Banánovo-čokoládový chleba

Tento recept už se chystám napsat několik měsíců, protože je to jeden z našich favoritů a pekla jsem ho už tolikrát. Recept vznikl v podstatě náhodou, měla jsem doma hodně zralé banány a chuť na něco sladkého, pečeného a tak jsem zkusila a výsledek mě mile překvapil. Chléb je chuťově velice podobný klasicky pečenému chlebu s moukou. A nejlépe chutná druhý den, když je vychlazený z lednice.

A ješte lepší je servírovaný se zakysanou smetanou.

Potřebujete:

  • 4-5 hodně zralých banánů
  • 4 celá vejce
  • ¼ hrnku ořechového másla (mandlové, burákové, kešu)
  • ¼ hrnku kokosového oleje v tekuté podobě, +1 lžíci na vymazání formy
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • ½ hrnku kokosové mouky
  • ½ hrnku neslazeného kakaa
  • 1 lžičku jedlé sody
  • špetku soli

Připravte si formu a vyložte ji pečícím papírem, vymažte lehce olejem. Já používam formu na chleba, která je 20×10 cm.

Ve větší míse rozmačkejte banány, nemusíte úplně do hladka, klidně nechte menší kousky.

Přidejte vejce, znovu promíchejte, můžete použít vidličku nebo klidně i ruční mixér. Přidejte ořechové máslo, kokosový olej a znovu pečlivě promíchejte. Přidejte vanilkový extrakt a nakonec kokosovou mouku a jedlou sodu. Teď už jen opatrně promíchejte, aby nebyli v těstě hrudky z mouky. Až budete mít hladké těsto přidejte kakao a špetku soli. Nakonec promíchejte, chcete aby se kakao pořádně promíchalo do těsta.

Těsto nalijte do připravené formy, na povrchu uhlaďte a dejte péct do trouby na 170 °C na 55-60 minut.

Nechte pořádně vychladnout než budete servírovat, i když to chutná výborně i teplé….

Po vychladnutí skladujte v lednici. Servírujte se zakysanou smetanou.

Jana
Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. GAPS, NAET a TČM terapeutka