Mexická gulášová polévka

Když jsem předělávala naše stránky, všimla jsem si, že tu nemáme moc receptů na polévky. A protože teď je takové polévkové období, rozhodla jsem se to trošku napravit.

Tahle gulášová polévka je na přípravu možná trošku náročnější, neboť se musí fazole předem namáčet a připravit ještě rajčatové a dýňové pyré, ale věřte mi, že stojí za to. A když se to tak vezme, tak si obě pyré můžete připravit den předem a pak vše jen smíchat dohromady. Navíc pokud budete dodržovat tento recept přesně, pak budete mít navařeno na dva dny, záleží jak jste velká rodina. U nás to vyšlo přibližně na 8 porcí.

Potřebujete:

  • 2 krůtí stehna
  • sádlo, popř. jiný tuk na smažení
  • 2 hrnky rajčatového pyré (recept najdete zde)
  • 2 větší stroužky česneku
  • 3 mrkve
  • špagetová dýně
  • 4 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 hrnek červených fazolí
  • 2 plátky slaniny (bez cukru)
  • 1/2 lžíce medu
  • 1/4 hrnku čerstvé bazalky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • sušená červená chilli paprička (můžete vynechat pokud netolerujete, nebo dát víc pokud máte rádi ostřejší)
  • sůl (dle chuti)
  • pepř (dle chuti)

Mexická gulášov polévka

Večer předem namočte fazole ve vodě s 1/2 lžičky soli. Nechte je ve vodě dokud nezačnete druhý den vařit, čím déle je budete máčet, tím snadněji budou stravitelné. Minimálně je nechte máčet alespoň 12 hodin.

V den vaření dejte péct celou, neoloupanou špagetovou dýni do trouby na 180ºC na 45 minut. Po dopečení ji nechte lehce vychladnout. Potom ji podélně rozkrojte, odstraňte semínka a lžící vydlabte do misky dužinu. K dužině přilijte hrnek vývaru a rozmixujte ji na hladkou kaši.

Krůtí stehna stáhněte z kůže, vykostěte je a nakrájejte na malinké kostky. Osmahněte je na sádle a přendejte do pomalého hrnce. Kosti a kůži si můžete schovat stranou a uvařit z nich později vývar.

Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Pokud je mrkev moc velká rozpulte ji ještě podélně aby vám vznikla půlkolečka.

K masu přidejte nakrájenou mrkev, propasírovaný česnek, rajčatové a dýňové pyré, zbytek kuřecího vývaru, ocet, med a koření ze seznamu.

Vše promíchejte, nastavte pomalý hrnec na vyšší teplotu a vařte 2 hodiny.

Po dvou hodinách přidejte do polévky přecezené fazole a dva plátky slaniny. Nastavte pomalý hrnec na další 2 hodiny.

Na konci vyndejte slaninu z polévky (polévce měla dodat jen chuť) a pokud je potřeba pak polévku ještě dosolte.

Dobrou chuť.

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz