Brownies s burákovým máslem

Brownies jsou jedny z našich nejčastěji navštěvovaných receptů a tak je na čase přidat nějakou další dobrotu.

Tento recept jsem musela dělat několikrát, než jsem byla spokojená se závěrečným výsledkem. Vždycky to bylo dobré, ale když se peče z kokosové mouky, výsledek může být často velice suchý, nebo naopak moc mokrý.

Nejprve jsem vyladila verzi bez burákového másla, pokud tedy nemůžete ořechy, je tento recept použitelný i jen jako klasické brownie. Přidání burákového másla dá ale tomuto brownie speciální twist a to doslova, protože se burákové máslo do těsta míchá dokola, aby nebylo úplně všude, ale jen v některých částech brownie.

Nejplépe chutná toto brownie druhý den, po vyndání z ledničky. Ale záleží, jestli tak dlouho vydrží… Což se musím přiznat je u nás někdy problém.

Tak jsem zvědavá jak bude chutnát vám.

Na brownies potřebujete:

  • 6 vajec
  • 1 hrnek kokosové mouky
  • ¾ – 1 hrnek kvalitního, neslazeného kakaa
  • 1 hrnek + 1 lžičku rozpuštěného másla nebo kokosového oleje v tekuté podobě
  • 1 vrchovatou lžíci medu, více pokud chcete mít brownie sladší
  • 1 lžičku jedlé sody

Na náplň z burákového másla potřebujete:

(Není nutná pokud se chcete vyhnout ořechům. Burákové máslo jde také nahradit máslem z kešú, kokosovým nebo mandlovým dle chuti nebo potřeby.)

  • ½ hrnku burákového másla nebo jiného ořechového másla
  • ½ hrnku kokosového oleje

Do mísy dejte vejce a máslo nebo olej a ušlehejte. Přidejte kakao a kokosovou mouku, tu přesyjte přes sítko, aby neměla hrudky. Zamíchejte do hladkého těsta, přidejte jedlou sodu a vše znovu promíchejte. Můžete zamíchat jen ručně, ale klidně použijte i ruční mixér.

Připravte si pečící misku, já jsem použila poměrně velkou. Vyložte jí pečícím papírem, který omastěte lžičkou tuku. Připravené těsto dejte do pečící misky, vidličkou rozprostřete těsto do rohů, neumačkávejte.

V malé misce nebo mixéru umixujte burákové máslo s kokosovým olejem, vznikne celkem tekutá hmota.

Tu nalijte na těsto v pečící misce, vezměte malou vařečku a lehce hmotu vmíchejte do těsta, kruhovitým pohybem, nechcete burákové máslo mít všude, jen v některých částech těsta. Těsto nechte na vrchu neuhlazené.

Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů, na přibližně 40 minut.

Nechte vychladnout než budete krájet.

Po vychladnutí skladujte v lednici.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com