Dýňová polévka se skořicí a slaninou

Když jsem byla nedávno v Praze, byla jsem navštívit kamarádku Lenku, která zrovna vařila k večeři dýňovou polévku. Ptala se mě, jak dělám dýňovou polévku já a pravdou je, že mi ji doma moc často nevaříme. Obvykle si děláme z dýně buď dýňové hranolky a nebo pyré. Nicméně když jsem přišla domů, říkala jsem si, že bychom si ji mohli po dlouhé době uvařit. Jeden recept na dýňovou polévku máme v našem Halloweenském speciálu, ale já měla teď představu trošku jinou. Tahle verze má díky skořici výraznou trošku ostřejší chuť a slanina ji doplňuje přímo božsky! Pokud budete vařit polévku i pro děti, tak bych na skořici ubrala, popř. bych jí přidala na porci polévky až při podávání.

Potřebujete:

  • 1 dýni Hokkaidó
  • 3 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 hrnek mandlového mléka
  • 1 mrkev
  • 1 menší cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • kousek zázvoru (dle chuti)
  • 1/4 hrnku kokosové smetany
  • 1 lžíce datlového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • sůl
  • slaninu

Celou dýni dejte péct do trouby přibližně 40 minut na 180 C.

Dýni nechte chvíli být a zhruba po půl hodině pečení si připravte středně velký hrnec, do kterého dejte kolečka mrkve, na čtvrtky nakrájenou cibuli, oloupaný zázvor, česnek a vývar. Povařte 20 minut, dokud nebude mrkev dostatečně měkká.

Mezitím co se polévka vaří, už by mohla být dýně dopečená. Vyndejte ji z trouby a nechte ji krátce vychladnout, aby se vám s ní lépe manipulovalo. Potom z ní odstraňte semínka a vyberte dužinu.

Dužinu z dýně přidejte do polévky a ponorným mixérem vše dohladka rozmixujte.

Přidejte mandlové mléko, kokosovou smetanu, datlový cukr, skořici, sůl a ještě jednou vše rozmixujte. Polévku ochutnejte a pokud je potřeba tak ji ještě dosolte.

Podávejte s osmaženou slaninou.

Poznámka:
Recept na mandlové mléko najdete v naší kuchařce Snídaně trochu jinak. Pokud kuchařku nemáte – což je velká škoda 🙂 – můžete si mandle namočit den předem ve slané vodě a pak je akorát rozmixovat a přecedit přes jemné plátýnko. Takovéto mandlové mléko nebude mít sice tak lahodnou chuť jako to z naší kuchařky, nicméně pro tento recept to bohatě stačí. 😉

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz