Nightshades (rajčata, papriky, lilek, brambory)

Nightshades patří do skupiny rostlin čeledi lilkovité. Mezi ty, které nás z potravin zajímají nejvíce, patří zejména rajčata, brambory, sladké brambory, lilek a papriky (včetně chilli papriček, habenoro a kajenského pepře). Určité skupiny látek v těchto potravinách, tzv. alkaloidy, mohou mít dopad na nervovou funkci svalů a funkce trávení jak u zvířat tak u lidí. Pokud jste na tyto potraviny citliví, mohou vám způsobovat záněty, bolesti a praskání kloubů, bolest svalů, ranní ztuhlost, špatné hojení, artritidu, nespavost, žlučníkové problémy a pálení žáhy.

Většina nightshades jsou v západní evropské potravě relativně novinkou. Ještě v 16. století byla rajčata v Evropě považována za okrasnou jedovatou rostlinu. Teprve v 18. století se začala šlechtit a konzumovat.  Stejně tak tomu bylo s lilkem, který byl původně pěstován jako okrasná rostlina. Podle Dr. Normana Childerse (autora knihy „Dieta při artritidě“) se dříve věřilo, že konzumace jednoho lilku denně po jeden měsíc způsobovala šílenství. Proto se mu dříve také přezdívalo „šílené jablko“.

Vaření a pečení pomáhají snižovat obsah alkaloidů. Nicméně alkaloidy jsou pouze sníženy, asi o 40 až 50 %. Někteřím jedincům takto připravené nightshades nevadí a mohou je konzumovat bez problémů. Většině lidí ale i zbývající koncentrace alkaloidů způsobuje problémy. Důvodem, proč jsou někteří lidé na tuto skupinu citlivější, může být nedostatek hořčíku a nedostatek vitamínu D. Dalším důvodem může být rychlost, s jakou játra a ledviny detoxifikují tyto sloučeniny. Což je zapříčeněno nejen genetikou, ale i výživou. Klíčovou živinou je také vitamín K. Pokud se tedy chcete vyhnout problémům s nightshades, jezte husí játra, sýr, tučné hovězí, máslo a ghí.

Pokud máte problémy jako je osteoartritida, revmatoidní artritida nebo dna, můžete dočasně odstranit nightshades na 4 týdny z vašeho jídelníčku. Pokud se váš stav zlepší, jste citliví na tuto skupinu potravin a měli byste jejich konzumaci eliminovat. Pokud jste 4 týdny nekonzumovali nightshades a stále si nejste jistí, že jste na tuto skupinu citliví, udělejte si den nightshades – snězte tolik nightshades kolik můžete a během následujících dvou dnů sledujte příznaky.

„Ti z vás, kteří máte artritidu a vyzkoušeli jste všechno pro zmírnění obtíží, zkuste se vyhnout Nightshades. Myslím si, že je to něco co byste opravdu měli vyzkoušet. Jsem naturopatický lékař a zkoušel jsem mnoho různých prostředků pro mé střední bolesti zad. Pomohlo mi až když jsem přestal konzumovat lilek a to o 90 %. Pokud jste jeden z těch lidí, jejichž léčba bolesti (ať už je to chiropraxe, akupunktura, laser, čínská medicína) vám poskytuje jen den dva úlevy, jste pravděpodobně na nightshades citliví.“
Garrett Smith, NMD

Vliv alkaloidů

  • Ve většině nightshades potravinách, včetně brambor a rajčat se vyskytují steroidní alkaloidy (zejména solanin a chaonine). Tyto alkaloidy blokují aktivitu enzymů v nervových buňkách (tzv. inhibice cholinesterázy), což může způsobovat svalový třas, ochrnuté dýchání nebo svalové křeče. Steroidní alkaloidy přispívají také k poškození kloubů, k nadměrné ztrátě vápníku z kostí a jeho uložení v měkké tkáni.
  • V některých potravinách (např. lilek, rajčata) se vyskytuje alkaloid nikotin. Množství nikotinu je ve všech potravinách nightshades však tak nízké, že většina lékařů jeho přítomnost ignoruje jako potenciální kompromitující faktor našeho zdraví.
  • Zelené skvrny na bramborách, nebo naklíčené brambory, obvykle odpovídají zvýšeným obsahem alkaloidů a proto bychom se jejich konzumaci měli úplně vyhnout.

Pokud jste na nightshades citliví, buďte s jejich konzumací opatrní. Můžete si jednou za čast udělat nightshades půst, je dost možné, že pak na tyto potraviny budete mít menší reakce.

♦♦♦

Použité zdroje:
SMITH, NMD, Garrett. Nightshades: Weston A. Price Foundation. 29. 3. 2010. Dostupné z: http://www.westonaprice.org/food-features/nightshades
What are nightshades and in which foods are they found?: The George Mateljan Foundation. Dostupné z: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=george&dbid=62

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz