Stir Fry

Stir Fry je tradiční čínská metoda vaření. Jídlo je vařené v hluboké pánvi wok, smažené (fry) na malém množství oleje. Jídlo se připravuje tradičně při vysoké teplotě  a za stálého míchání (stir). Jméno je tedy odvozeno ze stylu vaření.  Tradičních receptů je nezpočet, dnes se tento způsob vaření používá i v jiných částech Asie jako je Thajsko, Vietnam a jiné.

Tento recept je naším oblíbeným již několik let. Od tradičního se liší tím, že v sobě nemá sojovou, rybí a jim podobné omáčky, které tradičně obsahují velké množství glutamátů a jiných „dobrot.“ Stir Fry bude určitě chutnat i ostatním členům rodiny, kteří nejsou na GAPS. Ti si mohou jako přílohu dát rýži nebo asijské nudle.

Potřebujete:

  • 300 gramů hovězího masa, kupte si kostky na guláš a maso si nakrájejte na co nejtenčí plátky
  • 4 stroužky česneku
  • Kousek čerstvého zázvoru – asi tak 2 cm
  • Sůl
  • Pepř
  • 4-8 lžic kokosového oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 velké mrkve
  • 2 středně velké cukety
  • 1 menší brokolice
  • 1 hrnek vývaru

Maso nakrájené na tenké plátky dejte do misky a osolte a opepřete ho dle chuťi. Česnek a zázvor nastrouhejte na jemném struhadle a zamíchejte do masa. Vše zalijte olejem a pořádně promíchejte.

Přikryjte misku talířkem nebo pokličkou a nechte marinovat 2-4 hodiny v chladu.

Než budete vařit připravte si zeleninu. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půl kolečka. Mrkev a cuketu nakrájejte na slabé kolečka, nebo použijte spirálovač. Já jsem udělala silné nudle pomocí ručního spirálovače. Brokolici rozdělte na malé kousky.

Na hlubší pánev nebo wok nalijte asi 2 lžíce oleje a nechte rozpálit. Pak přidejte marinované maso včetně oleje. Nechte maso zatáhnout, neustále míchejte aby se nepřichytávalo (5-10 minut). Až bude maso téměř hotové, odeberte ho z pánve a nechte ho v misce, zakryté talířkem, odpočinout.

Pokud je potřeba dejte na pánev trochu více tuku, přidejte zeleninu a pořádně promíchejte. Osolte, opepřete a podlijte vývarem. Sporák nechte zapnutý na relativně vysokou teplotu, neustále zeleninu míchejte, chcete aby se vám vývar vyvařil. Má dodat zelenině chuť, ale v hotovém jídle nechcete mít přebytek šťávy. Pokud máte pocit, že se vývar vyváří přiliš rychle a připalujete, podlijte trochu více a uberte na teplotě.

Když bude zelenina trochu měkká, vraťte na pánev maso i se šťávou kterou pustilo do misky. Celé to znovu promíchejte, nechce 1-3 minuty smažit, aby se vyvařila přebytečná šťáva a pak je hotovo.

Zelenina ve stir fry nemá být v žádném případě rozvařená, má být tak akorát, mrkev klidně trochu tuhá, aby křupla když do ní kousnete. Vše by mělo být krásně teplé.

Servírujte samotné nebo podávejte s květákovou rýží. Recept najdet zde.

Na dozdobení můžete na stir fry nasekat čestvý koriandr.

Poznámka

Pokud nemáte čas maso marinovat, nechte ho v česneku a zázvoru s olejem jen po dobu co si budete připravovat zeleninu. I tak to bude dobré. Pro výraznější chuť ale určitě doporučuji marinovat déle, klidně i přes noc v lednici.

Pro ty co mají rádi ostré, se může do počátečního marinování přidat nadrobno nakrájené čerstvé čili papričky dle chuti.

Dobrou chuť.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com