Pečený losos s avokádovým salátem

Od půlky ledna jsme s mojí dcerou na cukrovém detoxu. I když se u nás v rodině klasický cukr nejí, občas se stane, že začneme konzumovat více ovoce, někdy si dáme na chuť naší GAPS čokoládu a teď i nějaké to smoothie. A prostě tak trochu lajdačíme. Vše je sice extrémně zdravé a není nic špatného si občas něco takového dopřát. Na druhou stranu je dobré, si jednou za čas udělat očistu. No a tak si nyní dáváme 30 dní bez cukru a je nám výborně. Máme spoustu dobrých salátů, pečené i syrové zeleniny a jiné dobroty.

Dnešní oběd je jeden z našich oblíbených rychlých jídel, stačí 20 minut a je hotovo. Což je paráda, když člověk nemá moc času. Prostě ukázka toho, že zdravé jídlo nemusí být náročné na přípravu.

Potřebujete:

  • 1 filet lososa, ideálně lososa divokého
  • Sůl, pepř
  • 1 lžíci olivového oleje

Na salát:

  • 1 zralé avokádo
  • 1 rajče
  • ½ červené cibule
  • 2 lžíce kapary
  • 100 gramů vařených zelených fazolek
  • Hrst česrtvého koriandru
  • Šťávu z jedné limetky
  • 1 lžíci olivového oleje
  • Sůl, pepř

Nejprve dejte lososa do pečící misky, osolte ho a opepřete a pokapejte olivovým olejem. Lososa dejte péct do trouby na 170 °C na 15-20 minut.

Mezitím si připravte salát, na který potřebujete středně velkou mísu.

Avokádo oloupejte, vyndejte z něj pecku a nakrájejte ho na stejně velké kousky nebo plátky. Dejte avokádo do připravené mísy a vymačkejte na něj šťávu z limetky.  Ppatrně spolu promíchejte, aby se avokádo ve šťávě obalilo. Zabráníte tím jeho hnědnutí.

Rajče rozpulte a nakrájejte na kostky. Přidejte ho do mísy a lehce promíchejte. Cibuly nakrájete na tenké plátky, vmíchejte do salátu. Nakonec přidejte vařené fazolky a pokapejte olejem, osolte, opepřete dle chuťi a promíchejte.

Nahoru nasypte kapary a ozdote koriandrem.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com