GAPS čokoláda!

GAPS čokoláda… zní to neuvěřitelně, ale je to tak!!!!

Miluju čokoládu, kdo taky ne. Od doby kdy jsem se ale pustila do GAPS, což jsou již dva roky, jsem žádnou neměla. A musím říct, že jsem si zvykla. Když jsem byla těhotná, našla jsem v Austrálii čokoládu, která byla slazená kokosovým nektarem a občas sem si kousek dala. Tady v Singapuru se ale koupit nedá.

Jednoho dne takhle nakupujeme v bio obchodě, kde si manžel vybral výbornou čokoládu, bohužel takovou jakou na GAPS člověk nemůže. U placení jsem se dala do řeči s nějakou ženou, která nám říká, že ta čokoláda je velice dobrá a já si posmutnila, že ji nemohu. Řekla mi, že si čokoládu dělá doma a že je to velice jednoduché. No a tak jsem si řekla, “když může ona, proč ne já…” Vyrábím přece všechno ostatní. Začala jsem hledat a výsledek předčil moje očekávání.

Tady ten zázrak je:

  • 1  hrníček kvalitního kakaového prášku, nejlépe syrového
  • ¼ hrníčku tekutého kokosového oleje
  • ¼ hrníčku medu
  • ½ hrníčku kokosové smetany

Postup je neuvěřitelně jednoduchý, smíchejte všechny suroviny dohromady, dejte si záležet aby se kakaový prášek pořádně promíchal a nalejte do nádoby, nebo do malých formiček. Uložte do mrazáku a nechte ztuhnout asi 20-30 minut a je to hotovo.

Čokoládu je lepší v mrazáku nechat, nikdy neztuhne úplně na kámen a je z mrazáku velice křupavá.

Naposledy, jsem udělala dvojitou dávku  a do formy jsem dala jestě mandle, jak je vidět na fotce. Kombinace čokolády a mandlí byla fantastická.

Nedávno jsem narazila na recept, který nepoužívá kokosovou smetanu, ale pouze kakao, med a olej. Zatím jsem nezkoušela,ale myslím,že by to mohlo být také dobré. Můžete to tedy zkusit. A komentujte ať víme, jak vám to chutnalo. 🙂

Jak udělat kokosovou smetanu

Pokud koupíte kokosové mléko v plechovce, musíte hledat mléko, které nemá žádné přídavky a je samozřejmě neslazené. Dejte ho na noc do lednice, po vyndání by se vám měla od mléka oddělit na povrchu smetana, stejně jako by byla na klasickém mléku. Smetanu seberte a použijte do čokolády.

Pokud se nedá koupit kvalitní kokosové mléko v plechovce, nezbývá než si mléko doma vyrobit. Recept najdete zde.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com