Cukry: I troška může ublížit

Spotřeba cukru za poslední století neskutečně vzrostla. Počítá se, že v západních zemích člověk průměrně zkonzumuje 73–91 kg za rok. Což je 13x více než zkonzumovali naši předkové. Cukr je všude a je bez něj těžké nalézt jakoukoliv prodávanou potravinu. Kromě toho, že cukr v těle vyvolává bouři regulace hladiny cukru v krvi, která pro náš organismus přestavuje obrovskou zátěž (obzvláště pro ten dětský), cukr poškozuje střevní flóru. Bylo prokázáno, že cukr má přímý vliv na náš imunitní systém, který byl u GAPS pacientů již poškozen. Navíc aby se tělo s cukrem vypořádalo, musí využít veškeré dostupné minerály, vitamíny a enzymy, kterých pak máme nedostatek. Např. k metabolizaci jedné molekuly cukru, tělo potřebuje přibližně 56 molekul magnézia. Proto dnes tolik lidí trpí na jeho nedostatek, potažmo na vysoký tlak, mají problémy s imunitou a svalové křeče.

Hlavním zdrojem cukru jsou limonády, které jsou navíc plné velkého množství chemických látek. Jedna plechovka limonády obsahuje přibližně 5 až 10 lžiček cukru. Ovocné džusy jsou plné ovocných cukrů a plísní. Konzumovat bychom měli akorát čerstvě vymačkané džusy a to do 3 minut. Jinak v nich obsažená přírodní fruktóza zoxiduje a stane se z ní obyčejný cukr. Aspartam, náhražka cukru v dietních nápojích, se ukázala jako rakovinotvorná a měli bychom se jí proto z daleka vyhnout. Průmysl neustále přichází s novými rafinovanými a jinými umělými sladidly, jako je např. Xylitol, agáve, kukuřičné a jiné šťávy. Ani jedné z nich bychom ale neměli věřit a pacienti GAPS by se jich měli úplně vyvarovat.

Je cukr opravdu tak špatný?

Hodně lidí tvrdí, že troška neublíží. Pokud jste silní zdraví jedinci a dokážete se ovládat, tak s troškou přírodního cukru se vaše tělo opravdu vypořádá. Pokud jste GAPS pacienti, tak i nepatrné množství cukru vyvede váš organismus z rovnováhy. Hlídání přísunu cukrů u dětí by mělo být vaší hlavní prioritou. Ať už kvůli dětem, nebo pro vaše vlastní duševní zdraví 🙂 Přísun cukru u dětí má mnohem dramatičtější dopad než je tomu u dospělých. Děti mají po konzumaci cukru oslabenou imunitu, jsou hyperaktivní a více zlobí.

Asi před dvaceti lety, začala Nancy Appleton, PhD výzkum vlivu cukru na naše zdraví. Na svých stránkách http://nancyappleton.com/141-reasons-sugar-ruins-your-health/ sepsala dlouhý seznam důvodů, proč cukr ničí naše zdraví. Zde je zkrácený výběr:

  • Cukr oslabuje imunitní systém.
  • Cukr konzumovaný během těhotenství a kojení může u dětí ovlivnit produkci svalové hmoty.
  • Cukr může vést u dětí ke vzniku ekzémů.
  • Cukr způsobuje u dětí hyperaktivitu, úzkost, neschopnost soustředit se a mrzoutství.
  • Cukr může způsobovat potravinové alergie.
  • Cukr živí rakovinné buňky a byl spojen s rozvojem rakoviny prsu, vaječníku, prostaty, konečníku, plic, slinivky, žlučníku a žaludku.
  • Cukr může způsobit mnoho problémů zažívacího traktu, kyselé prostředí, poruchy trávení, zvýšené riziko Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidu.
  • Cukr snižuje schopnost těla bránit se proti bakteriální infekci.
  • Cukr může způsobit artritidu a osteoporózu.
  • Cukr pomáhá nekontrolovanému růstu kvasinkové infekce.
  • Cukr může způsobit křečové žíly a hemoroidy.
  • Cukr může zvýšit hladinu cholesterolu.
  • Cukr může způsobit šedý zákal.

Klinické výzkumy prokázaly, že destruktivní, agresivní a neklidné chování přímo souvisí s množstvím konzumovaného cukru. Hlavním důvodem je skutečnost, že rafinované sacharidy způsobují hypoglykémii nebo naopak nízkou hladinu cukru. Takto to např. vypadá při nízké hladině cukru v krvi: Po vypití jedné plechovky limonády jde hladina cukru v krvi rychle nahoru – tělo na to odpovídá tím, že vyplaví inzulín – náhlý nárůst inzulínu způsobí pokles hladiny cukru v krvi. Tento jo-jo efekt velice zatěžuje náš organismus, což způsobí prudký nárůst adrenalinu. Nízká hladinu cukru v krvi spolu s nárůstem adrenalinu pak zhoršuje agresivní chování, přispívá k hyperaktivitě a způsobuje poruchy pozornosti a úzkost.

Stejně tak tomu je s minerály, které pracují synergicky a mají obrovské množství tělesných funkcí. Minerály udržují rovnováhu pH, pomáhají při trávení a k přenosu nervových impulsů. Důsledky minerální nerovnováhy mohou vést k mnoha problémům (astma, zubní kazy, křehnutí kostí, nekvalitní spánek aj.). Jelikož cukr vyčerpává v těle zásoby vápníku a hořčíku, způsobuje tím nesprávný poměr vápníku a fosforu. Organismus se pak snaží obnovit tuto nerovnováhu a vytahuje vápník ze svých skladových zásob, což jsou zuby a kosti. Bohužel velká část takto vytaženého vápníku není dokonale spárována s hořčíkem a fosforem. Tento nespárovaný vápník se začne vylučovat močí, nebo si najde nový domov, což vede k ledvinovým nebo žlučovým kamenům.

Uspokojení touhy po sladkém

Vzdát se cukru není ale nezbytně nutné. Můžeme zůstat zdraví a přesto uspokojit touhu po sladkém domácími zákusky, které jsou nejen chutné ale i výživné. Klíčem je jíst sladkosti bezpečně. Pacienti GAPS by si měli projít úvodní dietou, kde se v páté fázi představuje med. Pokud se rozhodnete jít rovnou do plné diety, udělejte si pro jistotu na med test citlivosti. Na zápěstí natřete večer malé množství medu a nechte ho zaschnout. Pokud budete mít ráno místo zarudlé, nebo vás bude svědit, jste na med citlivý a měli byste se mu prozatím vyhnout. Pokud jste na med neměli žádnou reakci, můžete ho začít používat. Je lepší začít s malým množstvím a postupně přidávat. Přírodní fruktóza obsažená v medu je velice jednoduchý cukr, který organismus lehce zpracuje a nezatěžuje játra. Musíte ovšem používat pouze vysoce kvalitní surový nepasterizovaný med a tepelně ho neuprovavat, neboť zahřátí medu nad 47°C ničí veškeré tělu prospěšné enzymy. Dalším bezpečným sladidlem pro pacienty GAPS je nerafinovaný surový kokosový cukr a v malém množství datlový cukr, také surový nerafinovaný. Na slazení je vhodné i zralé ovoce, dýně nebo domácí sušené ovoce.

Jakmile zjistíte, které sladidlo vám vyhovuje nejlépe, je lepší ho konzumovat v přítomnosti tuku, díky kterému jsou pak cukry tráveny pomalu a do krevního řečiště vstupují pozvolna. I tak byste však zákusky měli konzumovat zřídka, jednou dvakrát týdně, ideálně po večeři. V sekci Recepty budou pro inspiraci postupně přibývat recepty na GAPS dezerty 😉

♦♦♦

Reference:
CAMPBELL-MCBRIDE, Dr. Natasha. Gut and Phycology Diet: Natural treatment for Dyspraxia, Autism A.D.D, Dyslexia, A.D.H.D, Depression, Schizophrenia. 3. vyd. Cambridge: Medinform Publishing, 2011. ISBN 13: 987-0-9548520-2-3.
ALLBRITTON, CN, Jen. Zapping Sugar Cravings: The Weston A. Price Foundation. 20. 1. 2011. Dostupné z: http://www.westonaprice.org/childrens-health/zapping-sugar-cravings
APPLETON, PhD, Nancy. 141 Reasons Sugar Ruins Your Health: Nancy Appleton Books Health Blog. Dostupné z: http://nancyappleton.com/141-reasons-sugar-ruins-your-health/
POPE, Sarah. Natural Sweeteners: The Weston A. Price Foundation. 29. 7. 2011. Dostupné z: http://www.westonaprice.org/beginner-videos/natural-sweeteners-video-by-sarah-pope
EARLES, Jim. Sugar-Free Blues: Everything You Wanted to Know About Artificial Sweeteners: Weston A. Price Foundation. 19.4. 2004. Dostupné z: http://www.westonaprice.org/modern-foods/sugar-free-blues
Replacing Refined Sugars with Natural Sugars One Step At a Time: The Weston A. Price Foundation. 10. 8. 2002. Dostupné z: http://www.westonaprice.org/making-it-practical/replacing-refined-sugars
The 25 Key Reasons You Want to Dramatically Reduce or Avoid Sugar in Your Diet: Body Ecology. 12. 4. 2007. Dostupné z: http://bodyecology.com/articles/25_reasons_to_avoid_sugar.php
SISSON, Mark. The Definitive Guide to Sugar: Mark’s Daily Apple. 5. 5. 2010. Dostupné z: http://www.marksdailyapple.com/the-definitive-guide-to-sugar/#axzz1xgiKVmJc
SISSON, Mark. Dear Mark: Sugar as Immune Suppressant: Mark’s Daily Apple. 29. 3. 2010. Dostupné z: http://www.marksdailyapple.com/sugar-suppresses-immune-system/#axzz1xgiKVmJc
DUDMANOVÁ, Věra. Sacharidy (Cukr a fruktóza: hořka pravda): Vyživující tradice. 26. 11. 2011. Dostupné z: http://vyzivujicitradice.cz/2011/04/26/sacharidy-cukr-a-fruktoza-horka-pravda/

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz