Cuketové placičky

Původně jsem si plánovala, že vám po návratu z Argentiny napíši jako první recept, podle inspirace, kterou jsem tam načerpala. Ale zatím se mi nepodařilo ho vyladit tak, aby byl přesně podle mých představ. Tak budete muset ještě chvilku vydržet. Zatím vám sem dám alespoň recept na cuketové placičky, které si děláme velmi často a nějak mě ani nenapadlo ho sem dávat, protože to je takový recept co dům dal. Ale s Janou jsme zjistily, že je o takové recepty velký zájem. Tak proč ne…

Placičky dělám pokaždé trošku jinak, záleží co zrovna doma máme. Moje nejoblíbenější kombinace je s cuketou, červenou paprikou, česnekem a brokolicí. Mám ráda, když jsou hezky barevné. Přidávám ale často i dýni, mrkev, houby, nebo třeba klobásku a majoránku, pak jsou z nich takové bramboráky. Můžete přidat i různé čerstvé bylinky, nebo koření. Zkoušela jsem s curry a také to bylo moc fajn. Tak zkoušejte a budu ráda, když se podělíte o své oblíbené kombinace.

Tyhle placičky mají hodně všestrané využití, můžete si je dát k snídani, k obědu, večeři a jsou super i jako svačinka a na cesty.

Potřebujete:

  • 2 cukety (já měla polovinu obří cukety, což odpovídá velikostně 2 středně velkým cuketám)
  • 1 větší mrkev
  • 1 rajče
  • půlku červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • zelenou nať z jarní cibulky
  • 6 vajec
  • sůl
  • sádlo na smažení

Cuketu a mrkev nastrouhejte na jemno, osolte a nechte chvilku stát, aby cuketa pustila vodu. Pak ze směsi vymačkejte veškerou šťávu (můžete použít sýrařské plátno, obyčejnou plínu a nebo vymačkejte vodu přes cedník) a přendejte do misky.

Rajče, papriku a jarní cibulku nakrájejte na malé kousíčky a přidejte k cuketě s mrkví. Česnek propasírujte a rozklepněte do směsi celá vejce. Já jsem použila 6 vajec, záleží kolik jste nakonec použili surovin. Vzhledem k tomu, že tu nepoužíváme žádnou mouku, je potřeba použít poměrně dost vajec, jinak se vám budou placičky trhat. Také je potřeba aby z cukety byla vymačkaná opravdu všechna šťáva, jinak také nebudou držet pohromadě.

Placičky smažte na středně rozpálené pánvi. Tvarujte je raději menší, ať vám jdou lépe obracet.

Žaneta
Written by Žaneta

Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka.