Zeleninová polévka s červenou čočkou

Stále se objevuje více a více komentářů a dotazů na recepty na polévky. Polévky jsou velkou součástí GAPS diety a tak se v poslední době snažím zaměřit právě na ně. Dnes se s vámi podělím o recept, ke kterému mě inspiroval náš pobyt v Jordánsku. Když byly dceři 2 roky, žili jsme 3 měsíce u mrtvého moře kde manžel pracoval. Jedna z místních specialit byla právě polévka z červené čočky. A Stella se do ní zamilovala a chtěla ji jíst každý den. Od té doby ji s oblibou vařím i doma.

Dnes mám pro vás dvě verze jedné polévky. Ta tradiční je rozmixovaná, velice krémová polévka. Ale protože je zde stále Žaneta a Mia na návštěvě a Mia má raději polévky s kousky, část polévky jsem nemixovala. I ta druhá verze byla chutná, je tedy na vás, jak si ji uvaříte.

Potřebujete:

  • 500 gramů červené čočky
  • 1 lžíce jablečného octa
  • Vodu
  • Vývar
  • 2-3 stroužky česneku

Čočku je nutné nejprve namočit. Ideálně na 6 hodin. Já ji většinou nechám namočenou přes noc. Použijte velkou mísu, nasypte do ní čočku a zalijte ji filtrovanou vodou. Přidejte lžíci jablečného octa. Čočka nasákne dost vody, pokud se to stane, dolijte více vody aby byla čočka dostatečně ponořená.

Po 6 hodinách slijte vodu, čočku propláchněte a dejte ji vařit. Já vařím čočku vždy v pomalém hrnci ve vývaru, do kterého přidávám česnek a tymián. Vařím ji asi 6 hodin na nízké teplotě.

Pokud nemáte pomalý hrnec, uvařte ji v normálním hrnci. Zalijte ji dostatečným množstvím vývaru, přidejte česnek a tymián a vařte při nízké teplotě asi 2 hodiny. Během varu se vám na povrchu čočky objeví tmavá pěna, tu párkrát během vaření stáhněte.

Po uvaření dejte čočku stranou a připravte si polévku.

Potřebujete:

  • 1,25 -1,5 litru vývaru
  • 700 gramů mrkve
  • 1/2 malé máslové dýně
  • 1/2 malého bílého zelí
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička celého kmínu
  • sůl, pepř na ochucení

Do velkého hrnce nalijte vývar.

Zeleninu oloupejte. Mrkev, cibuli a dýni nakrájejte na podobně velké kousky. Zelí nakrájejte na nudličky nebo nastrouhejte.

Nakrájenou zeleninu dejte do připraveného vývaru. Přidejte kmín, česnek nakrájený na plátky, sůl a pepř dle chuti. Přiklopte pokličkou a přiveďte k varu, potom nechte vařit asi 30-45 minut, aby byla zelenina dostatečně měkká.

Nakonec přidejte již uvařenou čočku, nechce pár minut povařit. Pokud se znovu objeví pěna na povrchu polévky, opět ji odstraňte.

Jestli budete polévku mixovat, nechte ji nejdříve trochu vychladnout a až poté ji rozmixujte na hladkou polévku. Servírujte se slaninou, smetanou nebo jen s čerstvou natí petrželky.

Nebo můžete nechat polévku nerozmixovanou a servírovat ji hned. Stejně jako u rozmixované verze ozdobte dle chuti slaninou, natí nebo kysanou smetanou.

cockovapolevka

Jana
Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. GAPS, NAET a TČM terapeutka