GAPS Tortilla
Kousek od našeho bytu je turecká restaurace, kde prodávají gyros. Protože ale v jejich podání není příliš GAPSový, spíš vůbec, rozhodli jsme se udělat vlastní verzi.
Ingredience (na cca 7 menších tortill):
- 1/4 hrnku kokosové mouky
- 6 vajec
- 3 vrchovaté lžíce domácího jogurtu
- 1/4 lžičky bikarbonátu sodného
- špetka nerafinované soli
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- 1 velký stroužek česneku
- kousíček cibule
- ghee na smažení
Do kokosové mouky přidáte vejce a dobře promícháte. Můžou tam zůstat hrudky, ty se později ještě rozmixují. Do směsi vmíchate jogurt, bikarbonát sodný, sůl a kmín. Česnek oloupete a nakrájíte na kousky, stejně tak cibuli. Přidáte do směsi a rozmixujete ponorným mixérem. Pak necháte směs alespoň 10 minut stát. Kokosové mouce chvíli trvá, než do sebe nasákne vlhkost. Ideálně by mělo těsto z kokosové mouky stát 2 hodiny, ale pokud nemáte čas, tak ho nechte alespoň těch 10 minut. Já to dělám většinou tak, že těsto udělám jako první a pak začnu připravovat směs na gyros. (Oberu opečená kuřecí stehýnka, udělám tzatziky apod.). Hotové těsto by mělo mít konzistenci jako těsto na palačinky. Pokud se vám zdá málo husté, můžete ho zahustit ještě troškou kokosové mouky. Nebo naopak naředit jogurtem. Mě tohle množství ingrediencí vychází tak akorát, aby šly hotové tortilly dobře rolovat.
Co se týká chuti. Všude čtu, že kokosová mouka není ve výsledném jídle cítit. Já jí tam cítím, nicméně tady v těch tortillách mi nevadí. Těsto není suché, má dobrou konzistenci a dobře se jí. 🙂 Můžete zkusit dát do těsta více cibule, nebo zkuste přidat vařený květák (vymačkejte z něj předtím ale veškerou vodu). Zkuste co vám bude víc vyhovovat a dejte nám vědět. 😉