Tuřínovo-květáková kaše

Když jsme žili v Argentíně, podávala se tam často, jako příloha, dýňová nebo batátová kaše. V Čechách se obvykle používá rýže, brambory nebo knedlíky. Nic z toho ale není na GAPS povolené a pro mnohé lidi to může být problém. Přitom je spousta možností, co bychom si mohli jako přílohu připravit. Na našich stránkách jsme už pár receptů  na přílohu napsaly. Pokud jste se ještě nedívali, tak zde je odkaz: GAPS přílohy a saláty  a inspiraci samozřejmě najdete i v naší kuchařce Vaříme trochu jinak. 😉

Já jsem včera našla v obchodě moc pěkné tuříny a tak mě napadlo, že bych tentokrát mohla zkusit udělat kaši z tuřínu. Konec konců, tuřín se na GAPS často používá jako náhrada brambor. Doma jsem měla ještě trochu květáku, tak jsem ho v receptu použila, ale můžete zkusit udělat kaši i čistě tuřínovou. Pokud to zkusíte, dejte vědět jak vám chutnala. 😉

Potřebujete:

  • čtvrtku květáku
  • 1 velký tuřín
  • sůl
  • přibližně 40 gramů másla

Na ozdobu:

  • 1 menší cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • ghee

Květák omyjte a rozeberte na růžičky. Tuřín oloupejte a nakrájejte na kostičky. Obojí vložte do hrnce, osolte a zalijte vroucí vodou. Vařte přibližně 20 minut dokavaď nebude tuřín i květák dostatečně měkký.

Na menší pánvičce rozehřejte ghee a osmahněte na něm dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli a stroužky česneku.

Až bude zelenina měkká, slijte z ní vodu, ve které se vařila, ale nevylévejte ji.

Květák i tuřín rozšťouchejte jak nejlépe vám to půjde. Přidejte máslo a ručním mixérem rozmixujte na hladkou kaši. Pokud budete mít kaši moc hustou, nařeďte ji trochou vody, ve které se zelenina vařila.

Kaše je vhodná jako příloha k masu i rybě, v podstatě všude kde byste chtěli použít kaši bramborovou.

 

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz