DEN 5: Výlet a kombucha
Dnes jsme jeli na výlet do městečka Margaret River, kde měli prodávat na trhu čerstvé mléko. Margaret River je od nás 100km daleko, ale co bychom pro Miu neudělali 🙂 Nevěděla jsem, jak to zvládnu s jídlem a tak jsem si pro jistotu vzala s sebou horký vývar. Nakonec ale ani nebyl potřeba. Mlíčko jsme našli!!! koupili všechny jejich zásoby (už měli jen 4 litry) a vyrazili jsme zpátky do Bunbury. Celý výlet jsme tak nakonec zvládli za tři hodiny.
Už bych asi mohla pokročit do třetí fáze, ale ještě pořád jsem nezačala jíst fermentovanou zeleninu a rybu. Gravlax jsme dneska naložili, tak na ten se chystám zítra a na kysané zelí si ještě pořádně netroufám. Zatím se snažím pít šťávu z kysaného zelí před každým jídlem, která pomáhá stimulovat žaludeční šťávy a usnadňuje tak trávení. Stejně tak ale pomáhá např. lžíce jablečného octa ve sklenici vody.
Mám podezření, že mi vadí česnek, tak ten pro jistotu teď vynechávám. Správně by se měl ale dávat čerstvě rozmačkaný do každé porce polévky.
Jinak mi je dobře. Ani bych neřekla, že mám nějaký extrémní hlad a kupodivu nemám ani chutě. V pohodě zvládám to, že Jakub vedle mě jí normální jídlo. Co mě ale trápí jsou nohy, které mě poslední tři dny bolí. Nevím jestli za to může dieta, detox a nebo 9kg Mia. Co jsem ale dneska neodolala, tak to je kombucha. Snažila jsem se zjistit, jestli se na úvodní dietě může, ale nic oficiálního jsem nenašla. Jen, že jí někteří na úvodní pijí. No dala jsem si jednoho loka a uvidíme co to udělá. Říkala jsem si, že by bylo fajn do sebe dostávat probiotika hlavně v podobě kysaného zelí, kefíru a kombuchy než v podobě BioKultu.
Tak jsem se na Facebooku právě dočetla, že s Kombuchou se má začít až po úvodní dietě. Hmmm 🙁
Dnešní jídelníček
- Jehněčí vývar s brokolicí, mrkví, masem a žloutkem a čerstvou petrželkou
- Šťáva z kysaného zelí
- Jehněčí vývar s brokolicí, mrkví, masem a žloutkem a čerstvou petrželkou
- Šťáva z kysaného zelí
- Napůl vařené napůl dušené hovězí proužky s mrkví a ghee
- Šťáva z kysaného zelí
- Jehněčí vývar s brokolicí, mrkví, masem a žloutkem a čerstvou petrželkou
K pití
- Filtrovaná voda
- Čaj z čerstvé máty
- 1 lok Kombuchy (mňam!)
Doplňky
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak dlouho nechat kvasit kombuchu. Nápoj obsahuje cukr? – na plné dietě to nevadí? Děkuji. S pozdravem Katka.
Dobrý den, to záleží jak velké množství děláte. My obvykle děláme kombuchu v 3 litrové láhvi a necháváme ji tam přibližně tak 14 dní až měsíc. Čím déle ji tam necháte tim bude kombucha silnější a bude jistější, že už tam cukr nebude – houba ho sní. Když ji tam ale necháte moc dlouho, tak už z ní bude spíš takový ocet. Ten měsíc máme ale vyzkoušený, že je ještě v pohodě.
Co se týká kombuchy a GAPS, tak na plné dietě se smí, ale musíte s ní opatrně. Je hodně probiotická a někomu to nemusí dělat dobře. Já si ji třeba ředím vodou, jinak ji taky nezvládnu.
Díky za odpověď a vysvětlení proč může způsobovat potíže. Zkusím kvasit delší dobu a ředit. S pozdravem Katka.
Dobry den, zaujimalo by ma, ako to bolo u teba s tou bolestou noh. Ja som dnes druhy den na intre a po celkovej telesnej slabosti, malej bolesti hlavy mi ostala uz len ta bolest noh. Kedy to u teba preslo? Neviem ci je to vycerpanost organizmu alebo detox, hm?
Dobrý den, moc se omlouvám, že odepisuji až teď. Stěhovali jsme se z Turecka do Argentiny a až teď jsem se k vašemu komentáři dostala. 🙁 U mě to bylo určitě detoxem. Přešlo mě to asi za 2 týdny. Jak jste na tom? Teď už máte úvodní dietu asi za sebou. Ještě jednou se omlouvám, že jsem neodpověděla dříve.