Pravda o červeném mase

Posledních pár dní jsou zahraniční i české sdělovací prostředky plné článků o tom, jak konzumace červeného masa způsobuje rakovinu. V tomto článku nechci psát o tom, jak je důležitá kvalita masa. O tom už napsala Margit Slimáková ve svém blogu na Aktualne.cz Rakovina z masa? Ne tak rychle! a určitě vám doporučuji si ho přečíst. Zde vám nastíním v čem přesně tkví problematika červeného masa a jestli je opravdu nutné se ho vzdát.

Jaká je souvislost mezi červeným masem a rakovinou?

V prvé řadě je to hem (nebo-li červená šťáva, kterou si po tepelné úpravě masa často pleteme s krví). Hem působí problémy v našem trávicím systému, kde buňky, které pokrývají naše trávicí ústrojí metabolizují hem na toxické složky. Ty pak poškozující trávicí trakt, zhoršují množení buněk a zvyšují toxicitu výkalů. Nicméně pokud budeme jíst s masem zároveň i zeleninu, tedy chlorofyl, který je v zelenině obsažen, zablokuje nám trávení hemu a ten pak bude rozložen na neškodné složky. V jedné holandské studii (1) se na laboratorních myších ukázalo, že pokud byla strava bohatá na hem doplněna chlorofylem ve formě špenátu, byl zcela potlačen jeho prorakovinotvorný efekt.

Jedním z důvodů, proč bývá červené maso spojováno s rakovinou mnohem častěji než bílé, je z části rozdíl v množství hemu: bílé maso (kuře, ryby) ho obsahuje mnohem, mnohem méně. Chlorofyl – pigment, obsažený v rostlinách, který je dělá zelenými, má molekulární strukturu podobnou hemu. To způsobuje, že chlorofyl může blokovat trávení hemu a předejít tak vytváření toxických látek. Namísto proměny na škodlivé vedlejší produkty je hem rozložen na neškodné složky, které nejsou toxické a nepoškozují střeva.
Dr. Sarah Ballantyne, PhD

Dalším problémem konzumace červeného masa je L-karnitin a TMAO (trimethylamin N-oxid)

Studie ukazují, že lidé, kteří onemocněli rakovinou měli v krvi vysoké hodnoty TMAO. TMAO vzniká po konzumaci L-karnitinu, který se v trávícím ústrojí zmetabolizuje na TMA (trymethylamin). TMA následně vstoupí do krevního řečiště a pak je v játrech zoxidována na TMAO.

V clevelandské studii (2) byla prokázána spojitost mezi TMAO a určitými střevními bakteriemi. Lidé s vysokými hodnotami TMAO měli ve vzorcích velké množství bakterie Enterotype 2 (Prevotella). Tato bakterie se hojně vyskytuje právě u lidí, kteří mají stravu bohatou na sacharidy. Z toho vyplývá, že zásadní není to, jestli jíme nebo nejíme červené maso, důležité jsou naše celkové stravovací návyky. Dieta bohatá na obiloviny a cukry je živnou půdou pro bakterie, které jsou důležitým prostředníkem mezi L-karnitinem a TMAO (organickou sloučeninou spojenou s výskytem rakoviny).

Dalším problémem jsou Neu5GC, molekuly monosacharidu, kterou produkovali opice než se z nich stali lidé. Lidské tělo nyní namísto toho produkuje podobnou molekulu Neu5AC. Většina savců ale ještě stále produkuje původní Neu5GC, kterou přijímáme do našeho organismu s konzumací jejich masa. A jelikož je tato Neu5GC pro nás cizí částice, naše tělo může spustit imunitní reakci, která může vést k zánětu a vytvoření protilátek. Ne každému člověku se takováto reakce spustí, zpravidla se jedná o lidi s různými autoimunitními onemocněními a v tom případě je pak důležitá výživa, dostatek spánku, pohybu a stres management – faktory, které byly shodou okolností spojeny s vyšším rizikem výskytu rakoviny.

Pravdou je, že je velice slabá spojitost mezi molekulami Neu5GC a rakovinou a samotné studie, které s tímto výrokem přišly tvrdí, že tato souvislost musí být více prozkoumána. Jsou národy jako např. Masajové z východní Afriky, které mají potravu tradičně založenou na červeném mase, krvi a syrovém mléce. Jejich dieta má extrémní množství Neu5GC a přesto se u nich nevyskytuje ani rakovina ani onemocnění srdce. Jak je to možné? Jejich strava není založena na průmyslových potravinách, cukru, obilovinách a rostlinných tucích.

V jednom rozhovoru zmínil Chris Kresser studii, která podle něj byla nejblíže k problematice červeného masa.

Nejbližší studie k této problematice byla, když studovali zákazníky obchodu se zdravou výživou. Nezaručovalo to, že všichni dodržují zdravou výživu, ale že si jí uvědomují natolik, aby nakupovali v obchodech se zdravou výživou. Tyto lidi pak rozdělili na vegetariány/vegany a lidi konzumující maso/všežravce. Zjistili, že mezi oběma skupinami nebyl vůbec žádný rozdíl týkající se úmrtnosti.
Chris Kresser

Z toho všeho vyplývá jediné. Pokud budeme dbát na vyvážený jídelníček, budeme konzumovat dostatek zeleniny (obzvláště té zelené), budeme eliminovat sacharidy a dbát na řádný spánek, dostatek pohybu a relaxaci, budeme si moci s čistým svědomím dopřát pořádný steak. A pokud bude od krav pasených na trávě, tím lépe.

A jestli si říkáte jestli by stejně nebylo lepší pro jistotu maso vůbec nejíst, popř. jíst pouze maso bílé, pak byste měli vědět, že maso je důležitým zdrojem vitamínů B a D, železa a jiných minerálů. Navíc červené maso na rozdíl od masa bílého má vyšší hodnoty vitamínu B12, železa a zinku a má stejný poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin. To jej staví na žebříčku hodnot daleko před bílé maso, a to i když ho nemáte z bio chovu.

Použité zdroje:

BALDER, Helena F. Heme and Chlorophyll Intake and Risk of Colorectal Cancer in the Netherlands Cohort Study [online]. [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://cebp.aacrjournals.org/content/15/4/717.long
BALLANTYNE, Sarah. The Link Between Meat and Cancer [online]. 2015-08-22 [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://www.thepaleomom.com/2015/08/the-link-between-meat-and-cancer.html
KANG, Dae-Wook. Reduced Incidence of Prevotella and Other Fermenters in Intestinal Microflora of Autistic Children [online]. 2013-06-03 [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700858/
KOETH, Robert A. Intestinal microbiota metabolism of L-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis [online]. 2013-04-07 [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650111/
KRESSER, Chris. RHR: Heart Attacks and Red Meat—Correlation or Causation? [online]. 2014-12-18 [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://chriskresser.com/heart-attacks-and-red-meat-correlation-or-causation/
KRESSER, Chris. Red Meat and TMAO: Cause for Concern, or Another Red Herring? [online]. 2013-04-10 [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://chriskresser.com/red-meat-and-tmao-its-the-gut-not-the-meat/
KRESSER, Chris. Red Meat: It Does a Body Good! [online]. [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://chriskresser.com/red-meat-it-does-a-body-good/
LEACH, Jeff. From Meat to Microbes to Main street: is it time to trade in your George Foreman Grill? [online]. 2013-04-15 [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://humanfoodproject.com/from-meat-to-microbes-to-main-street-is-it-time-to-trade-in-your-george-foreman-grill/
VARKI, A. Loss of N-glycolylneuraminic acid in humans: Mechanisms, consequences, and implications for hominid evolution. [online]. [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11786991
VOGEL, Johan De. Green vegetables, red meat and colon cancer: chlorophyll prevents the cytotoxic and hyperproliferative effects of haem in rat colon [online]. [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://carcin.oxfordjournals.org/content/26/2/387.full
WU, Gary D. Linking Long-Term Dietary Patterns with Gut Microbial Enterotypes [online]. [cit. 2015-10-29]. Dostupné z: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3368382/

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz