Fried Rice

Než jsem začala jíst podle GAPS, měla jsem vždy hrozně ráda rýži. Tím jak už několik let žijeme v Asii, rýže je tu jako chléb, jí se v podstatě s každým jídlem. Nerada si ale nahrazuji suroviny z běžného stravování a tak jsem dlouho odolávala receptům s květákovou rýží. Jednoho dne jsem ale potřebovala rychle něco uvařit a v lednici jsem měla jen květák, maso a mrkev. A tak vznikl tento recept. Od té doby je to jeden z velmi oblíbených receptů naší rodiny a nalákala jsem na něj už i spoustu kamarádek.

Potřebujete:

  • 1/2 malého květáku
  • 3 střední mrkve
  • 1 malou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 100 gramů mletého masa
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce sádla, kokosového oleje nebo ghee
  • 1-2 naběračky vývaru
  • 1 vejce

Květák nastrouhejte nahrubo. Stejně tak oloupanou mrkev. Cibuli a česnek nakrájejte najemno.

Na větší pánev nebo wok dejte tuk, nechte ho lehce rozehřát a pak přidejte mleté maso.

Maso osolte a opepřete, nechte ho zatáhnout a přidejte k němu česnek s cibulí. Promíchejte a přidejte nastrouhaný květák a mrkev.

Vše znovu promíchejte, podlijte trochu vývarem a nechte při nízké teplotě smažit. Občas zamíchejte, aby se nepřipalovalo, případně podlijte podle potřeby.

Rýži chcete mít měkkou, ale ne utopenou ve vývaru, pokud ho máte hodně, nechte ho vyvařit, nebo případně slijte.

Na samostatné pánvičce si udělejte z vejce volské oko.

Až bude rýže hotová, dosolte a dopepřete dle chuti, servírujte dohromady s vejcem.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com