Domácí kokosové mléko

Je několik způsobů jak si kokosové mléko vyrobit. Nejlepší je samozřejmě sehnat si kokos, nastrouhat čerstvou dužinu a z té pak mléko vyrobit. To je v našich zeměpisných šířkách dost nemožné. Já mám tady v Singapuru to štěstí, že dojdu na trh a za pár korun si kokos koupím, dokonce i čerstvě nastrouhaný. Ale nezoufejte, je tu další, jednoduchá a chutná varianta.

Potřebujete:

  • 500 gramů na jemno nastrouhaného, neslazeného sušeného kokosu
  • 2,5 hrníčku horké vody

Kokos smíchejte s vodou dohromady a nechte asi 25 minut stát. Připravte si sítko s co nejmenšími otvory, popřípadě použijte k sítku navíc ještě jemné plátýnko, abyste zabránili propadání kousků kokosu do mléka. Do sítka vlejte vodu s kokosem a rukama z něj vymačkejte veškerou tekutinu. Dělejte to postupně a vymačkaný kokos si dávejte stranou do druhé mísy. Tekutina, kterou jste vymačkali do mísy je kokosové mléko. Dejte ho do sklenice a nechte v lednici přes noc, na vrchu se vám oddělí smetana. Zbytek můžete použít na vaření, nebo pití. Suchý vymačkaný kokos můžete klidně přelít horkou vodou ještě jednou a proces opakovat. Tentokrát už ale mléko nebude tak tučné. Stále ho ale můžete použít na vaření nebo pečení.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com