Kešu chléb s avokádem a vejci

Na naší facebookovské stránce právě probíhá akce, kdy každý den představujeme fotografii z připravované knihy GAPS & Paleo snídaně. Každý týden vybereme jednu ze snídaní, o kterou byl největší zájem a dáme vám na ní hned recept. Tento týden byl největší zájem o kešu chléb s avokádem a vejci. Chcete-li se podívat i na ostatní snídaně, navštivte nás na Facebooku.

Kešu chléb s avokádem a vejci

Tento chléb je velice chutný, lehký a připomíná klasický bílý chléb. Za tu dobu co jsem na GAPS, jsem vyzkoušela spousty receptů na různé chleby, některé byli super a některé zase nic extra. Většina receptů, které jsem pekla byla buď z mandlové, nebo kokosové mouky a člověk se toho tak nějak po čase přejí. Když jsem našla recept na chléb z kešu ořechů, musela jsem ho prostě vyzkoušet.

Receptů jsem vyzkoušela více, tenhle nám chutnal nejvíc. Je trochu pracnější na přípravu, protože si část těsta musíte připravit den předem, ale věřte, stojí to za to.

Potřebujete:

  • 2 vrchovaté hrníčky kešu ořechů
  • půl hrníčku filtrované vody
  • Probiotika, 10-20 tobolek Biolkult (otevřených a vysypaných do ořechů)
  • 2 vejce, oddělené na bílek a žloutek
  • 1 lžíce filtrované vody
  • Půl lžičky jedlé sody
  • Půl lžičky soli

Ořechy namočte do filtrované vody, a v mixeru rozmixujte na hladkou kaši. Hmota bude docela hutná, a to je v pořádku. Přidejte probiotika, pořádně je promíchejte a dejte do čisté keramické, nebo skleněné mísy na teplé místo. Přikryjte je talířkem nebo utěrkou. Teplota musí být taková, aby probiotika měla šanci pracovat, tedy ne moc velké teplo, ne moc velká zima. Já jsem dala misku do blízkosti pomalého hrnce, nebo můžete přikrýt dekou, dát do vodní lázně s teplou vodou. Podobně jako byste fermentovali jogurt. Ořechy nechte fermentovat 12-24 hodin. Pokud je teplo stačí přes noc, pokud je chladněji, nechte raději déle. Já jsem fermentovala přes noc a pekla dopoledne.

Až bude fermentace hotová, předehřejte si troubu na 150 stupňů a vymažte si malou formu. Ta moje byla 19×9 cm. A připravte si do ní pečící papír.

Do jedné mísy dejte bílky a sůl a vyšlehejte sníh. Do druhé mísy dejte kešu ořechy a přidejte 2 žloutky, plus lžíci filtrované vody a vyšlehejte do hladka.  Přidejte jedlou sodu a pořádně promíchejte. Přidejte opatrně našlehané bílky a jemně celou směs promíchejte, aby se těsto spojilo.

Těsto nalijte do připravené, vymazané a pečícím papírem vyložené formy, uhlaďte a dejte péct na 50. To že vám chléb správně nakynul, poznáte, pokud se vám udělají navrchu praskliny.

Po 50ti minutách chléb přendejte do vyššího patra v troubě, a nechte péct už jen ze shora, 3-7 minut, aby chytil hezkou barvu.

Nechte chléb pořádně vychladnout, než budete krájet. Podávejte s rozmačkanými avokády se špetkou soli a s vejci uvařenými na měkko, nebo tak jak je máte rádi.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com