Dýňová pizza se sýrem

Již třetí týden vám na Facebooku představujeme fotografie z připravované elektronické knihy GAPS & Paleo snídaně. A jak jsme slíbili, každý týden vám dáme recept na tu snídani, o kterou byl v uplynulém týdnu největší zájem. Tentokrát se nejvíce líbila Dýňová pizza se sýrem. Tady na ní máte recept.

Potřebujete:

  • 6 plátků máslové dýně, přibližně 0,5 – 1 cm širokých
  • 6 lžic rajčatové omáčky (viz níže)
  • Miska strouhaného tvrdého sýra
  • Tuk na potření plechu
  • Oregáno

Na rajčatovou omáčku

  • Rajčata
  • Máslo
  • Mořská sůl
  • Pepř
  • Čerstvá bazalka (na drobno nakrájená)

Rajčata omyjte, nakrájejte na měsíčky a vložte do pečící nádoby. Osolte je, opepřete, posypte čerstvou bazalkou a na povrch dejte na plátky nakrájené máslo. Máslem nešetřete, můžete samozřejmě použít i kokosový olej nebo ghee.

Rajčata dejte do trouby a pečte je na 160°C asi 40 minut, dokud nejsou rajčata pěkně měkká. V případě potřeby podlijte trochou vody, aby se rajčata nepřipálila.

Po dopečení vyndejte rajčata z trouby a nechte je chvíli vychladnout. Přendejte je do hlubší nádoby spolu se šťávou a ručním mixérem rozmixujte na pyré. Po vychladnutí skladujte pyré v lednici. Vydrží i týden.

Na plech dejte pečící papír, potřete olejem a položte na něj plátky dýně.

Na dýni dejte jednu lžíci rajčatové omáčky, posypte troškou oregána a nahrubo nastrouhaným sýrem.

Dejte do trouby péct na 170 stupňů a pečte 10 minut.

Jana
Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. GAPS, NAET a TČM terapeutka