Velikonoční beránek

Velikonoce jsou tady a já jsem tady se slibovaným receptem na beránka. Snažila jsem se najít recept, který bude chutný a hlavně připomínat beránka, jakého jsme pekli doma, když jsem byla malá. Doma jsme vždy na velikonočního beránka používali šlehačkové těsto, které bylo jako mramorová bábovka, vanilkovo-čokoládové. Chtěla jsem docílit stejného výsledku, ale protože se na GAPS nesmí smetana, musela jsem jí nahradit kysanou smetanou. Určitě by šel ale použít i domácí GAPS jogurt. Ochutnat jsem bohužel nemohla, stále ještě nemůžu mléčné výrobky, ale testovaní proběhlo na Žanetě s rodinou, jsou u nás zrovna na návštěvě a moc jim chutnalo.

Potřebujete:

  • 1 hrníček kokosové mouky + 2 lžíce na vysypání formy
  • 6 vajec
  • 3/4 hrníčku kysané smetany
  • 8 lžic rozpuštěného másla
  • 2 lžíce medu
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce nepraženého, neslazeného kakaa
  • 1 lžíce sádla na vymazání formy

Do mixéru dejte vejce, kysanou smetanu, rozpuštěné máslo a med a vše rozmixujte dohladka.

Přidejte jedlou sodu a kokosovou mouku. Znovu pořádně promixujte, aby bylo těsto hladké a neměli jste hrudky z kokosové mouky.

Půl těsta odeberte do misky a do zbylého přidejte kakao. Naposledy promixujte.

Sádlem vymažte formu a vysypte kokosovou moukou.

Lžící plňte formu nejprve světlým těstem a poté kakaovým.

Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupnů na 30 minut, záleží na velikosti formy, kterou použijete.

Těsto je hotové když je vložená špejle suchá.

Já jsem pekla 2 malé beránky. Forma je 16 cm dlouhá a 12 cm vysoká u hlavy beránka.

VESELÉ VELIKONOCE 😉

Jana
Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. GAPS, NAET a TČM terapeutka