Mexická gulášová polévka
Když jsem předělávala naše stránky, všimla jsem si, že tu nemáme moc receptů na polévky. A protože teď je takové polévkové období, rozhodla jsem se to trošku napravit.
Tahle gulášová polévka je na přípravu možná trošku náročnější, neboť se musí fazole předem namáčet a připravit ještě rajčatové a dýňové pyré, ale věřte mi, že stojí za to. A když se to tak vezme, tak si obě pyré můžete připravit den předem a pak vše jen smíchat dohromady. Navíc pokud budete dodržovat tento recept přesně, pak budete mít navařeno na dva dny, záleží jak jste velká rodina. U nás to vyšlo přibližně na 8 porcí.
Potřebujete:
- 2 krůtí stehna
- sádlo, popř. jiný tuk na smažení
- 2 hrnky rajčatového pyré (recept najdete zde)
- 2 větší stroužky česneku
- 3 mrkve
- špagetová dýně
- 4 hrnky kuřecího vývaru
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 hrnek červených fazolí
- 2 plátky slaniny (bez cukru)
- 1/2 lžíce medu
- 1/4 hrnku čerstvé bazalky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- sušená červená chilli paprička (můžete vynechat pokud netolerujete, nebo dát víc pokud máte rádi ostřejší)
- sůl (dle chuti)
- pepř (dle chuti)
Večer předem namočte fazole ve vodě s 1/2 lžičky soli. Nechte je ve vodě dokud nezačnete druhý den vařit, čím déle je budete máčet, tím snadněji budou stravitelné. Minimálně je nechte máčet alespoň 12 hodin.
V den vaření dejte péct celou, neoloupanou špagetovou dýni do trouby na 180ºC na 45 minut. Po dopečení ji nechte lehce vychladnout. Potom ji podélně rozkrojte, odstraňte semínka a lžící vydlabte do misky dužinu. K dužině přilijte hrnek vývaru a rozmixujte ji na hladkou kaši.
Krůtí stehna stáhněte z kůže, vykostěte je a nakrájejte na malinké kostky. Osmahněte je na sádle a přendejte do pomalého hrnce. Kosti a kůži si můžete schovat stranou a uvařit z nich později vývar.
Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Pokud je mrkev moc velká rozpulte ji ještě podélně aby vám vznikla půlkolečka.
K masu přidejte nakrájenou mrkev, propasírovaný česnek, rajčatové a dýňové pyré, zbytek kuřecího vývaru, ocet, med a koření ze seznamu.
Vše promíchejte, nastavte pomalý hrnec na vyšší teplotu a vařte 2 hodiny.
Po dvou hodinách přidejte do polévky přecezené fazole a dva plátky slaniny. Nastavte pomalý hrnec na další 2 hodiny.
Na konci vyndejte slaninu z polévky (polévce měla dodat jen chuť) a pokud je potřeba pak polévku ještě dosolte.
Dobrou chuť.