Kešú pizza

Na nějakou dobu jsme se vám teď odmlčely, ale opět jsme byly hodně na cestách. Z Argentiny jsme se vrátili do Čech a zatím co se Jakub přesunul do naší nové destinace v Polsku, já s Miou jsme si daly tři týdny u Jany v Singapuru. A jak to tak bývá, z očekávání, kolik toho s Janou uděláme pro Živou kulturu (když budeme pohromadě), nakonec  nebylo vůbec nic… 🙂

Nicméně teď jsem tady s čerstvě vymyšleným receptem na pizzu, který se mi myslím velice vydařil. Pizza není vůbec nasládlá ani po kokosové mouce, ani po květáku (což bývá častá náhražka GAPS pizzy) a krásně drží tvar a nedrobí se. No vyzkoušejte. 😉

Potřebujete:

  • 200 gr. kešú
  • 50 gr. mandlí
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jablečného octa
  • 1/4 lžičky jedlé sody (můžete vynechat)
  • 1 lžíce želatiny (můžete vynechat)
  • 1 lžíce kokosové mouky
  • 2 vejce
  • hrst pažitky
  • 1 stroužek česneku

Kešú ořechy si večer předtím namočte v misce se slanou vodu (dejte cca půl lžičky soli) a nechte je máčet přes celou noc. Druhý den z nich slijte vodu a několikrát je propláchněte. Mokré ořechy pak přendejte do mixéru a s mandlemi je rozmixujte jak nejvíc vám to půjde. Když vám zůstanou kousky ořechů, nic se neděje.

Rozmixované ořechy přendejte do misky, přidejte k nim sůl, jablečný ocet, jedlou sodu, želatinu, kokosovou mouku a vajíčka. Vše dobře promíchejte a nechte stát chvíli stranou, aby měla kokosová mouka čas nasáknout tekutinu (stačí 5 minut).

Mezitím si nadrobno nakrájejte pažitku a oloupejte a propasírujte česnek. Obojí přidejte do těsta a ještě jednou promíchejte.

Připravte si formu/plech na kterém budete pizzu péct. Já jsem použila silikonovou formu, která není potřeba vymazat. Můžete ale samozřejmě použít i namazaný pečící papír.

Pizzu dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečte 15-20 min.

Po upečení nechte pizzu trošku vychladnout a ozdobte ji podle své chuti. Já jsem použila domácí rajčatové pyré, kousky hotového hovězího masa, co mi zbyly po vaření vývaru, na proužky nastrouhanou mrkev a špičky brokolice.

Nazdobenou pizzu pak můžete zamrazit a nebo dát zpátky do trouby a ještě ji 10 minut dopéct.

pizza2

 

Žaneta
Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz