémů, odtučněný kokos a nevýkonný mixér.
Já jsem tento recept dělala několikrát a můj mixér je dost slabý, a aby sem dosáhla potřebné konzistence na tento recept musím to za občasného seškrábnutí ze stran mixéru mixovat 10 až 15 minut.
Při samotném dělání kuliček je důležité je pořádně pomačkat k sobě, pokud je potřeba přidat na ruce trochu oleje a pak dát ztuhnout do lednice.
Nic jiného co by se mohlo stát mě nenapadá, budu ráda když mi napíšete, jestli některá z těchto variant pomohla.
Hezké svátky
Kokos by mel byt v poradku, nakonec jsem tam ale stejne pridala vice kokosoveho oleje i medu, bohuzel to nepomohlo. Po prvnim rozmixovani se to maslove hmote podobalo, po pridani zbytku ingredienci uz zase ne. Tak nevim, mozna je to tim mixerem to ale mohu otestovat az si nekdy poridim novy.
Nakonec z toho byly kokosove mufiny 🙂
Jana, I am waiting for your book to come out in English 🙂
Regards!
Carla
Maybe one day:)