Tuřínové hranolky
Dnes jsem se rozhodla udělat hranolky. Stella, které bude letos 7 ještě hranolky nikdy nejedla. Jak by řekl můj táta „chudák dítě.“ 🙂 Ale nikdy se na ně neptala a já ani manžel je nemáme rádi a nikdy je nejíme a tak jí ani nenapadlo je chtít. Jsem tedy zvědavá jak jí budou chutnat až se vrátí ze školy.
Potřebujete:
- 1 větší tuřín
- 2 lžíce sádla
- sůl
Tuřín oloupejte a nakrájejte na dlouhé, přibližně stejně úzké hranolky.
Nakrájené hranolky dejte do nízké pečící misky, nebo na plech. Chcete aby se pěkně rozprostřely a mohli se rovnoměrně péct.
Polijte je sádlem, osolte a rukama je pořádně promíchejte, aby všechny hranolky byly obalené v tuku.
Dejte péct do trouby při teplotě 170 stupňů na 20 minut na dolním roštu. Poté přendejte nahoru a nechte péct ještě 10-15 minut.
Hranolky by měli být lehce křupavé. Nečekejte, že budou křupavé jako kupované. Chuťově je ale tuřín opravdu velice podobný bramborám, takže hranolky chutnají jako kdyby byli opravdové.
Servírujte s domácí GAPS majonézou.
Pokud vám hranolky zbudou a chcete je ohřát nebo je chcete mít více křupavé, dejte je na rozpálenou pánev do asi 1 cm sádla a nechte je smažit dokud nebudou křupavé, asi tak 5-8 minut.