Halloweenský speciál
Blíží se konec října a s ním i Halloween. Tady v Singapuru je to velká oslava, dýně jsou na každém kroku a děti se těší na dobroty. U nás doma se Halloween neslaví. Tím jak žijeme mimo Čechy, se snažím spíš učit děti o tradicích českých. I tak, ale ráda upeču nějakou dobrotu z dýně.
To že podzim a dýně patří neodmyslitelně k sobě, je věc jasná, a tak ať už slavíte nebo neslavíte, tady je náš strašidelně dobrý speciál. Halloweenský nebo dýňový, to už necháme na vás. Důležité je, aby chutnalo.
Nepečené dýňové sušenky
Tenhle recept mě nadchl svou jednoduchostí. Je rychlý, chutná báječně a je vhodný i na úvodní dietě.
Potřebujete:
- ½ mandlového másla (burákové nebo i jiné ořechové taky funguje)
- ½ hrnku kokosového oleje
- ½ hrnku dýňového pyré, recept najdete zde
- 1 lžíci skořice
- 4 hrnky strouhaného, neslazeného kokosu
V mixéru smíchejte kokosový olej, dýňové pyré, mandlové máslo a skořici. Rozmixujte do hladka a přendejte do mísy, kde pomalu lžicí vmíchejte kokos.
V ruce vytvořte sušenky podle vaší volby, můžete udělat koule, nebo placky, nebo jen lžicí naberte a udělejte hrudky. Dejte je do lednice na tácku nebo na talíři ztuhnout. Uchovávejte v kontejneru v lednici.
Tento recept stačí asi na 26 sušenek.
V původním receptu bylo půl hrníčku medu, já jsem poprvé použila jen asi 2 lžičky a i tak to bylo dost sladké. Od té doby dělám bez medu. Kombinace dýně a kokosu je sladká dost.
Dýňové kostky s drobenkou
Dnešní den byl u nás celý o pečení. Po včerejších sušenkách jsem se dnes pustila do kostek a pak jsem zkoušela ještě muffiny. Kostky dopadli výborně, tedy podle mých pomocníků, které mám na ochutnávání. Já stále nemohu ořechy, tak jen mlsně koukám….
Potřebujete:
- 1/3 hrníčku kokosové mouky (nejlépe přesejte přes sítko)
- lžička skořice
- špetka soli
- vejce
- 1/3 dýňového pyré, recept zde
- ½ lžíce kokosového nebo mandlového mléka (kravské mléko by mělo taky jít, ale nezkoušela jsem)
- 2 lžíce kokosového oleje nebo másla, v tekuté formě
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička jablečného octa
Drobenka
- 1/3 hrníčku mandlové nebo jiné ořechové mouky
- 3 lžíce neslazeného kokosu
- 1 lžíce kokosového cukru
- 2 ½ lžíce kokosového oleje
V jedné míse smíchejte suché suroviny, tedy kokosovou mouku, skořici, sůl. V malé misce smíchejte jedlou sodu a jablečný ocet, směs vám bude dost bublat, to je normální reakce. V další míse nebo v mixéru smíchejte dýňové pyré, vajíčka, mléko, olej, a předejte sodu s octem. Vše pořádně promíchejte. Pomalu nalijte do mísy se suchými surovinami a ručně zamíchejte. Směs bude relativně tekutá, to je v pořádku.
Nalijte do vymaštěné malé pečící formy na pečící papír a odložte formu stranou, než bude hotová drobenka.
Drobenka se dělá stejně jako ta klasická, suroviny smíchejte a rukou promíchejte, až budete mít drobenku pospojovanou. Nasypte na těsto. Pokud se vám zdá suchá, pokapejte ještě olejem.
Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 175 stupňů, přibližně na 35-50 minut. Testujte špejlí. Nechte vychladnout, než budete servírovat. Buchta je po dopečení stále křehká, pořádně ztuhne, až bude studená. Servírujte s domácí kysanou smetanou nebo jogurtem.
Dýňový koláč
Jakub předevčírem odletěl na pár dní do Prahy, a aby nám tady nebylo moc smutno, upekl nám před odjezdem narychlo ještě tento dýňový koláč. A protože jsme doma neměli žádný med ani datlový nebo kokosový cukr, přidali jsme do receptu 1 plantain. Samotnou mě překvapilo, že to bohatě stačilo. Příště mu musím říct, aby ho udělal v dvojitém množství, protože koláč byl hned pryč… 🙂
Potřebujete:
- ½ máslové dýně
- 200g nasekaných mandlí
- 2 vejce
- 1 plantain (můžete nahradit větším banánem)
- 3 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
Dýni oloupejte a nakrájejte na kousky a uvařte do měkka. Až bude dýně uvařená, tak ji slejte, rozmačkejte na kaši a dejte vychladit.
Ve větší misce promíchejte nasekané mandle s jedlou sodou a dejte stranou. V hlubokém talíři rozšlehejte vejce s kokosovým olejem. To pak nalejte k vychlazené dýni. Natřete si vidličkou plantain nebo banán a rozmíchejte s vajíčkem, kokosovým olejem a zázvorem.
Pak vše smíchejte dohromady. Těsto nalijte do formy na pečící papír. Pokud nemáte pečící papír hodně mastný, tak jej pro jistotu potřete ještě nějakým tukem. Půjde vám pak lépe od koláče oddělit.
Dejte do předem vyhřáté trouby na 180C a pečte zhruba hodinu, dokavaď se nebude na špejli lepit těsto.
Dýňové muffiny
Původně jsem měla v plánů upéct jiné muffiny, ale prostě se nějak nepovedli. To se při experimentování dost často stává…Tak jsem musela vymyslet plán B. Ten první recept vypiluji a pokud budu spokojená, tak se o něj podělím.
Potřebujete:
- 1 hrníček mandlové mouky
- 1 hrníček dýňového pyré, recept zde
- 2 vejce
- lžička jedlé sody
- lžička skořice
- špetka soli
- hrst vlašských ořechů, nakrájených na menší kousky
Postup velice jednoduchý, do mixéru dejte postupně všechny suroviny, kromě vlašských ořechů. Pořádně umixujte, ať je těsto hladké. Přidejte vlašské ořechy a lžicí je vmíchejte do těsta. Vzniklou směs dejte do formiček na muffiny, já jsem použila pár papírových a pár silikonových formiček a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů. Hlídejte, aby se nepřipálili, stačí péct 25 minut maximálně 30. Nechte vychladnout.
Tentokrát jsem na muffiny udělala krém, kterým jsem je ozdobila. Výborně by se k tomu hodila vyšlehaná kysaná smetana. Hledala jsem, jak udělat krém bez použití mléka. A výsledek super.
Potřebujete
- Plechovku kokosového mléka, tu dáte do lednice přes noc a mléko se vám rozdělí. Na vrchu vám zůstane smetana, dole voda.
Seberte smetanu a mixérem vyšlehejte jako byste šlehali normální šlehačku. Chvíli to bude trvat, pak se vám oddělí ještě zbytek vody, ten slejte a zbyde vám pevný, tuhý krém. Zdobte těsně před servírováním, protože krém v teple změkne a bude tekutý.
Já jsem nepoužila žádné sladidlo, přišlo mi, že ta kokosová smetana byla sladká dost. Pokud chcete trochu dosladit, použijte med nebo kokosový nektar.
Dýňová polévka
Určitě jste všichni někdy jedli dyňovou polévku. Polévky jsou u nás na denním pořádku. Je to jednoduché výživné jídlo, které nestojí moc, ale krásně zasytí a v zimě i zahřeje. Receptů na dýňovou polévku je spousta. Já sama jsem jich už vařila nespočet. Určitě máte svoje oblíbené recepty. Tenhle jsem si oblíbila já.
Potřebujete:
- Vývar
- Sádlo, máslo nebo jiný tuk
- Cibuli
- Dýni (nejraději používám dýni máslovou)
- Sůl, pepř
Dýni rozpůlíte, vydlabete jadřinec a pomažete sádlem, máslem nebo jiným tukem. Osolíte a dáte péct na 170 stupňů, dokud nebude měkká. Záleží na velikosti dýně, ale přibližně tak hodinu. Pokud si chcete ušetřit čas, můžete dát dýni péct nakrájenou na kostky. Po upečení dýni vydlabete lžicí.
Na sporáku dáte do hrnce trochu sádla, na něm orestujete jemně nakrájenou cibulku. Přidáte dýni. Promícháte s cibulkou a sádlem a celé pak zalijete vývarem. Vývaru chcete dát jen tolik, aby vám vznikla krémová polévka. Dýni tedy nechcete utopit, vývar by měl dosahovat tak maximálně cm pod úroveň dýně.
Vývar lehce prohřejete a dochutíte dle libosti solí a pepřem. Nakonec vše rozmícháte ponorným mixérem do hladka. Podáváte s kysanou smetanou, nebo jen tak.
Pokud tolerujete bylinky, můžete také ozdobit čerstvými bylinkami jako je libeček nebo pažitka.
Dýňová zmrzlina
Každé dítě miluje zmrzlinu. Naše Mia není výjimkou. Kdykoliv jdeme kolem nějaké cukrárny, začne volat, že chce zmrzlinku. A když se jí v restauraci zeptám, co by si chtěla dát k jídlu, tak opět jedině zmrzlinku. A jelikož je teď dýně všude dost, rozhodla jsem se jí zkusit udělat zmrzlinku dýňovou, která by byla samozřejmě bez cukru, ale také bez mléka. A myslím, že se mi povedla. Mia rozhodně nic nenamítala… 🙂
Potřebujete:
- 2 hrnky vychlazené upečené dýně
- 1 hrnek vychlazeného kokosového mléka
- 2 lžíce medu
- 2 žloutky
- ¼ lžičky skořice
- 1 lžíce vanilkového extraktu
Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte do hladka. Pokud máte zmzlinovač, dejte směs do zmrzlinovače a postupujte dál podle jeho instrukcí. Pokud ne, dejte směs zmrazit do mrazáku. Aby nebyla úplně tvrdá, můžete jí dát ještě do uzavíratelného plastového sáčku. Výborně se k ní hodí na ozdobu např. nadrcené pekanové nebo vlašské ořechy.
Dobrý den, v receptu na dýňové sušenky je napsáno 1/2 mandlového másla. Znamená to 1/2 hrnku mandlového či jiného másla? Děkuji, milu
Určitě ano, moc díky za zmínku, občas se prostě někde něco zatoulá a jsme rády když nás na to někdo upozorní:-))