Osso Bucco se zeleninou

Osso Bucco je tradiční italský pokrm, oblíbená specialita především z okolí Milána.

Osso znamená kost. Bucco je v doslovném překladu díra. Dohromady tedy kost s dírou.

Základem tohoto pokrmu je plátek masa z telecího kolene, který je uříznutý napříč i s kostí z dolní části nohy. Kost ve středu masa obsahuje morek, který při pečení dodá jídlu tu pravou chuť.

Toto je moje GAPS verze tradiční pochoutky. Dělám to se spoustou zeleniny a dlouze dusím v troubě, aby maso bylo krásně měkké a zelenina nasákla chuť z výborného vývaru, který pomalým dušením vznikne. Výsledek je něco mezi hustou polévkou a casserole. Dobré je, že různým výběrem zeleniny je tento recept vhodný i na úvodní dietě.

Potřebujete:

  • 2 plátky osso bucca (viz foto)
  • 1 středně velký tuřín
  • 6 středních mrkví
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 malý květák
  • ½ menší dýně
  • sůl, pepř, kmín
  • čerstvý rozmarýn (asi 2 malé větvičky)
  • 1 až 1,5 litru filtrované vody (záleží na velikosti pečící misky)

Potřebujete hlubokou pečící nádobu s víčkem, nejlépe skleněnou, keramickou nebo litinovou.

Zeleninu oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky, cibuli a česnek na plátky, květák rozdělte na menší kousky. Maso položte na dno pečící misky, lehce osolte a opepřete.

Postupně nasypte nakrájenou zeleninu, je úplně jedno v jakém pořadí, zda smíchanou nebo nesmíchanou. Já dávám postupně jak krájím.

Celou směs znovu posolte a opepřete, na zeleninu položte rozmarýn, dávám jen dvě větvičky pro vůni a chuť. Zalijte vodou, chcete aby směs byla ponořená asi tak do ¾, víc vody není potřeba, jídlo by pak bylo hodně vodnaté.

Zakryjte pokličkou a dejte péct do trouby na 130 stupňů na asi 6 hodin. Maso by mělo být krásně měkké, zelenina nerozvařená a vývar tak akorát silný. Morek z kostí se krásně vyklepne, část ho bude vyvařená do vývaru, zbytek servírujte s masem.

Po dopečení je dobré dosolit ještě dle chuti na talíři. Já solím na začátku jen trochu, a dochucuji až když je jídlo hotové.
Můžete jíst samotnou zeleninu s masem a vývar si nechat zvlášť jako čistou polévku. Pro menší děti je vhodné klidně celou směs rozmixovat na kaši. Nebo si na tom pochutnat tak jak to je, tedy zeleninu zalít vývarem. To už nechám na vás.

Osso Bucco

Osso Bucco

Osso Bucco

Osso Bucco

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com