Hlavním zdrojem cukru jsou limonády, které jsou navíc plné velkého množství chemických látek. Jedna plechovka limonády obsahuje přibližně 5 až 10 lžiček cukru. Ovocné džusy jsou plné ovocných cukrů a plísní. Konzumovat bychom měli akorát čerstvě vymačkané džusy a to do 3 minut. Jinak v nich obsažená přírodní fruktóza zoxiduje a stane se z ní obyčejný cukr. Aspartam, náhražka cukru v dietních nápojích, se ukázala jako rakovinotvorná a měli bychom se jí proto z daleka vyhnout. Průmysl neustále přichází s novými rafinovanými a jinými umělými sladidly, jako je např. Xylitol, agáve, kukuřičné a jiné šťávy. Ani jedné z nich bychom ale neměli věřit a pacienti GAPS by se jich měli úplně vyvarovat.
Je cukr opravdu tak špatný?
Hodně lidí tvrdí, že troška neublíží. Pokud jste silní zdraví jedinci a dokážete se ovládat, tak s troškou přírodního cukru se vaše tělo opravdu vypořádá. Pokud jste GAPS pacienti, tak i nepatrné množství cukru vyvede váš organismus z rovnováhy. Hlídání přísunu cukrů u dětí by mělo být vaší hlavní prioritou. Ať už kvůli dětem, nebo pro vaše vlastní duševní zdraví 🙂 Přísun cukru u dětí má mnohem dramatičtější dopad než je tomu u dospělých. Děti mají po konzumaci cukru oslabenou imunitu, jsou hyperaktivní a více zlobí.
Asi před dvaceti lety, začala Nancy Appleton, PhD výzkum vlivu cukru na naše zdraví. Na svých stránkách http://nancyappleton.com/141-reasons-sugar-ruins-your-health/ sepsala dlouhý seznam důvodů, proč cukr ničí naše zdraví. Zde je zkrácený výběr:
- Cukr oslabuje imunitní systém.
- Cukr konzumovaný během těhotenství a kojení může u dětí ovlivnit produkci svalové hmoty.
- Cukr může vést u dětí ke vzniku ekzémů.
- Cukr způsobuje u dětí hyperaktivitu, úzkost, neschopnost soustředit se a mrzoutství.
- Cukr může způsobovat potravinové alergie.
- Cukr živí rakovinné buňky a byl spojen s rozvojem rakoviny prsu, vaječníku, prostaty, konečníku, plic, slinivky, žlučníku a žaludku.
- Cukr může způsobit mnoho problémů zažívacího traktu, kyselé prostředí, poruchy trávení, zvýšené riziko Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidu.
- Cukr snižuje schopnost těla bránit se proti bakteriální infekci.
- Cukr může způsobit artritidu a osteoporózu.
- Cukr pomáhá nekontrolovanému růstu kvasinkové infekce.
- Cukr může způsobit křečové žíly a hemoroidy.
- Cukr může zvýšit hladinu cholesterolu.
- Cukr může způsobit šedý zákal.
Klinické výzkumy prokázaly, že destruktivní, agresivní a neklidné chování přímo souvisí s množstvím konzumovaného cukru. Hlavním důvodem je skutečnost, že rafinované sacharidy způsobují hypoglykémii nebo naopak nízkou hladinu cukru. Takto to např. vypadá při nízké hladině cukru v krvi: Po vypití jedné plechovky limonády jde hladina cukru v krvi rychle nahoru – tělo na to odpovídá tím, že vyplaví inzulín – náhlý nárůst inzulínu způsobí pokles hladiny cukru v krvi. Tento jo-jo efekt velice zatěžuje náš organismus, což způsobí prudký nárůst adrenalinu. Nízká hladinu cukru v krvi spolu s nárůstem adrenalinu pak zhoršuje agresivní chování, přispívá k hyperaktivitě a způsobuje poruchy pozornosti a úzkost.
Stejně tak tomu je s minerály, které pracují synergicky a mají obrovské množství tělesných funkcí. Minerály udržují rovnováhu pH, pomáhají při trávení a k přenosu nervových impulsů. Důsledky minerální nerovnováhy mohou vést k mnoha problémům (astma, zubní kazy, křehnutí kostí, nekvalitní spánek aj.). Jelikož cukr vyčerpává v těle zásoby vápníku a hořčíku, způsobuje tím nesprávný poměr vápníku a fosforu. Organismus se pak snaží obnovit tuto nerovnováhu a vytahuje vápník ze svých skladových zásob, což jsou zuby a kosti. Bohužel velká část takto vytaženého vápníku není dokonale spárována s hořčíkem a fosforem. Tento nespárovaný vápník se začne vylučovat močí, nebo si najde nový domov, což vede k ledvinovým nebo žlučovým kamenům.
Uspokojení touhy po sladkém
Vzdát se cukru není ale nezbytně nutné. Můžeme zůstat zdraví a přesto uspokojit touhu po sladkém domácími zákusky, které jsou nejen chutné ale i výživné. Klíčem je jíst sladkosti bezpečně. Pacienti GAPS by si měli projít úvodní dietou, kde se v páté fázi představuje med. Pokud se rozhodnete jít rovnou do plné diety, udělejte si pro jistotu na med test citlivosti. Na zápěstí natřete večer malé množství medu a nechte ho zaschnout. Pokud budete mít ráno místo zarudlé, nebo vás bude svědit, jste na med citlivý a měli byste se mu prozatím vyhnout. Pokud jste na med neměli žádnou reakci, můžete ho začít používat. Je lepší začít s malým množstvím a postupně přidávat. Přírodní fruktóza obsažená v medu je velice jednoduchý cukr, který organismus lehce zpracuje a nezatěžuje játra. Musíte ovšem používat pouze vysoce kvalitní surový nepasterizovaný med a tepelně ho neuprovavat, neboť zahřátí medu nad 47°C ničí veškeré tělu prospěšné enzymy. Dalším bezpečným sladidlem pro pacienty GAPS je nerafinovaný surový kokosový cukr a v malém množství datlový cukr, také surový nerafinovaný. Na slazení je vhodné i zralé ovoce, dýně nebo domácí sušené ovoce.
Jakmile zjistíte, které sladidlo vám vyhovuje nejlépe, je lepší ho konzumovat v přítomnosti tuku, díky kterému jsou pak cukry tráveny pomalu a do krevního řečiště vstupují pozvolna. I tak byste však zákusky měli konzumovat zřídka, jednou dvakrát týdně, ideálně po večeři. V sekci Recepty budou pro inspiraci postupně přibývat recepty na GAPS dezerty 😉
♦♦♦
Reference:
CAMPBELL-MCBRIDE, Dr. Natasha. Gut and Phycology Diet: Natural treatment for Dyspraxia, Autism A.D.D, Dyslexia, A.D.H.D, Depression, Schizophrenia. 3. vyd. Cambridge: Medinform Publishing, 2011. ISBN 13: 987-0-9548520-2-3.
ALLBRITTON, CN, Jen. Zapping Sugar Cravings: The Weston A. Price Foundation. 20. 1. 2011. Dostupné z: http://www.westonaprice.org/childrens-health/zapping-sugar-cravings
APPLETON, PhD, Nancy. 141 Reasons Sugar Ruins Your Health: Nancy Appleton Books Health Blog. Dostupné z: http://nancyappleton.com/141-reasons-sugar-ruins-your-health/
POPE, Sarah. Natural Sweeteners: The Weston A. Price Foundation. 29. 7. 2011. Dostupné z: http://www.westonaprice.org/beginner-videos/natural-sweeteners-video-by-sarah-pope
EARLES, Jim. Sugar-Free Blues: Everything You Wanted to Know About Artificial Sweeteners: Weston A. Price Foundation. 19.4. 2004. Dostupné z: http://www.westonaprice.org/modern-foods/sugar-free-blues
Replacing Refined Sugars with Natural Sugars One Step At a Time: The Weston A. Price Foundation. 10. 8. 2002. Dostupné z: http://www.westonaprice.org/making-it-practical/replacing-refined-sugars
The 25 Key Reasons You Want to Dramatically Reduce or Avoid Sugar in Your Diet: Body Ecology. 12. 4. 2007. Dostupné z: http://bodyecology.com/articles/25_reasons_to_avoid_sugar.php
SISSON, Mark. The Definitive Guide to Sugar: Mark’s Daily Apple. 5. 5. 2010. Dostupné z: http://www.marksdailyapple.com/the-definitive-guide-to-sugar/#axzz1xgiKVmJc
SISSON, Mark. Dear Mark: Sugar as Immune Suppressant: Mark’s Daily Apple. 29. 3. 2010. Dostupné z: http://www.marksdailyapple.com/sugar-suppresses-immune-system/#axzz1xgiKVmJc
DUDMANOVÁ, Věra. Sacharidy (Cukr a fruktóza: hořka pravda): Vyživující tradice. 26. 11. 2011. Dostupné z: http://vyzivujicitradice.cz/2011/04/26/sacharidy-cukr-a-fruktoza-horka-pravda/
Dobry den, mam otazku trosku suvisiacu s medom-ako je to s uzivanim vcelieho pelu? Viem, ze je to zakazana potravina- myslite, ze je to len preto, ze pel moze byt alergen?
Ked uz sme pri sladkom, na vasej stranke som narazila na cokoladu http://thelowhistaminechef.com/histamine-food-lists-confusing-you/ , mozete sa prosim podelit o recept aj na tejto stranke? 🙂
Dobrý den, na včelí pyl bývají jednak hodně alergie a pak dráždí žaludek a střeva. Na GAPS včelí pyl tedy určitě ne.
S čokoládou je to trošku složitější, původně nebyla na GAPS vůbec povolena. Pak Dr. Natasha zjistila, že jí dost GAPS pacientů toleruje dobře a připsala jí na seznam povolených potravin, s tím, že by se měla konzumovat až po nějaké době na GAPSu, kdy už je trávící systém dostatečně zahojený. Časem sem nějaký recept na čokoládu asi dáme. Já osobně ji zatím nemůžu, tak nemůžu recept vyzkoušet. Ale děkujeme za odkaz! 😉
Dobry den, chcela som sa spytat ohladne cukrov, ci je povolene v GAPS diete pouzivat cistu glukozu, napr. do kolacikov namiesto medu. Pride mi skoda do nich davat kvalitny med, ked sa potom hodinu pecu a v podstate sa ten med znehodnoti. Dakujem.
Dobrý den Aleno, bohužel není. Pokud je vám líto medu, tak můžete používat při pečení datlový nebo kokosový cukr. Žádné jiné sladidlo na GAPS povolené není. Popř. můžete přidat do těsta sušené ovoce jako jsou např. rozinky nebo datle. Ty vám koláčky také osladí.