Pečený losos s tuřínovými hranolkami

Stále hledáme recepty, které by mohli být užitečné a zajímat vás. No a při procházení blogu jsem zjistila, že nemáme moc receptů na ryby. Ryby jsou u nás doma velice oblíbené. Děti milují hlavně lososa, ale nepohrdnou ani treskou, makrelou a jinými dobrotami. Naštěstí jsem tady v Singapuru objevila dodavatele divokých aljašských ryb a tak si na nich často pochutnáváme.

Dříve jsem lososa smažila na pánvi, ale vadilo mi, jak pak celý byt načichne rybou a tak jsem ho začala péct v troubě. Přijde mi tak i mnohem chutnější, příprava je jednodušší a hlavně nemám celé kamna zacákané olejem.

Potřebujete:

  • 1 filet lososa
  • sůl, pepř
  • 1 lžíci másla nebo sádla
  • případně nějaké čerstvé nebo sušené bylinky

Do pečící misky položte omytý a papírovým ručníkem osušený filet lososa.

Osolte ho, opepřete a polijte lžící tuku.

Dejte péct do trouby při teplotě 170 stupňů, nechte ho péct na spodním roštu trouby asi 20 minut, záleží na velikosti filetu. Potom ho dejte na horní rošt v troubě na 5 minut, aby losos chytl hezkou barvu. Pokud chcete mít lososa na povrchu křupavého, dejte ho na posledních 5 minut pod gril.

Před jídlem polijte čerstvou šťávou z citronu.

Servírujte s tuřínovými hranolkami.

losos2

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com