Tuřínové hranolky

Dnes jsem se rozhodla udělat hranolky. Stella, které bude letos 7 ještě hranolky nikdy nejedla. Jak by řekl můj táta „chudák dítě.“ 🙂 Ale nikdy se na ně neptala a já ani manžel je nemáme rádi a nikdy je nejíme a tak jí ani nenapadlo je chtít. Jsem tedy zvědavá jak jí budou chutnat až se vrátí ze školy.

Potřebujete:

  • 1 větší tuřín
  • 2 lžíce sádla
  • sůl

Tuřín oloupejte a nakrájejte na dlouhé, přibližně stejně úzké hranolky.

Nakrájené hranolky dejte do nízké pečící misky, nebo na plech. Chcete aby se pěkně rozprostřely a mohli se rovnoměrně péct.

Polijte je sádlem, osolte a rukama je pořádně promíchejte, aby všechny hranolky byly obalené v tuku.

Dejte péct do trouby při teplotě 170 stupňů na 20 minut na dolním roštu. Poté přendejte nahoru a nechte péct ještě 10-15 minut.

Hranolky by měli být lehce křupavé. Nečekejte, že budou křupavé jako kupované. Chuťově je ale tuřín opravdu velice podobný bramborám, takže hranolky chutnají jako kdyby byli opravdové.

Servírujte s domácí GAPS majonézou.

Pokud vám hranolky zbudou a chcete je ohřát nebo je chcete mít více křupavé, dejte je na rozpálenou pánev do asi 1 cm sádla a nechte je smažit dokud nebudou křupavé, asi tak 5-8 minut.

 

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com